Ούτε στα «Κρικούκια» Ούτε πουθενά…

Καταπληκτικό ψήφισμα από την πλειοψηφία του Δήμου Αρταίων

-Ξανά απ’ την αρχή για Δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα

-Χρ. Τσιρογιάννης: Να μας καλέσει όλους η κυβέρνηση να συζητήσουμε

Ένα ακόμη «ΟΧΙ» σε σε Δομή Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων που συνεδρίασε την Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:00 μ.μ, εκτάκτως για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με τη «Λειτουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Επιχειρηματικό πάρκο του Δήμου Αρταίων».
Η απόφαση αυτή, λαμβάνει άλλη ουσία, αφού το ψήφισμα της πλειοψηφίας που διάβασε ο Δήμαρχος Αρταίων, ουσιαστικά αποκλείει κάθε περιοχή που μπορεί να αξιοποιηθεί διαφορετικά από τον Δήμο, αποκλείοντας τη δημιουργία hotspot εντός των ορίων του μεγάλου Δήμου της Άρτας.

Η υπόθεση
Η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε με έγγραφό της στις 24 Δεκεμβρίου 2019 να νοικιάσει χώρο στη θέση “Κρεκούκια” στη Τ.Κ Αμμοτόπου του Δ. Αρταίων, προκειμένου να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας προσφύγων. Πρόκειται για έκταση που έχει χωροθετηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο περίπου 300 στρεμμάτων, εκ των οποίων ζητούνται προς ενοικίαση τα 80 στρέμματα, για να φιλοξενηθούν πολίτες τρίτων χωρών με την παροχή στέγασης. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου, οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν για ένα χρόνο με δυνατότητα επέκτασης του χρονικού διαστήματος σε περίπτωση που οι ανάγκες στέγασης το απαιτούν. Ο χώρος θα πληροί τις προδιαγραφές ασφαλούς διαμονής μέσω οριοθέτησης – περίφραξής του και της παρουσίας και ενίσχυσης προσωπικού του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος ή και υπηρεσιών security αν χρειαστεί. Η είσοδος και έξοδος των προσφύγων από τη δομή θα γίνεται ελέγχομενα μέσω κάρτας, ενώ η μετακίνησή τους από και προς τη δομή θα γίνεται με μέριμνα των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας με παρουσία της ΕΛ.ΑΣ και σε περίπτωση που χρειαστεί, με τα τοπικά μέσα μεταφοράς.

Η συνεδρίαση
Ο Δήμαρχος Αρταίων διαβίβασε το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής προς το Τ.Σ Αμμοτόπου που στις 30 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε συνέλευση των κατοίκων, όπου αποφάσισαν αρνητικά στην ενοικίαση της έκτασης.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αρταίων συγκάλεσε εκτάκτως Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιανουαρίου σε διευρυμένη σύνθεση. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ράνια Γκίζα από τη “Συμμαχία Ηπειρωτών” και Στάθης Νάνος από τους “Ανοιχτούς Ορίζοντες”, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Χουλιάρας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Π.Τ Ηπείρου Γιώργος Παππάς, ο Πρόεδρος του Τμήματος Άρτας του ΤΕΕ Βαγγέλης Χρηστάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νσης Άρτας και πολίτες.

Οι τοποθετήσεις
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε αρχικά ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, δηλώνοντας την αντίθεσή του τόσο στη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στη θέση όπου έχει χωροθετηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο που «υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της Άρτας».
«Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, δεν είναι περιφερειακό είναι πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό. Κατανοούμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αν και εμείς ως Δήμος Αρταίων θεωρούμε πως δεν είμαστε οι πλέον αρμόδιοι, για το μεταναστευτικό, για το οποίο προφανώς είμαι ένας κρίκος μια αλυσίδας που θα δώσει λύση, αυτό όμως αφορά, κυρίως την κυβέρνηση, κυρίως τα υπουργεία, κυρίως τους κυβερνητικούς βουλευτές και κυρίως την Περιφέρεια και την κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Από εκεί και πέρα, εμείς από την πρώτη στιγμή, όταν υπήρχαν δημοσιεύματα, φέραμε το θέμα αυτό για συζήτηση και στις 21/10/2019 και στις 2/12/2019, όταν πήραμε μια απόφαση να μην δημιουργηθεί μια δομή φιλοξενίας προσφύγων στο ΚΕΝ Άρτας. Από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε το ΚΕΝ στείλαμε έγγραφο στα αρμόδια υπουργεία, όπου αναφέραμε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει δομή φιλοξενίας στο ΚΕΝ Άρτας. Και τότε είχε απαντήσει ο υφυπουργός κ. Στεφανής, πως δεν είναι στο σχεδιασμό, το στρατόπεδο ΚΕΝ στην Άρτα να λειτουργήσει ως δομή προσφύγων» σημείωσε ο κ. Δήμαρχος.

