Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης από την Άρτα

Την Κυριακή 26 Μαΐου, δεν υπάρχει πολυτέλεια για πειραματισμούς

«Την Κυριακή 26 Μαΐου, δεν υπάρχει πολυτέλεια για πειραματισμούς. Θέλουμε να μας δώσετε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε όσα έργα και δράσεις έχουμε ξεκινήσει στην Άρτα, στην Ήπειρο, χωρίς εμπόδια, χωρίς ασκήσεις ισορροπίας». Τα παραπάνω, τόνισε μεταξύ άλλων, ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας την Παρασκευή στην ανοικτή κεντρική προεκλογική εκδήλωση της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» στην Άρτα.

Ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που έχουν υλοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί στην Π.Ε. Άρτας, είτε είναι αμιγώς τοπικής, είτε υπερτοπικής σημασίας, τα οποία, όπως είπε, συμβάλλουν στην εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και δημιουργούν προϋποθέσεις δυναμικής ανάπτυξης. «Λύσαμε – είπε- προβλήματα της καθημερινότητας, στηρίξαμε τους επαγγελματίες, τους ψαράδες, τους αγρότες. Βάλαμε «πλάτη» για να ξεπεράσουν δυσκολίες, να αντέξουν στην κρίση. Επενδύσαμε στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό. Προχωρήσαμε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη συντήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, που συνδυάζει το ιστορικό παρελθόν με την Άρτα του μέλλοντος. Η παράταξή μας, το έχει αποδείξει με πράξεις και έργα: είναι η εγγύηση για να πάει η Ήπειρος, η Άρτα ψηλότερα».

«Εμείς μιλάμε με το έργο μας. Και για αυτό το έργο ζητάμε να μας κρίνετε», τόνισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο νυν και υποψήφιος Περιφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς σε έργα και δράσεις που είτε υλοποιήθηκαν, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την Π.Ε. Άρτας.
«Κάθε έργο έχει τη «σφραγίδα» της περιοχής του. Κάθε μεγάλο έργο έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, για όλη την Άρτα», τόνισε ο Περιφερειάρχης και ανέφερε αναλυτικά δράσεις, έργα και παρεμβάσεις:
– Προχωρούμε την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης στην Άρτα, που ήδη εντάχθηκε στο Interreg, με προϋπολογισμό 1,7 εκ.

Έργα που έχουν αναπτυξιακή προοπτική. Που δίνουν «ανάσα» στον Αμβρακικό.
– Έχουμε σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βελτίωσης των συγκοινωνιακών υποδομών. Σε κάθε γωνιά της Άρτας γίνονται έργα. Ολόκληρες περιοχές βγαίνουν από την απομόνωση.
-Κατασκευάζουμε νέους κόμβους σε Ζυγό, Καμπή, Νεοχώρι, διπλό στη Ελεούσα και σήμερα δημοπρατήσαμε τον κόμβο Λουτρότοπου. Κι έπεται συνέχεια.
-Ο νέος δρόμος Καστανιά- Τετράκωμο, ύψους 3,43 εκ ευρώ, θα συνδέσει τους δήμους Γ. Καραϊσκάκη και Κ. Τζουμέρκων, με κατάληξη την Ε.Ο. Άρτας με Τρίκαλα – Καρδίτσα. Οι δύο Δήμοι με άλλα δύο έργα ύψους 800.000 ευρώ συνδέονται με το Δήμο Νικ. Σκουφά.
-Δεκάδες έργα για βελτίωση των αγροτικών δρόμων, για προσβάσεις προς αγροκτηνοτροφικές μονάδες, προς ιχθυοκαλλιέργειες κλπ, έχουν υλοποιηθεί ή έχουν προγραμματιστεί με εξασφαλισμένες πιστώσεις. Συνδέουμε και το Κομπότι με το λιμάνι Μενιδίου, έργο πολλαπλά χρήσιμο.

