Ο Βασίλης Τσίρκας μιλά στην ΗΧΩ για την Άρτα και τις εκλογές

Ζητώ τη στήριξη των Αρτινών για να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή

«Επιδίωξή μου ήταν πάντα να αποκτήσει φωνή η γενιά μου, να βγει από το περιθώριο η Άρτα, να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας με έργα πνοής και προόδου, να κάνουμε πράξη το όραμά μας για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Έτσι και σήμερα είμαι μπροστά στη μάχη για να απαλλαγούμε από το καθεστώς που μαυρίζει τις ζωές μας» επισημαίνει με συνέντευξη στην ΗΧΩ ο υποψήφιος βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας.

«Οι πολίτες του νομού της Άρτας μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ δεν έχουν δει να προγραμματίζονται έργα υποδομών για τα επόμενα χρόνια. Η Άρτα έμεινε πίσω και εκτός ουσιαστικής και ισότιμης συμμετοχής των δήμων του νομού μας στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στο ΕΣΠΑ, στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα να επέλθει στην περιοχή μας δραματική υποβάθμιση» υπογραμμίζει ο κ. Τσίρκας, που εδώ και καιρό σε αυτή την μακρά, πλήν άτυπη προεκλογική περίοδο δεν σταμάτησε να συναντιέται και να συζητά με τους συμπολίτες.

«Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή, -λέει- αλλαγή πλεύσης, για να καταφέρουμε να δούμε λίγο μακρύτερα, με ασφάλεια, ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που μας «πλασάρει» σήμερα η ΝΔ. Είναι ευθύνη μας να αλλάξουμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε σε άλλο μονοπάτι.
Οι κάλπες τον Μάιο μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο σε μια πραγματικά νέα σελίδα, δημοκρατική, προοδευτική, για τη χώρα και την κοινωνία».

Ενώ στέλνει μήνυμα στους συμπολίτες, λέγοντας: «Καλώ τους πολίτες της Άρτας να συσπειρωθούν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ζητώ τη στήριξή τους για να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή για να δυναμώσω τη δική τους φωνή».

Η συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα στον Νίκο Στάμο, έχει ως εξής:

ΕΡΩΤ.: Διανύουμε εδώ και καιρό μία μακρά –πλην άτυπη- προεκλογική περίοδο. Πως είναι να είναι κάποιος υποψήφιος βουλευτής, σε μια τέτοια κατάσταση;

ΑΠΑΝΤ.: Είναι αλήθεια ότι ο προεκλογικός χρόνος επεκτάθηκε. Εμείς από την πλευρά μας πολύ έγκαιρα είχαμε διατυπώσει το αίτημα για εκλογές για να σταματήσει ο κατήφορος, γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι όσο γρηγορότερα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για τη χώρα και την κοινωνία. Από την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημικής και οικονομικής κρίσης μέχρι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τα λογής σκάνδαλα των κυβερνητικών στελεχών την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, έχει αποκαλυφθεί πλήρως στα μάτια των πολιτών το θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο, η απαξίωση των δημόσιων υποδομών, η κακοποίηση του Κράτους Δικαίου.
Εδώ, όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε και το παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη με τις εκλογές, που ξεπέρασε κάθε όριο δημοκρατικής λειτουργίας και ευαισθησίας. Τον είδαμε ως έναν δήθεν «θεσμικό» πρωθυπουργό να εξαγγέλλει εκλογές μέσα σε ένα εξωραϊσμένο τηλεοπτικό περιβάλλον. Αλλά τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους πολίτες.
Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός και να οδηγήσει τη χώρα στο ξέφωτο της δημοκρατικής και προοδευτικής ανασυγκρότησης. Όσο για το μετεκλογικό τοπίο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ για να ανοίξει ο δρόμος για Προοδευτική Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

ΕΡΩΤ.: Η συζήτηση επικεντρώνεται στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Πως κρίνετε όλα όσα ακούγονται για τις ευθύνες και την διάχυσή τους σε όλο το πολιτικό σύστημα;