Για τα ΚΡΙΚΟΥΚΙΑ είπε: « Όταν ήρθε το έγγραφο από την υπηρεσία μεταναστευτικής πολιτικής, το στείλαμε κατευθείαν στο Τοπικό Συμβούλιο, επειδή όταν νοικιάζεις μια περιοχή είναι απαραίτητη η γνώμη του τοπικού συμβουλίου. Παράλληλα συγκαλέσαμε το διευρυμένο τοπικό συμβούλιο με όλους τους φορείς. Θεωρώ πως σε τέτοια ζητήματα πρέπει να τοποθετούμαστε όλοι με ευθύνη και να υπάρχει μια πρόταση ή μια αντιπρόταση.
Η πρότασή μας είναι η εξής: η θέση μας είναι πως πρέπει να γίνει κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε ποσοστό 1% επί του πληθυσμού κάθε περιφέρειας σε όλη την Ελληνική επικράτεια, συνεπώς και στη Περιφέρεια Ηπείρου. Θα πρέπει τα αρμόδια Υπουργεία, με τους βουλευτές ανά νομό, την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τους δήμους, και τις τοπικές κοινωνίες, να αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές και εφικτές λύσεις που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.

Είμαστε αντίθετοι στο θέμα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστων στη θέση που χωροθετήθηκε το Επιχειρηματικό Πάρκο στα Αμπέλια Αμμοτόπου, όσο και σε άλλους χώρους που υπονομεύουν την επιχειρηματική και αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. Επίσης είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα στρατόπεδα της Άρτας και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ και στο στρατόπεδο ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ. Η Άρτα έχει ανθρωπιά αλλά έχει και δικαιώματα. Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους φορείς και τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής μας να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί».

* Η επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Αναγέννηση” Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια σημείωσε ότι το Δ.Σ γίνεται για το “θεαθήναι” λέγοντας: «Καταλαβαίνουμε πως σήμερα βρισκόμαστε σε ένα δημοτικό συμβούλιο για το θεαθήναι. Σε ένα δημοτικό συμβούλιο που ήδη είχε πάρει μία απόφαση, το τοπικό συμβούλιο είχε πάρει μία απόφαση και καλούμαστε εδώ για να πούμε αν θέλουμε στη θέση Κρικούκια να γίνει Επιχειρηματικό Πάρκο ή όχι, χωρίς να έχουμε να πούμε τίποτε άλλο. Με λύπη μου θα το πώ, κύριε Δήμαρχε αλλά στις ερωτήσεις που έκανα, εάν απαντήσατε στην επιστολή του προέδρου του Επιμελητηριου, απαντήσατε πως δεν έχω ικανοποιητικό προσωπικό, σας ρώτησα αν μιλήσατε με την περιφέρεια και απαντήσατε πως δεν είναι δικιά μου δουλειά να το κάνω… τελικά σας ρωτώ κύριε δήμαρχε, ποια είναι η δική σας δουλειά ακριβώς;

Δηλαδή όταν θα είναι να πάρετε κάποιες αποφάσεις, οι οποίες θα σας χαρακτηρίσουν, θα κάνετε δύο βήματα πίσω, επειδή δεν μπορείτε να διεκδικήσετε και να δείξετε την αποφασιστικότητά σας; Τι μας καλέσατε εδώ σήμερα κύριε δήμαρχε; Να πούμε πως στη θέση Κρικούκια δεν θέλουμε να γίνει Επιχειρηματικό Πάρκο; Εννοείται πως θέλουμε να γίνει. Ένα εργαλείο ανάπτυξης έχει η περιοχή και θα έπρεπε να έχετε βάλει τα δυνατά σας να προχωρήσει. Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που μας καλέσατε και λυπάμαι πάρα πολύ. Τη θέση μας την είπαμε. Θα χαιρόμασταν αν καλούσατε τους βουλευτές και τους φορείς για ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Να μιλήσουμε για την ανάπτυξη του δήμου μας. Την ανάπτυξη της πόλης μας που καταρρέει. Το να ερχόμαστε εδώ επειδή ο Δήμαρχος δεν μπορεί να απαντήσει σε ορισμένα θέματα είναι δικό του το πρόβλημα».

*Ο επικεφαλής της παράταξης “Γέφυρα στο Μέλλον” Γιάννης Παπαλέξης τάχθηκε μεν υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων αλλά όχι στο χώρο που επιλέχθηκε για Επιχειρηματικό Πάρκο.
«Με όσους κουβέντιασα, ήξερα πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, από το «ναι συμμεριζόμαστε τον πόνο, θέλουμε να φιλοξενήσουμε όσους δικαιούμαστε και πρέπει, αλλά όχι στο Επιχειρηματικό Πάρκο»… έχουμε ένα σωρό άλλα χωράφια, να τους τοποθετήσουμε. Ούτε ισχύει πως αν πάνε εκεί πέρα θα μείνουν ένα χρόνο. Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος αναξιόπιστο. Κι αν πεί κάποιος ας πάνε μέχρι να γίνει το Επιχειρηματικό Πάρκο, ας πούμε για 5 χρόνια, ποιος τους πιστεύει; Αν πάνε θα μείνουν για πάντα! Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να συζητάμε αυτή τη κουβέντα. Όμως κύριε Δήμαρχε επειδή εδώ κάνουμε πολιτική και έχουμε την ευθύνη που θα πάει ο νομός, οφείλουμε να έχουμε την πολιτική διαίσθηση που λέει το εξής: αν δεν προτείνουμε κάποιο χώρο θα μας εκβιάσουνε.

