Ο Βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόκας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η διαφάνεια, η δημοκρατία, η κάθαρση είναι μείζον θέμα

Ο Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του ως Ειδικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023, κατ’ αρχάς αναφέρθηκε στην πορεία της σύγκλισης των εισοδημάτων των Ελλήνων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Υπενθύμισε ότι η πορεία αυτή και η σχετική συζήτηση, άλλαξε μετά το δημοσιονομικό εκτροχιασμό 2004-2009, για τον οποίο η Ν.Δ. δεν αναγνώρισε ποτέ τις ευθύνες της. Όπως επίσης αναφέρθηκε στις ευθύνες τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που αρνήθηκαν να στηρίξουν τη μόνη τότε προσφερόμενη Εθνική Στρατηγική, με τα μέτωπα της πλατείας Συντάγματος, και τα προγράμματα του Ζαππείου της Ν.Δ. και της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι, ο τελευταίος Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτυπώνει την ουσία και την αλήθεια του απολογισμού της τετραετίας της και όπως ανέφερε, πλέον η αλήθεια είναι αμείλικτη απέναντι στον μύθο της εξόδου από τα μνημόνια και της κανονικότητας, αφού η απόσταση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος και του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών συνεχίζει να αυξάνεται σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάθε έτος από το 2009 και μετά, έως και το 2021, που ξεπέρασε το 35%.
Επιπρόσθετα τόνισε ότι η χώρα καταρρέει πλέον και σε επίπεδο δημοκρατικών θεσμών, και αναφέρθηκε στο ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων τόσο με επισυνδέσεις από την ΕΥΠ όσο και με κακόβουλα λογισμικά που αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία.

Στη συνέχεια, σχετικά με τα ζητήματα αυτά και το θέμα των ημερών, την υπόθεση Καϊλή, ανέφερε:
“…Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η διαφάνεια, η δημοκρατία, η διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων, η κάθαρση είναι μείζον θέμα. Διότι η δική μας παράταξη είναι αυτή που έχει ως απαρέγκλιτη αρχή στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια τη διαύγεια, τη λογοδοσία και τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά και πρώτα για τα δικά της στελέχη χωρίς καμία απολύτως ανοχή και το εννοούμε απόλυτα, γιατί ο καθένας, όπως και στην περίπτωση Καϊλή, έχει τις δικές του ευθύνες. Η παράταξη όμως και ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης πήραν άμεσα τις αποφάσεις που αντιστοιχούν στις αρχές μας, τις αξίες, αλλά και την ιστορία και την προσφορά της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Εμείς, μόνοι μας, για την Ελλάδα θεσμοθετήσαμε το νόμο για την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ή την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Όπως είμαστε υπερήφανοι για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως το ΑΣΕΠ, το ΕΣΥ, τη Διαύγεια, τα ΚΕΠ την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πολλά άλλα…”
Τόνισε δε, ότι η αναφορά στα ζητήματα της Δημοκρατίας σε μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό, γίνεται γιατί «…Ισχυρή Δημοκρατία και Διαφάνεια, Οικονομική Πρόοδος και Κοινωνική Συνοχή είναι έννοιες αλληλένδετες»