Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην ομιλία του στην Βουλή στην συζήτηση του Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020, τόνισε ότι, ο Προϋπολογισμός καταρχήν διαμορφώθηκε από το Αναπτυξιακό και το Φορολογικό Νομοσχέδιο που ψήφισε η Κυβέρνηση, τα οποία, παρά την έντονη επικοινωνιακή προβολή, δεν έφεραν ούτε αναπτυξιακή, ούτε φορολογική μεταρρύθμιση και δεν είναι αυτά που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας.
Μια χώρα που βιώνει μια υπερδεκαετή πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, με αφετηρία τον οικονομικό εκτροχιασμό της περιόδου Καραμανλή και Νέας Δημοκρατίας το 2004-2009, και στη συνέχεια την καταστροφική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, μιας οικονομίας που το 2014 είχε αρχίσει να αναπνέει και την οδήγησε στο 3ο, πλέον επώδυνο και αχρείαστο μνημόνιο. Κι όμως, η κυβέρνηση, τόνισε, ισχυρίζεται ότι με την πολιτική της η χώρα βγαίνει από την κρίση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα ήδη έχει βγει.
Οι δεσμεύσεις όμως ανέφερε, παραμένουν, μέχρι 99 χρόνια, όπως με την υποθήκευση της Δημόσιας Περιουσίας στο Υπερταμείο. Τα τελευταία 4,5 χρόνια χάθηκαν σχεδόν 12 μονάδες αύξησης του ΑΕΠ , ενώ η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος στη σχέση επενδύσεων προς το ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η χώρα χρειάζεται 100 δισ επενδύσεις για να πάει στο Μ.Ο. των προηγμένων χωρών και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ελληνικού όπου ακόμη δεν ξεκίνησαν τα έργα, αλλά ούτε επιπλέον κάποια από τις επενδύσεις που περίμενε η Κυβέρνηση είδαμε μέχρι σήμερα.
Στάθηκε επίσης, στο γεγονός ότι, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι μικρομεσαίοι, τα μεσαία στρώματα, είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και να μοιράζεται σε όλους η φτώχεια. Ακόμη και σήμερα, ανέφερε, η ανεργία και η υποαπασχόληση που μαζί με τη φυγή των νέων στο Εξωτερικό κρύβουν μεγάλο μέρος της ανεργίας, είναι, και με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρούσες. Για τους ανθρώπους της αγοράς, της πραγματικής οικονομίας, τους επαγγελματίες πολύ λίγα πράγματα άλλαξαν.
«…Και πως να αλλάξουν», αναρωτήθηκε, «…όταν παραμένουν τα θηριώδη υπερπλεονάσματα 7δις για το 2020. Με τον Προϋπολογισμό σας κύριοι της Κυβέρνησης υπηρετείτε τις δεσμεύσεις του κύριου Τσίπρα, του καλού μαθητή που από την διαγραφή του επονείδιστου χρέους εγκαθίδρυσε τόση φοροαφαίμαξη που έμενε το πλεόνασμα κάθε έτους..»
Τόνισε επίσης, ότι οι έμμεσοι φόροι το 2014 ήταν 24 δις ευρώ, ενώ η Κυβέρνηση θα εισπράξει το 2020 29 δις ευρώ, 20% αύξηση που είναι άδικη για τους πιο αδύνατους. Από 1,15 η σχέση άμεσων – έμμεσων φόρων το 2014, στο 1,5 για το 2020, δηλαδή σε βάρος των πολλών.
Ο προϋπολογισμός, ανέφερε, δεν δίνει προοπτική και ουσιαστική αποφασιστική στήριξη στον κόσμο της παραγωγής, της εργασίας, στις επενδύσεις, στην απασχόληση. Για εισοδήματα στους πολίτες και έσοδα στο κράτος. Για αξιοπρέπεια του πολίτη και εθνική αυτοπεποίθηση με μια ισχυρή οικονομία.
Ως προς τις Δημόσιες Επενδύσεις, που έχει τόσο ανάγκη η χώρα, επεσήμανε ότι όχι μόνο δεν αυξάνονται, παραμένοντας στα 6,75 δις Ευρώ, όπως πέρυσι, παρά την παραπλανητική διατύπωση στον Προϋπολογισμό,αλλά στον κρίσιμο τομέα των Υποδομών και Μεταφορών μειώνονται κατά 18,7% έναντι του 2019.
Και εκτός από τη μείωση που είναι πολύ μεγάλη, σχολίασε ότι είναι αμφίβολη και η υλοποίηση των επενδύσεων, τη στιγμή που και στην υλοποίηση του 2019 είναι μειωμένη κατά 500 εκατομμύρια Ευρώ, που είναι κυρίως πόροι επενδύσεων από το ΕΣΠΑ, ενώ χαρακτηριστικά σημείωσε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χάνονται πόροι, το ΕΣΠΑ τελειώνει, και οι ανάγκες για υποδομές είναι μεγάλες και τα μέτωπα ανοικτά.
Όπως ο άξονας Πάτρα- Πύργος, ο ΒΟΑΚ, ο άξονας Αμβρακίας – Ακτίου, το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα αεροδρόμια, καθώς και οι διαγωνισμοί για αγορά λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και η επείγουσα λύση για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονικής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Άρτα και την Ήπειρο, και την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Ιονία οδός μέχρι την Κακκαβιά, στο θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου μέχρι την Ηγουμενίτσα και στους κάθετους άξονες της Ιονίας Οδού μέχρι την Πρέβεζα από Αμβρακία – Άκτιο και από Φιλιππιάδα.
Αναφέρθηκε στα έργα που αφορούν παραγωγικές περιοχές όπως τα εγγειοβελτιωτικά έργα πεδιάδας Άρτας, που έμειναν στάσιμα χωρίς νέα χρηματοδότηση από το 2014.
Οι αγρότες της Άρτας, τόνισε, όπως και όλοι οι αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές που ακούγεται ότι θα διπλασιαστούν ως προς το κατώτατο ύψος, το κόστος παραγωγής και στάθηκε στο γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής έφερε συγκεκριμένες προτάσεις στο φορολογικό Νομοσχέδιο αλλά η Κυβέρνηση τις απέρριψε.
Αναφέρθηκε στο έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από το 2014, για το οποίο μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές ανατέθηκε η μελέτη, και κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί.
Επεσήμανε επίσης τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε όλη την Ήπειρο, σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό.
Στο τομέα της παιδείας, υπενθύμισε την εκκρεμότητα με την αναστολή έναρξης λειτουργίας τριών Πανεπιστημιακών τμημάτων, του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Τροφίμων στην Άρτα, του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στα Γιάννενα και του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, και ζήτησε ξανά την ενημέρωση της Βουλής από την αρμόδια Υπουργό.
Κλείνοντας, δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής καταψηφίζει έναν προϋπολογισμό που δεν βελτιώνει την ζωή των ανθρώπων, δε στηρίζει την παραγωγή και την ανάπτυξη. Έναν προϋπολογισμό που μεγαλώνει τις αδικίες και τις κοινωνικές ανισότητες, που δεν περιλαμβάνει μέριμνα, θετική, για τους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα τους νέους, και στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Έναν Προϋπολογισμό που δεν δίνει προοπτική για μια ισχυρή Ελλάδα.