Θα μας πούν, ωραία, δεν θέλετε εκεί; Το ΚΕΝ είναι δικό μου. Δεν σε ρωτάω και πάω εκεί. Εδώ δεν είμαστε δημόσιες υπηρεσίες να περιμένουμε το έγγραφο να απαντήσω, αλλά να κάνουμε προεργασία, ώστε όταν θα έρθει το έγγραφο, θα έχουμε έτοιμη την πρόταση μας που δεν θα έχει προβλήματα. Το γεγονός και μόνο πως για ένα τόσο απλό θέμα να καλούμε εδώ όλους τους φορείς, τους βουλευτές και λοιπά και να προσπαθούμε να τους κάνουμε συμμέτοχους, σε ενδεχόμενη ευθύνη δικιά μας, νομίζω πως είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είναι κανένας εδώ. Δεν έχουν λόγο. Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο και λέει δεν το νοικιάζω. ¨όμως να το έχετε υπόψη σας πως αν δεν κάνουμε εναλλακτική πρόταση όπως είπε και η Όλγα Γεροβασίλη, αν δεν έχουμε υπ’ όψιν μας ναι μεν, δεν νοικιάζω ,αλλά συζητώ για κάποια άλλη –και υπάρχουν τέτοιες θέσεις- άρα λοιπόν, θέλουμε ή δεν θέλουμε, όπως έλεγε ο Δήμαρχος προχτές, «εγώ σαν Τσιρογιάννης, δεν θέλω μετανάστες ή πρόσφυγες», είναι άλλο πράγμα» είπε ο κ. Παπαλέξης.

*Ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες με Όραμα” Γιώργος Μπαλάγκας τάχθηκε κι εκείνος υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα στα πλαίσια της αναλογικότητας.
«Το δίλημμα που τίθεται είναι το εξής: τους θέλουμε ή όχι τους πρόσφυγες; Είμαστε υπέρ ή κατά της φιλοξενίας; Ασφαλώς είμαστε υπέρ της φιλοξενίας, μέσα στα πλαίσια της αναλογικότητας και στον αριθμό που μας αναλογεί. Το προσφυγικό δεν προέκυψε χθες. Δυστυχώς όμως ο Δήμος Αρταίων, απροετοίμαστος, την τελευταία στιγμή αναζητά, ποιο τρόπο θα το αντιμετωπίσει. Καλούμαστε σήμερα να αποδεχθούμε ή όχι αν θα δημιουργηθεί στα Κρικούκια δομή φιλοξενίας των προσφύγων., από τη στιγμή που τόσες προσπάθειες έγιναν για τη δημιουργία εκεί Επιχειρηματικού Πάρκου, καλούμεθα τώρα να αναστείλουμε τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου. Εκτίμησή μας είναι πως οι πρόσφυγες θα έρθουν και θα μείνουν Είμαστε αντίθετοι στη μίσθωση του χώρου αυτού που προορίζεται για Επιχειρηματικό Πάρκο. Τίθεται όμως ένα ερώτημα. Λέμε όχι στη συγκεκριμένη θέση. Προτείνεται κάποια άλλη τοποθεσία. Είμαστε αρνητικοί! Προτείνεται κάποια άλλη τοποθεσία. Είμαστε κι εκεί αρνητικοί! Τι γίνεται; Τότε θα επιλεγεί ο χώρος και τα υπουργεία θα κρίνουν ότι είναι ο προσφορότερος χώρος εκεί. Προτείνω τη δημιουργία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής, στην οποία να συμμετέχουν και οι υπόλοιποι φορείς, για την αναζήτηση του καλύτερου χώρου για τη δημιουργία της δομής φιλοξενίας, για να μην έρθουμε προ εκπλήξεων» είπε ο κ. Μπαλάγκας.

*Ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” Στράτος Καλλώνης τοποθετήθηκε για το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης και κατέθεσε το ψήφισμα της παράταξης, επισημαίνοντας πως πρέπει να κλείσουν όλα τα hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα κέντρο κλειστού τύπου. Οι αιτούντες άσυλο θα μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανοιχτούς, αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας. Να επισπευτούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές νησιών.

Οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή” Λίτσα Κιτσαντά και Στέφανος Παπακίτσος απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

*Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Γκολομάζος τόνισε ότι το Επιχειρηματικό Πάρκο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επιλογών και αποφάσεων. “Πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι μελέτες για την ολοκλήρωση του Ε.Π, είπε ο κ. Γκολομάζος.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας ανέφερε: Όπως όλοι γνωρίζετε εδώ και δεκαετίες ψάχνουμε όλοι να βρούμε χώρο για την δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου. Ο νομός μας είναι ο τελευταίος στην Ελλάδα που δεν έχει.

Η πρώτη περιοχή που εξετάσθηκε ήταν η θέση «Λιβάδια» της τοπικής κοινότητας Καλαμιάς. Μια άλλη περιοχή που εξετάσθηκε παλαιά από το Επιμελητήριο ήταν στο Κομπότι. Μια Τρίτη περιοχή ήταν στον δρόμο του Πασά και άλλες ακόμη περιοχές που έψαχνε το Επιμελητήριο για την χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Όλες οι παραπάνω προσπάθειες απέβησαν άκαρπες και δεν νομίζω ότι είναι η ώρα σήμερα για τα συμπεράσματα. Μετά από προσπάθεια του Δήμου και του Επιμελητηρίου βρέθηκε τελικά ο χώρος για την εγκατάσταση του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Με την αριθμ. 2/2016 ομόφωνη απόφαση το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Αμμοτόπου και ύστερα από σύμφωνη γνώμη της λαϊκή συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί στις 21-3-2016, είχε παραχωρηθεί η έκταση στη θέση «Κρικούκια» για την κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου.

