Το ΠΑΣΟΚ, άνοιξε το δρόμο από το 2001 κάνοντας το πρώτο βήμα
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην ομιλία του χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για το δικαίωμα ψήφου του Αποδήμου Ελληνισμού, τόνισε ότι έστω και μετά από δεκαετίες επιχειρείται να γίνει πράξη η συμμετοχή της άλλης Ελλάδας, της Ελλάδας όλου του κόσμου, στην εθνική εκλογική διαδικασία.
Η ψήφος των αποδήμων, ανέφερε, διατηρεί τους δεσμούς τους με τη χώρα και ενισχύει το συναίσθημά τους ότι ανήκουν σε ένα λαό, σε ένα έθνος, ενώ τόνισε τον ισχυρό δεσμό του ελληνισμού της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα, τονίζοντας ότι η φωνή και η ψυχή του απόδημου Ελληνισμού, στηρίζει αποφασιστικά τη χώρα στα εθνικά θέματα στη διεθνή σκηνή, ιδίως δε, σήμερα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ενισχύοντας δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα.
Αναφέρθηκε επίσης, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άρτα, λέγοντας ότι το καλοκαίρι, τόσο στην Άρτα όσο και σε όλη την Ήπειρο, στα καφενεία που γεμίζουν από απόδημους Έλληνες και στις παρέες τους, είναι φανερό ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν πραγματικά για την Ελλάδα, ενώ στις συζητήσεις τους επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα κάποια στιγμή.
Είναι επίσης γνωστές οι συνθήκες και οι συγκυρίες, σημείωσε, που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, κυρίως νέους, στο εξωτερικό, και ότι μόνο ως πολιτικές σκοπιμότητες αποκλεισμού μπορούν να χαρακτηριστούν οι όποιες φωνές ενάντια στην πλήρη αντιπροσώπευση του Ελληνισμού στην πολιτική ζωή του τόπου .
Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ, άνοιξε το δρόμο από το 2001 με την συνταγματική αναθεώρηση, κάνοντας το πρώτο βήμα, για να εκφράζεται ο Ελληνισμός της Διασποράς με την ψήφο του, με πρόβλεψη μάλιστα για την επιστολική ψήφο.
Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι χάριν της συναίνεσης το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ αναγκάστηκε να στηρίξει το παρόν Νομοσχέδιο και μια λύση χωρίς επιστολική ψήφο και με πολλές άλλες περιοριστικές προϋποθέσεις που αφορούν σε διάφορα έγγραφα που δύσκολα βρίσκονται, στο ΑΦΜ, άλλα φορολογικά στοιχεία,την τριακονταπενταετία και γενικά μια πολύ γραφειοκρατική διαδικασία.
Κάποιοι, ανέφερε, λειτούργησαν κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες όπως η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήθελε η ψήφος να προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα ή η Νέα Δημοκρατία που δεν προσδιόριζε σαφή και διακριτική εκπροσώπηση.
Τόνισε ότι δόθηκε μάχη και για την εκπροσώπηση και για να προσμετράται η ψήφος στο εθνικό αποτέλεσμα, με βάση την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου, και πρέπει στην βάση της ειλικρίνειας και όχι της υποκρισίας να μειωθούν οι περιορισμοί για το τμήμα του εκλογικού σώματος που αφορά στον απόδημο Ελληνισμό και να υπάρξει μέριμνα για την διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, επιμένοντας παράλληλα, έστω και την ύστατη στιγμή να θεσπιστεί η επιστολική ψήφος, παρότι το Κίνημα Αλλαγής αναγκάστηκε να δεχθεί μια κουτσουρεμένη λύση από τη μη λύση.
Τονίζοντας επιπλέον, ότι η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, ούτε εθνομηδενιστική, ούτε εθνικιστική πολιτική δύναμη υπήρξε, αλλά πάντα βαθιά πατριωτική και υπεύθυνη.
Κλείνοντας, υποστήριξε ότι όλοι μας οφείλουμε, ακόμη και όσοι μέχρι σήμερα ίσως υπήρξαν δέσμιοι τακτικισμών ή μικροκομματικών σχεδίων και στόχων, να βοηθήσουμε στην ολοκλήρωση της Εθνικής αυτής υποχρέωσης.