Ο Βουλευτής Χρήστος Γκόκας, για την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τη συνάδελφό του Βουλευτή, κα Χαρά Κεφαλίδου, κατέθεσαν αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την πρόταση της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής για νομοθετική ρύθμιση, χορήγησης άδειας και λειτουργίας Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ) και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) από την εν λόγω Σχολή, με την ένταξη της Χειροτεχνικής της Σχολής στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Ειδικότερα επισημαίνουν ότι η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή έχει ως κύριο μέλημά της την ανάδειξη της Χειροτεχνικής, καθώς αποτελεί όρο της Διαθήκης των Ευεργετών Ριζάρη, και συγκεκριμένα λειτουργεί σε πλήρως διαμορφωμένες και εξοπλισμένες εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας της στο Μονοδένδρι Ζαγορίου, το Κέντρο Χειροτεχνίας και Παραδοσιακής Λαϊκής Ηπειρώτικης τέχνης με οικοτροφείο και Εκθεσιακό Κέντρο. Όμως ο Ν. 4763/2020 προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ΕΣΚ και ΙΕΚ μόνο από ιδιώτες, παραβλέποντας ότι ως ΝΠΙΔ λειτουργούν και τα Ιδρύματα του ν. 4282/2013 περί Κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών κλπ., μεταξύ των οποίων και η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή.
Επίσης σημειώνουν ότι το παραπάνω Ίδρυμα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, χωρίς καμία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ιδιωτών και Κοινωφελών Ιδρυμάτων καλούν την κα Υπουργό να προβεί στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του δίκαιου αυτού αιτήματος.
Ο κ. Γκόκας, βέβαια, έχει τονίσει κατ’ επανάληψη την ανάγκη για ανάδειξη της σπουδαίας αυτής ηπειρώτικης τέχνης, η οποία πρέπει να μεταλαμπαδευτεί στις νεότερες γενιές και να μην σβήσει στο πέρασμα των ετών από την αμέλεια της Πολιτείας.