Απόφαση η οποία ανανεώθηκε στις 29-12-2019 που πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Κοινότητας και συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι ο χώρος αυτός να δοθεί για την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου του Νομού Άρτας, με την σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας και οι κάτοικοι επιθυμούν την επίσπευση των ενεργειών για την δημιουργία του που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής μας.
Τώρα που βρισκόμαστε;
Με την ανάληψη της διοίκησης του Επιμελητηρίου το Δεκέμβριο του 2017 ξεκινήσαμε να υλοποιήσουμε την «Προγραμματική σύμβαση προετοιμασίας φακέλου σκοπιμότητας/ βιωσιμότητας/ καταλληλότητας για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Νομό Άρτας σε έκταση του Δήμου Αρταίων».

Στις 9-7-2018 υπεγράφη η Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών για την «σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας/ βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας» με την ανάδοχο εταιρεία.
Η εργασία «σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας/ βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας» εκπονήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρελήφθη οριστικά το Μάρτιο του 2019, με τη μεταξύ μας συνεργασία. Μετά από την μελέτη των παραδοτέων της εργασίας προκύπτει η δυνατότητα ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου σε δύο εναλλακτικές θέσεις στην περιοχή «Κρικούκια Αμμοτόπου».

Συμπερασματικά και μέχρι σήμερα, οι Φορεία μας έχουν δαπανήσει σημαντικό χρόνο και χρήματα και μπορούν πλέον να πάνε στο επόμενο στάδιο τελικών επιλογών και αποφάσεων.
Και τώρα τι κάνουμε;
Μετά από την μελέτη των παραδοτέων της εργασίας αποφασίστηκε η συνέχιση των προσπαθειών των φορέων μας για την ανάπτυξη διχωρικού Επιχειρηματικού Πάρκου σε δύο διακριτές θέσεις στη ίδια περιοχή (Κρικούκια Αμμοτόπου). Η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου, ταυτόχρονα ή διαδοχικά, στις δύο εν λόγω θέσεις, όπου οι μείζονες εκτάσεις τους ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου είναι αντικείμενο επόμενου σταδίου, αφού προηγηθεί περεταίρω εξονυχιστικός έλεγχος και εξέλιξη των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, με σκοπό τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω για τη συνέχιση των προσπαθειών μας, χρειαζόμαστε αναθεώρηση του περιεχομένου και του προϋπολογισμού της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συμφωνηθεί. Ιδίως επισημαίνεται η ανάγκη τροποποίησης του περιεχομένου της Προγραμματικής σύμβασης, καθώς δεν είναι εφικτή η υλοποίηση των δράσεων που σ’ αυτήν περιγράφονται για τους εξής σαφείς και εκ του νόμου επιβαλλόμενους λόγους:
1. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που περιγράφεται ως ένα εκ των παραδοτέων της Προγραμματικής Σύμβασης, μπορεί να εκπονηθεί αφού ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες των έργων υποδομής του Επιχειρηματικού Πάρκου που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία. Ομοίως και μόνο τότε μπορεί να εκπονηθεί η Μελέτη Τεχνικής Οργάνωσης, η οποία κατά το νόμο συνιστά τη συνθετική αποτύπωση και περιγραφή των έργων υποδομής που έχουν μελετηθεί.

2. Κάθε περιγραφή σχετική με τη βιωσιμότητα του έργου έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη προϋπολογισμού της επένδυσης που με τη σειρά του μπορεί να καταρτιστεί εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες των έργων υποδομής.
3. Η παραχώρηση της δημοτικής έκτασης αλλά και η συμμετοχή των οργανισμών μας (Δήμος – Επιμελητήριο) στο Φορέα Υλοποίησης του Πάρκου, προϋποθέτουν την εκπόνηση θεματικών μελετών βιωσιμότητας αλλά και παραγωγή άλλων στοιχείων και αποδεικτικού υλικού, τα οποία πρέπει να εγκριθούν από τις υπερκείμενες αρχές. Και αυτά τα στοιχεία είναι πρωτίστως οικονομικά και μπορούν να παραχθούν μόνο εάν ο προϋπολογισμός του έργου είναι γνωστός.