-Μόνο τα τελευταία χρόνια, διαθέσαμε για τέτοιου είδους έργα από πόρους της Περιφέρειας άνω των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
-Δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε το αρδευτικό έργο Αμπελιά- Αμμότοπου με 1,2 εκ. ευρώ.
-Μπροστά μας έχουμε μια νέα πρόκληση: Το αρδευτικό Κομποτίου- Μεγάρχης. Εξετάζουμε τι και πως μπορεί να γίνει.
Άρτα και μνημεία είναι ταυτόσημη έννοια:
-Δεκάδες είναι οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για τη συντήρηση τους. Μονή Σέλτσου, Παρηγορήτισσα, Κόκκινη Εκκλησιά, Κάτω Παναγιά, Μονή Θεοτοκιού, Βλαχέρνα και άλλα μνημεία – ταυτότητα για την Άρτα, διασώζονται – αναδεικνύονται.
– Χρηματοδοτήσαμε μελέτες και προγραμματίζουμε νέα έργα για την Παρηγορήτισσα, τον Αγ. Νικολάου Κωστακιών, τους Ι.Ν. Μεγαλόχαρης και Μεσόπυργου.

-Στον τουρισμό ανοίξαμε νέες αγορές. Προβάλλουμε την Ήπειρο σαν ενιαία. Τα μνημεία, το φυσικό περιβάλλον της Άρτας, ταξίδεψαν σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Νέες υποδομές δημιουργούν προστιθέμενη αξία:
– Το χιονοδρομικό Θεοδώριανων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ανατέθηκε στην Περιφέρεια και φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε στην περιοχή ένα ευρύτερο κέντρο αναψυχής και υπαίθριων δραστηριοτήτων.
-Συνδυαστικά, το Υπ. Υποδομών ανέλαβε την παράκαμψη Αθαμανίου, με προϋπολογισμό 9 εκ. ευρώ και η Περιφέρεια το τμήμα Νεράϊδα – Θεοδώριανα με άλλες 600 χιλιάδες ευρώ.
-Έχουμε όμως δρόμο μπροστά μας. Θέλουμε μεγαλύτερη συμμετοχή επιχειρηματιών από την Άρτα στις διεθνείς εκθέσεις. Το παράδειγμα με την Έκθεση του Ισραήλ δείχνει το δρόμο. Χρειάζονται όμως νέες κλίνες. Τέτοιου είδους επενδύσεις θα μας βρουν συμπαραστάτες.
Η επόμενη περιφερειακή περίοδος είναι περίοδος καινοτομίας και εξωστρέφειας για την Ήπειρο.
– ήδη τα πρώτα βήματα: Ανοίξαμε πόρτα σε νέες αγορές: Προϊόντα της Άρτας ταξιδεύουν και κερδίζουν απαιτητικούς καταναλωτές.
-Τα τελευταία χρόνια, διαθέσαμε άνω των 12 εκ. ευρώ σε άλλους φορείς (δήμους κλπ) για την αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας, όπως υδρεύσεις, δημοτική οδοποιία, πλατείες κ.α.

– Συνδράμαμε στη ολοκλήρωση του κλειστού – κόσμημα στους Κωστακιούς, τη βελτίωση άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, για επισκευές σε κτίρια της Αστυνομίας, του Επιμελητηρίου. Χρηματοδοτήσαμε μελέτη για τον πολυχώρο του Σκουφά.
-Χρηματοδοτήσαμε το Νοσοκομείο για ιατρομηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό. Ανακατασκευάζουμε τη στέγη στο Κ.. Υ. Βουργαρελίου.
Προετοιμαζόμαστε για το νέο ΕΣΠΑ. Περιμένουμε να ανοίξουν οι διαδικασίες από την Ε.Ε. για να προχωρήσουμε μαζί με τους φορείς στη σύνταξη και κατάθεση προτάσεων.
Μας έχει μείνει μια εκκρεμότητα: Το Διοικητήριο: Είτε σε αγορασμένη έκταση, είτε στο στρατόπεδο Παπακώστα, η Άρτα μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έχει τη δική της στέγη. Είναι απόφαση, είναι δέσμευση».