ΑΠΑΝΤ.: Η διάχυση των ευθυνών οδηγεί αντικειμενικά στον μη καταλογισμό των ευθυνών, στην ατιμωρησία και την ανευθυνότητα. Αυτό είναι το παιχνίδι της ΝΔ. Το αφήγημα του «φταίμε όλοι» δεν συνιστά σοβαρή πολιτική απάντηση στο πρόβλημα, ούτε δίνει διέξοδο στο δομικό ζήτημα της ασφάλειας.
Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που κυβερνά τη χώρα επί τέσσερα χρόνια να κάνει σαν να μην ήξερε τίποτα και να προτάσσει την επικοινωνία και τη δικαιολογία αντί να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει η ίδια η κοινωνία. Έχουμε μπροστά μας μια εικόνα διάλυσης και απαξίωσης του δημόσιου συστήματος μεταφορών, της δημόσιας υγείας, των δημόσιων υποδομών. Αυτή, όμως, είναι η μέθοδος διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό που προέχει είναι το κέρδος για τους ιδιώτες, το ρουσφέτι, το πελατειακό κράτος.
Η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει ένα τεράστιο, συλλογικό τραύμα στην κοινωνία μας. Μία πληγή που θα μένει ανοιχτή όσο μάλιστα η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της, να μεταθέσει τις ευθύνες «σε όλους», να μην δείχνει σεβασμό στα θύματα και στους συγγενείς τους και να προσβάλλει τη νοημοσύνη της κοινωνίας.

Η ΝΔ τρέφει με θυμό και τοξικότητα την ελληνική κοινωνία, που εκκινεί από την πλήρη αποσάθρωση του κρατικού μηχανισμού λόγω των λαθών και των εγκληματικών παραλείψεων της κυβέρνησης. Η ολοκλήρωση των έργων ασφαλείας δεν ήταν σε καμία περίπτωση προτεραιότητα του ίδιου του αρμόδιου υπουργού και της κυβέρνησης. Αντίθετα, απαξιώθηκαν όλες οι πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας, μειώθηκε το προσωπικό και αποδιαρθρώθηκαν οι υπηρεσίες.
Έχοντας στο τιμόνι του τόπου μια τοξική και επικίνδυνη πολιτική ηγεσία, οι πολίτες είναι δίκαιο να είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι. Όμως, δεν μπορούμε να ζούμε έτσι, ούτε να πορευόμαστε μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Χρειαζόμαστε όραμα κι ελπίδα ως κοινωνία και αυτά δεν μπορεί να τα εγγυηθεί η σημερινή κυβέρνηση.
Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή, αλλαγή πλεύσης, για να καταφέρουμε να δούμε λίγο μακρύτερα, με ασφάλεια, ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που μας «πλασάρει» σήμερα η ΝΔ. Είναι ευθύνη μας να αλλάξουμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε σε άλλο μονοπάτι. Οι κάλπες τον Μάιο μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο σε μια πραγματικά νέα σελίδα, δημοκρατική, προοδευτική, για τη χώρα και την κοινωνία.

ΕΡΩΤ.: Τι δεν έγινε στην Άρτα τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη;