Η τροποποίηση του περιεχομένου της Προγραμματικής Σύμβασης θα πρέπει να συνοδευτεί και από τροποποίηση του προϋπολογισμού της (μας το είχε υποσχεθεί η Περιφέρεια).
Όπως διαφαίνεται από τα ανωτέρω, απαιτείται η κατάρτιση μίας και ενιαίας δημόσιας σύμβασης, με ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά και με περιεχόμενο (α) Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου Διοίκησης απόλυτης εξειδίκευσης και (β) τεχνικές μελέτες πολλών και σύνθετων έργων υποδομής που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ενιαίου μεγάλου έργου, με βασικό κριτήριο την οικονομία στο σχεδιασμό του.
Κυρίες και Κύριοι είμαστε στη διάθεσή σας για να προχωρήσουμε από κοινού, αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας, που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία της περιοχής μας. Για την εξέλιξη της συζήτησης και μέχρι την ολοκλήρωση των προσπαθειών μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στην παραγωγή του τελικού κειμένου της Προγραμματικής Σύμβασης, όπου και θα καταχωρηθούν οι ανάλογες προβλέψεις για τις αρμοδιότητες, τις ευθύνες και τους ρόλους που θα αναλάβει κάθε μέρος της συμφωνίας μας».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου λαμβάνοντας τον λόγο είπε: Εκφράζω την ευαρέσκεια μου κύριε πρόεδρε και κατ’ επέκταση κύριε δήμαρχε, γιατί καλείται και τους κοινωνικούς φορείς στη συνεδρίαση… καλά είναι σε θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, να καλείτε και φορείς της πόλης μας. Εσείς αποφασίζετε, αλλά να ακούτε κι εμάς, πρώτα. Διάβασα μετά προσοχής την επιστολή της Τοπικής Κοινότητας Αμμοτόπου. Μετά χαράς είδα ότι δεν επικαλείται ούτε λόγους θρησκείας, ούτε γλώσσας ούτε χρώματος, αλλά επικαλείται ένα σοβαρό λόγο: εκεί ο χώρος είναι για άλλη χρήση και δεν μπορεί να γίνει αυτό που θέλει το υπουργείο. Τη θέση αυτή την ασπάζομαι απόλυτα, δηλαδή δεν θα πρέπει εκεί να δημιουργηθεί hotspot. Κάναμε αγώνα επί Νομαρχίας Γιώργου Παπαβασιλείου να βρούμε θέση για το Επιχειρηματικό Πάρκο, στη θέση Κρικούκια, αφού είχε αποκλειστεί η θέση Λειβαδια λόγω αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας. Κι αυτή η θέση δεν είναι η καλύτερη λόγω του εδάφους, αλλά αν χάσουμε και αυτή τη θέση, θα μείνουμε χωρίς χωρο και θα αρχίσουμε πάλι απ’ την αρχή. Γιατί τα λέω αυτά; Το λέει ο λαός, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Κύριε πρόεδρε δεν αποτελεί θέση το «δεν θέλω να γίνει» αλλά πρέπει να πείς και τι «πρέπει να γίνει».

Η Όλγα Γεροβασίλη

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι «Η Τ.Α έχει ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού και θέλει μία σαφή θέση Εγώ λέω ναι στο Επιχειρηματικό Πάρκο και λέω ναι στη φιλοξενία προσφύγων σε δομές που θα επιλεγούν από τους φορείς, αλλιώς όλοι θα βρεθούν προ εκπλήξεων”.
Η κ. Γεροβασίλη μεταξύ άλλων είπε:
Με τον τρόπο που οργανώθηκε αυτή η συζήτηση, νομίζω ότι κατά βάθος υποκρύπτει άλλα. Εγώ θα μιλήσω για αυτά τα άλλα που υποκρύπτει. Δηλαδή όχι στο χώρο του Επιχειρηματικού Πάρκου. Από διάφορους ρόλους έχουμε υποστηρίξει, την ίδρυση του βιοτεχνικού πάρκου και προφανώς, ως έργο αναπτυξιακό όπου ζητήθηκε συμβάλλαμε σε αυτό. Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση να μην συμφωνήσω στη λειτουργία, αλλά δεν θα συμφωνήσω με μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που λέει «όχι σε αυτό»… Είμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο θέμα που έχει όλες τις γεωπολιτικές επεκτάσεις. Το 2015 η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο όχι μόνο της οικονομικής κρίσης αλλά και της προσφυγικής κρίσης. Ως μέλος της κυβέρνησης συμμετείχα ενεργά σε ένα τμήμα αυτού του ζητήματος.

Ως κυβέρνηση, αντιμετωπίσαμε την έλλειψη αλληλεγγύης από χώρες της Ευρώπης και αγωνιστήκαμε να αλλάξουμε τη διαχείριση του έντονου προβλήματος εκείνης της εποχής του προσφυγικού. Όποιος νομίζει πως η χώρα θα μείνει έξω από αυτό, όπως έλεγαν πως τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και μόλις βγεί η ΝΔ το πρόβλημα θα πάψει να υπάρχει, αυτό είναι λαϊκισμός. Και ο κύριος Μητσοτάκης, αυτό έλεγε στους Δημάρχους. Και πολλοί δήμαρχοι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, έκαναν πολιτική πάνω σε αυτό και προεκλογικό αγώνα. Το ζήτημα είναι πολιτικό, όπως είναι όλα αυτά τα ζητήματα.
Στις απαντήσεις που σας έστειλαν κύριε δήμαρχε, γίνεται λόγος για ανοιχτού τύπου δομή προσφύγων μεν, υπό την επίβλεψη της αστυνομίας, δε. Αυτό το κρατάω, διότι δεν μπορεί να λέμε ανοικτού τύπου και να υπονοούμε κλειστού. Όποιος νομίζει πως ζητάμε αλληλεγγύη απ’ την Ευρώπη αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει αλληλεγγύη εντός της Ελλάδας, και η κάθε περιοχή να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της προσφυγικής κρίσης, θέλει να πεί, ναι κατανοώ το πρόβλημα αλλά μακριά από μένα. Αυτή δεν είναι μια υπεύθυνη στάση. Υπεύθυνης τάση είναι να βγει κανείς μπροστά και να πεί με ποιο τρόπο αυτός συμβάλλει στο πρόβλημα που είναι μεγάλο στη χώρα. Είναι βέβαιον ότι η Άρτα δεν θα μείνει εκτός. Τώρα αν είναι θέμα του Δήμου Αρταίων ή των άλλων δήμων της Άρτας, να πω το εξής: ότι η φιλοξενία ανθρώπων προσφύγων, οικογενειών, παιδιών, απαιτεί υποδομές.

Σχολεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, προσωπικό, που οι άνθρωποι που θα εργαστούν εκεί, θα πρέπει να είναι σε ένα τόπο που δεν θα πρέπει να μετακινούνται, άρα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι όλο αυτό δεν μπορεί να είναι σε απομεμακρυσμένες περιοχές του νομού. Και βέβαια ο μητροπολιτικός Δήμος, έχει υπηρεσίες και υποδομές, να συνεργαστεί και σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, και με τις ΜΗΚΥΟ. Με βάση τις δυνατότητες του Δήμου Αρταίων –και μη το θεωρήσετε υπόδειξη- αλλά λέω μία γνώμη, δεν μπορεί να λέει συνεχόμενα όχι. Διότι δεν παίρνει το πολιτικό κόστος και «χαϊδεύει» αυτούς που λένε «μακριά από μας». Και ο Δήμος και η Περιφέρεια και οι πολιτικοί, οι βουλευτές πρέπει να πούμε ευθέως την άποψή μας, και να βάλουμε πλάτη σε διαχείριση μεγάλων θεμάτων. Η θέση μου είναι ναι στη φιλοξενία προσφύγων και η περιοχή μας οφείλει να βάλει πλάτη.

Ο Χρήστος Γκόκας

Ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας υπογράμμισε ότι και η Π.Ε Άρτας πρέπει να φιλοξενήσει δομή μεταναστών και η κουβέντα “Είναι ένα βήμα προετοιμασίας για το μέλλον γιατί το θέμα δεν κλείνει σήμερα εδώ». Στην τοποθέτησή του ο κ. Γκόκας είπε:
Θα αποφύγω να μπω στα εσωτερικά θέματα της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα πάρει την απόφασή του, το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα έχει πάρει επικίνδυνη εξέλιξη αναμένεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο, δυστυχώς, απαιτεί μια διαχείριση η οποία ενδεχομένως ξεφεύγει από τις δυνατότητες της χώρας μας. Υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαχείριση, έγιναν λάθη και από την προηγούμενη κυβέρνηση, εξάλλου οι εικόνες είναι νωπές, ενώ η καινούρια κυβέρνηση διαχειρίστηκε το ζήτημα σαν εθνικό στην αρχή, με κίνδυνο να γίνει εθνικό πρόβλημα. Πιστεύω ότι πρέπει να ξαναγίνει ευρωπαϊκό ζήτημα, γιατί η Ευρωπαϊκή ένωση αποτελείται από ένα σύνολο πολιτισμένων κρατών.

Η επιλογή των ανθρώπων δεν είναι η Ελλάδα, και επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, εκτιμώ πως λογικό είναι να υπάρξει ένας καταμερισμός στις Περιφέρειες. Τώρα, πρέπει να βρεθούν λύσεις και την κύρια ευθύνη και τον συντονισμό την έχει πάντα η κυβέρνηση. Η οποία μπορεί να βρει με ποιους θα μιλήσει, με ποιους θα συνεργαστεί σε περιφερειακό, σε τοπικό επίπεδο.
Το θέμα της σημερινής συζήτησης, είναι η λειτουργία δομής φιλοξενίας στο Επιχειρηματικό Πάρκο. Δεν είναι μια γενικευμένη συζήτηση, και δεν μπορούσε να είναι για ανεύρεση χώρου, φιλοξενίας δομής προσφύγων και μεταναστών. Καλώς όμως έγινε κι αυτή η κουβέντα που νομίζω πως είναι ένα βήμα προετοιμασίας για το μέλλον. Διότι αυτό το ζήτημα θα επανέλθει. Δεν κλείνει σήμερα. Σήμερα πρέπει να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο έγιναν πολλές προσπάθειες και οι κάτοικοι πείστηκαν να γίνει στα Κρικούκια το Επιχειρηματικό Πάρκο. Σήμερα κλήθηκαν να απαντήσουν και όπως είναι λογικό η άποψη τους παραμένει η ίδια. Και όπως φαίνεται και οι φορείς που ανέλαβαν να το διαχειριστούν έχουν την ίδια άποψη. Αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο η Άρτα δεν πρέπει να το χάσει.

Το ψήφισμα του Δημάρχου Αρταίων

Με την τοποθέτηση του Χρ. Γκόκα πήρε ξανά το λόγο ο Δήμαρχος Αρταίων που διάβασε το ψήφισμα το οποίο ζήτησε να ψηφιστεί. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ έθεσε σε ψηφοφορία τις 4 ψηφίσματα των αντίστοιχων παρατάξεων όπως υποβλήθηκαν από τους επικεφαλής (Δήμαρχος Αρταίων, Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια, Γ. Μπαλάγκας και ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ).
Κατά πλειοψηφία “πέρασε” η πρόταση του Δημάρχου ενώ ο Ιωάννης Παπαλέξης και οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής έκαναν την έκπληξη και αφού τοποθετήθηκαν υπέρ της δημιουργίας ΕΠΙΧΠΑ στη θέση Κρικούκια, στη συνέχεια ψήφισαν “παρών”.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής που εγκρίθηκε ανέφερε τα εξής:
Κατανοούμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης και φιλοξενίας των προσφύγων/μεταναστών. Συμμεριζόμαστε το ανθρώπινο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες/πρόσφυγες.

