Ο Βουλευτής Χρήστος Γκόκας για τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αναλυτικά αναφέρονται σε σειρά γεγονότων, τα οποία καταδεικνύουν την κατάρρευση των λειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αρχικά επισημαίνουν την αδιαφανή κατανομή του εθνικού αποθέματος, που πρώτο το Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε στη Βουλή, καθώς το εθνικό απόθεμα δόθηκε όχι μόνο στους δικαιούχους που πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις, αλλά και σε παραγωγούς που πραγματοποιούν τις αγροτικές τους δραστηριότητες από απόσταση. Αποτέλεσμα αυτού είναι η καταβολή των ενισχύσεων μειωμένων κατά 10% στους 600.000 παραγωγούς, ενισχύσεις που ακόμα δεν έχουν λάβει παρά τις εξαγγελίες για πληρωμή τον Ιανουάριο του 2021.

Επιπρόσθετα τονίζουν ότι καθημερινά οι αγρότες αντιμετωπίζουν την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη διακοπή των διοικητικών πράξεων, τις διορθώσεις λαθών για τη πληρωμή εκκρεμοτήτων, συνδεδεμένων ενισχύσεων και πληρωμών Νέων Αγροτών. Επιπλέον η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ έχει καθυστερήσει αρκετά και η κάρτα του αγρότη για τη δανειοδότησή τους δεν λειτουργεί.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα θέματα της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας για τον πρωτογενή τομέα, της ανυπαρξίας σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ 2021-2027 και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, όπως και για την απουσία προστασίας των αγροτικών προϊόντων από αθέμιτες πρακτικές, όπως συνέβη με το εθνικό προϊόν της φέτας, που πρόσφατα αναδείχθηκε.

Επίσης σημειώνουν ότι σύμφωνα με καταγγελίες των αγροτών και των οργανώσεών τους καθημερινά διαδραματίζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ φαινόμενα αδιαφάνειας, στοχευμένες εξυπηρετήσεις, απευθείας αναθέσεις, προκηρύξεις που αλλάζουν με σκοπό τη διευκόλυνση ορισμένων, όπως και για το τεχνηέντως άλυτο πρόβλημα του ετήσιου διαγωνισμού για τον Τεχνικό Σύμβουλο Πληροφορικής που ήταν μια επαναλαμβανόμενη ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία. Με όλα αυτά συνδέονται και οι λόγοι για τους οποίους μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών παραιτήθηκαν δύο Πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όμως όλη αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έχει αντίκτυπο στους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα που έχουν ανάγκη για στήριξη και ενίσχυση.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής από την πλευρά τους ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για την ακριβή ημερομηνία πληρωμής των καθυστερημένων εκκρεμουσών ενισχύσεων, τόσο των συνδεδεμένων, όσο και των παράτυπων παρακρατήσεων, όπως επίσης ρωτούν για το λόγο καθυστέρησης της προκήρυξης διαγωνισμού του Τεχνικού Συμβούλου για το 2021 και της πιστοποίησης των φορέων υποστήριξης υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2021-2027. Επιπλέον ζητούν απαντήσεις για τα μέτρα αποκατάστασης της ομαλής διεξαγωγής του διαγωνισμού για τον Τεχνικό Σύμβουλο και την πιστοποίηση, για τους λόγους που τροποποιήθηκε η πρόσκληση για τους φορείς υποστήριξης, διαδικασία που στο τέλος μονοπώλησε ένας φορέας, ο οποίος έχει σε βάρος του καταγγελίες για υπερβολικές τιμές, όπως επίσης ζητούν απαντήσεις για τα μέτρα ομαλοποίησης της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, και για το χρόνο έναρξης υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2021, αλλά και για τα αποτελέσματα των ελέγχων σχετικά με τις παράνομες κατανομές του Εθνικού Αποθέματος.