ΑΠΑΝΤ.: Ο νομός της Άρτας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Χρειάζονται νέες πρωτοβουλίες και ριζοσπαστικές αποφάσεις, για να μην έρθει άλλη μια δεκαετία κοινωνικής και οικονομικής ξηρασίας. Είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα της μη δημογραφικής ανανέωσης του πληθυσμού. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, να περιθωριοποιηθούν οι πανεπιστημιακές σχολές με έδρα στην Άρτα και να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και μαρασμό. Το αγροτικό εισόδημα που αποτελούσε ζωογόνα δύναμη για την περιοχή μας μειώνεται δραματικά λόγω των κυβερνητικών πολιτικών. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αφέθηκαν στο έλεος της ακρίβειας και του ανεξέλεγκτου κόστους παραγωγής.
Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πάγια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και μακροχρόνιες εκκρεμότητες επιτέλους πήραν τον δρόμο της υλοποίησης. Οι παρεμβάσεις αυτές, όμως, πρέπει να έχουν συνέχεια με συγκεκριμένο σχέδιο και τολμηρές αποφάσεις. Και η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν διαθέτει ούτε σχέδιο, ούτε έχει την πολιτική βούληση να πάρει αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν και τις περιφερειακές και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Οι πολίτες του νομού της Άρτας μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ δεν έχουν δει να προγραμματίζονται έργα υποδομών για τα επόμενα χρόνια. Η Άρτα έμεινε πίσω και εκτός ουσιαστικής και ισότιμης συμμετοχής των δήμων του νομού μας στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στο ΕΣΠΑ, στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα να επέλθει στην περιοχή μας δραματική υποβάθμιση.

ΕΡΩΤ.: Στην περίπτωση που είστε εσείς ο εκλεγμένος βουλευτής Άρτας, στις ερχόμενες εκλογές, έχετε βάλει κάποιες προτεραιότητες για το νομό μας; Και ποιες;

ΑΠΑΝΤ.: Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση έργων και υποδομών. Έργα με συγκεκριμένη στόχευση στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών και της ποιότητας ζωής. Με έμφαση στην πράσινη πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στον αθλητισμό, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην καινοτομία και στην υγιή επιχειρηματικότητα των νέων. Με επιμονή στη στήριξη τόσο των πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα την Άρτα, όσο και στην ενίσχυση του Νοσοκομείου και των δομών Υγείας.
Ειδικότερα, σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Άρτα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η περιοχή μας είναι μια κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, ενώ οι υποδομές του Πανεπιστημιακού campus δεν υπολείπονται σε σχέση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ο πανεπιστημιακός πυλώνας που ιδρύθηκε στην Άρτα επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλά σχεδιασμένος, με όραμα και προοπτική. Γι’ αυτό ακριβώς και η θεσμοθέτηση του Αγροδιατριαφικού Τεχνολογικού Πάρκου με έδρα την Άρτα ερχόταν να συμπληρώσει και να στηρίξει αυτή την προοπτική. Η ακύρωση, όμως, αυτών των επιλογών από την κυβέρνηση της ΝΔ υπονόμευσε το εγχείρημα.

Επομένως, εκτός από τα αυτονόητα που οφείλουμε να κάνουμε, όπως η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων της Σχολής Γεωπονίας, η επανίδρυση του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής που καταργήθηκε από τη ΝΔ και η λειτουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου, έχουμε τα εργαλεία και το ανθρώπινο δυναμικό να κατοχυρώσουμε την ύπαρξη ενός ισχυρού πανεπιστημιακού πεδίου με επίκεντρο τις γεωτεχνικές επιστήμες. Και γιατί όχι, να αρχίσουμε να συζητάμε, στη βάση πάντα ακαδημαϊκών κριτηρίων, και να διεκδικούμε την ίδρυση μιας ακόμα Σχολής στην Άρτα, όπως για παράδειγμα Κτηνιατρικής Σχολής.
Οι κοινωνικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς πρέπει να διεκδικήσουν περισσότερα. Δεν είναι δυνατόν να τα αφήνουμε να περνάνε όλα έτσι. Αν δεν κινητοποιηθούμε, θα χάσουμε και αυτά που έγιναν στην Άρτα μέχρι σήμερα. Δέσμευσή μου αποτελεί ο διαρκής αγώνας για να διεκδικήσουμε μαζί ό, τι μας αξίζει για να μπει ο νομός μας σε τροχιά δημιουργίας και αναζωογόνησης. Για να αποκτήσει ταυτότητα και προσανατολισμό.

Μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί μια διαφορετική πορεία για τον νομό μας. Για να τεθεί στο κέντρο της πολιτικής η περιφερειακή ανασυγκρότηση, η στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημίων και των νοσοκομείων, η ενίσχυση των νέων, των εργαζομένων, των αγροτών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

ΕΡΩΤ.: Ποια ζητήματα απασχολούν σήμερα τους Αρτινούς; Τι ακούτε στις επαφές με τον κόσμο της περιοχής μας;

ΑΠΑΝΤ.: Αυτή τη στιγμή η χώρα βυθίζεται στην ανασφάλεια μέσα από τον τοξικό συνδυασμό του πρωτοφανούς σκανδάλου των υποκλοπών, των καθημερινών ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και της δραματικής απαξίωσης των δημόσιων υποδομών, της δημόσιας υγείας και παιδείας. Η ελληνική κοινωνία νιώθει ανασφάλεια και αγανάκτηση.
Οι πολίτες του νομού Άρτας βιώνουν στην καθημερινότητά τους την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική στο πεδίο της οικονομίας. Η ακρίβεια καλπάζει. Και η κυβέρνηση επιχειρεί δήθεν να την αντιμετωπίσει με προεκλογικά φιλοδωρήματα, χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία τελικά συντηρούν την αισχροκέρδεια. Η χώρα εξακολουθεί να κάνει πρωταθλητισμό στο κόστος ενέργειας, οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν διαρκώς και η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων γίνεται δυσβάσταχτη.
Όσο η σημερινή πολιτική ηγεσία συνεχίζει να παραμένει γαντζωμένη στην εξουσία, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε βαρύ τίμημα ως κοινωνία και δημοκρατία και θα γιγαντώνεται το αίσθημα της ανασφάλειας που τροφοδοτεί η κυβέρνηση, αδιαφορώντας τόσο για την ποιότητα της ζωής, όσο και για την ίδια μας τη ζωή.
Η κοινωνία καταλαβαίνει και θέλει αλλαγή, θέλει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασιών, θέλει αποτελεσματικότητα, θέλει κοινωνική ευαισθησία, θέλει δικαιοσύνη παντού. Θέλει μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με θεσμούς.

ΕΡΩΤ.: Ένα μήνυμα προς όλους τους Αρτινούς;

ΑΠΑΝΤ.: Η Άρτα χρειάζεται ανανέωση, όραμα, στόχους. Δεν μας ταιριάζει η μοιρολατρία. Οι Αρτινοί, όταν διεκδίκησαν με ενότητα και σχέδιο, πέτυχαν πράγματα. Γι’ αυτό χρειάζεται να μπει μπροστά η νέα γενιά. Να διεκδικήσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει. Από θέσεις ευθύνης.
Σε αυτόν τον αγώνα καλώ τους πολίτες του νομού της Άρτας να πορευτούμε μαζί. Για μία ριζική αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και τη ρήξη με τη μακρά παράδοση της μικροπολιτικής διαχείρισης και της παλαιοκομματικής νοοτροπίας. Για να ρίξουμε γέφυρες ζωής και ανάπτυξης στον νομό της Άρτας για να ζήσουν καλύτερες μέρες τα παιδιά μας.
Επιδίωξή μου ήταν πάντα να αποκτήσει φωνή η γενιά μου, να βγει από το περιθώριο η Άρτα, να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας με έργα πνοής και προόδου, να κάνουμε πράξη το όραμά μας για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Έτσι και σήμερα είμαι μπροστά στη μάχη για να απαλλαγούμε από το καθεστώς που μαυρίζει τις ζωές μας. Για τη νίκη στις εκλογές που θα τη φέρει η συμμετοχή, ιδίως των νέων, των ζωντανών και δημιουργικών κομματιών της κοινωνίας.
Καλώ τους πολίτες της Άρτας να συσπειρωθούν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ζητώ τη στήριξή τους για να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή για να δυναμώσω τη δική τους φωνή.