ΩΣΤΟΣΟ :
1. Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στην θέση, όπου χωροθετήθηκε το Επιχειρηματικό Πάρκο, στα Αμπέλια Αμμοτόπου, όσο και σε άλλους χώρους που υπονομεύουν την επιχειρηματική και αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας.
2. Επίσης είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στα στρατόπεδα της πόλης της Άρτας και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ και στο στρατόπεδο Παπακώστα,
3. Η θέση μας είναι πως θα πρέπει να γίνει κατανομή των προσφύγων/μεταναστών σε ποσοστό 1% επί του πληθυσμού κάθε Περιφέρειας, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, συνεπώς και στην Περιφέρεια Ηπείρου.

4. Θα πρέπει άμεσα τα Αρμόδια Υπουργεία, με τους βουλευτές ανά Νομό, την Περιφέρεια Ηπείρου και σε συνεργασία με όλους τους Φορείς, τους Δήμους και τις Τοπικές Κοινωνίες, να αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές και εφικτές λύσεις, που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην λειτουργία των τοπικών κοινωνιών αλλά και με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόβλημα των μεταναστών/προσφύγων.
Η Άρτα έχει ανθρωπιά αλλά έχει και δικαιώματα. Ζητάμε από όλους τους συναρμόδιους φορείς και από τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής μας να αναλάβουν το μέρος ευθύνης που τους αναλογεί. Ως Δήμος Αρταίων θα κάνουμε ότι είναι εφικτό για να προασπίσουμε την ομαλότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων μας. Ζητάμε την συνεργασία και την ομοψυχία όλων, χωρίς ευθυνοφοβία και χωρίς λαϊκισμούς.

ΨΗΦΙΣΜΑ της Λαϊκής Συσπείρωσης ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Στην πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αρταίων στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων για το προσφυγικό, αναφέρονται τα εξής:
«Η σημερινή πραγματικότητα είναι οι 87.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 16.000 στα νησιά του Αιγαίου. Είναι τα ναυάγια και οι νεκροί στις θάλασσες, οι άθλιες συνθήκες στα hotspots και τα κέντρα φιλοξενίας, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στο δρόμο, στο έλεος των ΜΚΟ ή και σε αστυνομικά τμήματα.Αυτά συνθέτουν το προσφυγικό δράμα στη χώρα μας. Για το δράμα αυτό υπαίτιοι είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, καταπατώντας το δικαίωμα των λαών στην ειρήνη και την ευημερία. Η περίφημη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, με την οποία μάλιστα απειλούν για άνοιγμα της μεταναστατευτικής στρόφιγγας οδήγησε στον εγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων. Είναι απαράδεκτη, θα πρέπει να καταργηθεί και θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για να πάνε οι πρόσφυγες στον προορισμό που επιθυμούν.

Επιβάλλεται να υλοποιηθεί αμέσως, άμεσος απεγκλωβισμός, από όλα τα νησιά μας και από τη χώρα μας, των προσφύγων, των μεταναστών. Δεν μπορούμε να συζητάμε με δεδομένο ότι τα σύνορα θα παραμένουν κλειστά για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών.
Με δεδομένη αυτή την αφετηρία η συζήτηση καταλήγει σε αδιέξοδο τη στιγμή που το πρόβλημα είναι αν θα είναι αξιοπρεπείς οι δομές φιλοξενίας όχι που θα είναι. Αποδεικνύεται έτσι ότι υποθάλπουν ρατσιστικές απόψεις, από αυτές που θεωρούν τους πρόσφυγες εν δυνάμει τρομοκράτες, ως εν δυνάμει εγκληματίες του κοινού ποινικού ή στην «καλύτερη»περίπτωση, σαν εμπόρευμα για τους οποίους ζητάμε αντισταθμιστικά οφέλη (ακριβώς όπως και οι ΜΚΟ).

Για εμάς, τα ζητήματα για τα οποία πρέπει να ληφθεί μέριμνα είναι -για όσο καιρό παραμένει αυτός ο κόσμος στη χώρα μας- να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, μέσα από πολύ συνοπτικές και επαρκείς διαδικασίες. Αλλά για αυτό χρειάζεται και το απαραίτητο προσωπικό, έτσι ώστε να τρέχουν γρήγορα όλες αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μετά τη χορήγηση ασύλου να οδηγούνται στους τόπους πραγματικού προορισμού τους.
Τέλος να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα. Να κλείσει η Μόρια και όλα τα hotspots των νησιών. Όχι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας αρχικά και στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ. Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης. Σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.

—-Να κλείσουν όλα τα hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο κλείστου τύπου- φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.
—-Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.
—-Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση.
—-Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών»

Ανακοίνωση από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ”
«Λειτουργία δομής προσφύγων στο Επιχειρηματικό Πάρκο του Δήμου Αρταίων».
Είναι κανόνας: Όταν αποφεύγεις να λύσεις το πρόβλημα (το όποιο πρόβλημα) στην ώρα του θα το βρεις μπροστά σου διογκωμένο, υπό δυσμενέστερες συνθήκες και από θέση άμυνας. Ό,τι χειρότερο για να πάρεις την σωστή απόφαση.
Αυτό συμβαίνει τώρα με το αίτημα του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. για «Λειτουργία δομής προσφύγων στο Επιχειρηματικό Πάρκο του Δήμου Αρταίων».

