Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τα προβλήματα των εποχικών πυροσβεστών.
Αναλυτικά αναφέρουν ότι ο κλάδος των εποχικών πυροσβεστών αριθμεί περίπου 2,5 χιλιάδες πυροσβέστες, όπου οι περισσότεροι εργάζονται ως εποχικοί εδώ και πολλά χρόνια, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία. Από το 2020 αν και τους έχουν ανατεθεί όμοια καθήκοντα με αυτά του μόνιμου προσωπικού τα δικαιώματά τους είναι πολύ λιγότερα καθώς οι συμβάσεις τους είναι αυτές των εποχικών.
Ενδεικτικά επισημαίνουν ότι δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση στα μέσα αστικών συγκοινωνιών, δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα, δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη στα στρατιωτικά νοσοκομεία και το πιο σημαντικό δεν τυγχάνουν καμίας πρόνοιας σε περίπτωση ατυχήματος εν ώρα εργασίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2003 είχαμε 27 νεκρούς εποχικούς πυροσβέστες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που συνέβη πρόσφατα όπου τραυματίστηκε σοβαρά εποχικός πυροσβέστης εν ώρα υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μείνει άνεργος, αφού δεν προβλέπεται καμία κάλυψη – επαγγελματική/υγειονομική αποκατάσταση για τέτοιες περιπτώσεις.
Επιπρόσθετα τονίζουν ότι παρόλο που οι εποχικοί πυροσβέστες ανήκουν στην χαμηλότερη μισθολογική κατηγορία ενστόλων, δεν τους παρέχεται ο κατάλληλος εξοπλισμός, όπως αντίστοιχα στους δασοπυροσβέστες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.
Επιπλέον γνωστοποιούν ότι οι εν λόγω εποχικοί πυροσβέστες έχουν υπογράψει συμβάσεις εξάμηνης ενασχόλησης έως το 2023, αλλά πριν την έναρξη της κάθε αντιπυρικής περιόδου γίνονται οι απαραίτητοι ιατρικοί έλεγχοι, όπου εάν κάποιος έχει έστω και ένα τραυματισμό από κάποιο ατύχημα, χάνει το δικαίωμα της εργασίας και για τα υπόλοιπα έτη.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέλοντας να αποκατασταθεί αυτή η αδικία της διαφορετικής μεταχείρισης ρωτούν τον Υπουργό αν εξετάζει τη δυνατότητα παροχής υγειονομικής κάλυψης από τα στρατιωτικά νοσοκομεία στους εποχικούς πυροσβέστες και τη δωρεάν πρόσβαση στα μέσα αστικών συγκοινωνιών. Επίσης θέλουν να γνωρίζουν τις προθέσεις του για τις ελλείψεις στα είδη ατομικής προστασίας, για τα διάφορα επιδόματα, για την κάλυψη – επαγγελματική/υγειονομική αποκατάσταση ως προς τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας και για το ενδεχόμενο παράτασης των συμβάσεων, λόγω των έκτακτων επιδημιολογικών εξελίξεων.