Και αυτό το κατάφεραν η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου και ο Δήμος Αρταίων, ως ο μεγαλύτερος δήμος του νομού, αφού αδιαφόρησαν, δεν συνεργάστηκαν ή δεν συνεννοήθηκαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ήξεραν ότι πρέπει να προνοήσουν για το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων και στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την εφαρμογή της αναλογικής κατανομής των στη χώρα.
Η «Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου» έκανε το αυτονόητο. Ζήτησε εγγράφως τη δημιουργία δομής φιλοξενίας σε περιοχή του Δήμου Αρταίων, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων με την 501/2019 απόφαση /παράγραφος Β’, στις 2/12/2019: «Αν και εφόσον ζητηθεί εγγράφως από αρμόδια Υπουργεία η ανεύρεση χώρου…., τότε θα συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση …..».

Μόνο που η θέση είναι χειρότερη της πρώτης επιλογής στο ΚΕΝ Άρτας και φυσικά απαγορευτική, γιατί θα βάλει ταφόπλακα στη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου στα «Κρέκουρα» Αμμοτόπου, το οποίο καρκινοβατεί από 15ετίας. Άλλη μια πονεμένη ιστορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νομό για την εξέλιξη της οποίας κάποιοι έχουν την ευθύνη! Γιατί εάν το Επιχειρηματικό Πάρκο είχε προχωρήσει δεν θα γίνονταν αυτή η συζήτηση σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, στην έκταση του Επιχειρηματικού Πάρκου δεν γίνεται να λειτουργήσει προσφυγική δομή φιλοξενίας. Αυτό να γίνει σαφές! Δίπλα και σε απόσταση τριών – τεσσάρων χιλ. λειτουργεί η δομή της Φιλιππιάδας. Να βρεθεί η θέση και να δοθεί λύση στη χωροθέτηση της δομής αλλά εκεί δεν θα γίνει. Περιφέρεια και δήμος να αναλάβουν την ευθύνη. Ήξεραν και απέφυγαν να δώσουν λύση. Εμείς, ότι είχαμε να πούμε το είπαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η σημερινή πραγματικότητα είναι 100.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 18.000 στα νησιά. Είναι τα ναυάγια του πολέμου. Οι συνάνθρωποι μας που έγιναν πρόσφυγες και μετανάστες από ανάγκη και εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να ζήσουν. Βρίσκονται στους δρόμους, στο έλεος των ΜΚΟ. Το προσφυγικό δράμα σε όλο το μεγαλείο. Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας επιδεινώνουν την κατάσταση σε εκρηκτικό βαθμό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Τα Hotspots των νησιών είναι απαράδεκτα και προσβάλουν τον ανθρωπισμό μας. Μας προσβάλουν ως κοινωνία, ως χώρα, ως Ευρώπη. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν φτάνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η πολιτική για το άσυλο είναι λάθος. Η παρεμπόδιση εισόδου των προσφύγων και ο εγκλεισμός σε κλειστά κέντρα τα λεγόμενα και «προαναχωρησιακά» δεν πετυχαίνει τίποτα. Η αλληλεγγύη σε επίπεδο χώρας και σε επίπεδο Ευρώπης είναι η απάντηση. Αλλά ποιος να ακούσει αφού κυβερνάει ο Όρμπαν και οΣαλβίνι. Οι Έλληνες βίωσαν την προσφυγιά και τη μετανάστευση και γι αυτό πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι. Όλα τα άλλα είναι ενέργειες πανικού, χωρίς σχέδιο και αποφυγή ανάληψης ευθύνης τοπικά και κεντρικά (δήμος, περιφέρεια, κυβέρνηση).
Η Άρτα να αποφασίσει που θα φιλοξενήσει εκείνο το δυναμικό προσφύγων που της αναλογεί. Όχι πάντως στον Αμμότοπο!

Δήλωση Γιώργου Στύλιου σχετικά με τη δημιουργία hotspot στην Άρτα
Σχετικά με τη δημιουργία hotspot στην Άρτα, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το θέμα του προσφυγικού είναι πολύ σοβαρό και δίκαια απασχολεί έντονα τους πολίτες, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Κυβέρνηση και τη χώρα στο σύνολό της.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε κάποιες ειλημμένες αποφάσεις αλλά μια σειρά από πιθανά ή λιγότερο πιθανά σενάρια, τα οποία έχουν δημοσιευθεί στον τύπο. Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία είναι σε διερεύνηση – εξέλιξη.
Έχω ήδη καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και έχω πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. Επιπλέον βρίσκομαι σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους του Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Εμείς σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και ενωμένοι, να δώσουμε τη μάχη από κοινού για μια δίκαιη αλλά και λειτουργική λύση στο πρόβλημα.
Η θέση μου είναι καθαρή.
Δίκαιη διασπορά σε όλη την Ελλάδα, με βάση την ποσόστωση αλλά και λειτουργικές λύσεις σε κάθε περιοχή που θα έχουν τη συναίνεση και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών.
Άρα η όποια χωροθέτηση οφείλει να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την υγιεινή των πολιτών. Να σέβεται και την ποιότητα ζωής αυτών που θα διαμένουν αλλά και την ποιότητα ζωής των περιοίκων.

Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής:
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Άρτας, το στρατόπεδο στον αστικό ιστό της πόλης, ως χώρος εγκατάστασης προσφύγων μεταναστών και δημιουργίας hotspot».