Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.
Συγκεκριμένα σημειώνουν ότι στην πλειοψηφία σχεδόν των χωρών της Ε.Ε., αλλά και σε χώρες στον υπόλοιπο κόσμο εφαρμόζεται η διευρυμένη παραμονή των παιδιών στα σχολεία, με συγκεκριμένο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην καλλιέργεια θετικών στάσεων, χωρίς βέβαια να αγνοείται και η κοινωνική ανάγκη που καλύπτεται, λόγω του παρατεταμένου εργασιακού ωραρίου των γονέων των μικρών μαθητών.
Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι στη χώρα μας ο θεσμός του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών ξεκίνησε με το Ν. 2525/1997, ο οποίος εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 28 Ολοήμερα Σχολεία για μια δεκαετία. Στη συνέχεια το σχολικό έτος 2010-2011 ξεκίνησε να υλοποιείται το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), όπου μετά από δύο χρόνια 1.300 Δημοτικά Σχολεία, με πάνω από 330.000 μαθητές, λειτουργούσαν με το Ολοήμερο πρόγραμμα ΕΑΕΠ, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές είχαν υποχρεωτικό ωράριο 8:00-14:00 και προαιρετικά μέχρι τις 16:15, όπου απασχολούνταν σε συγκεκριμένα προγράμματα (Μελέτη και δραστηριότητες).
Επίσης από το σχολικό έτος 2014-2015 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Ολοήμερα ΕΑΕΠ και όλα τα Πρότυπα-Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία της χώρας…. Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής γνωρίζοντας την ύψιστη σημασία που έχει για κάθε χώρα το εκπαιδευτικό σύστημα που ακολουθείται, ακόμα και για τις μικρές ηλικίες, και θεωρώντας ότι η εκπαιδευτική πολιτική δεν πρέπει να σχεδιάζεται με λογική μικροπολιτικής ψηφοθηρίας, Ερωτούν την κα Κεραμέως, να αναφέρει τους λόγους, για τους οποίους συνεχίζει το «φτωχό σχολείο» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν έχει επαναφέρει το επιτυχημένο και αξιολογημένο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο με πρόγραμμα ΕΑΕΠ.
Επίσης ζητούν να ενημερωθούν για τον επιστημονικό φορέα, ο οποίος εισηγήθηκε την επέκταση της λειτουργίας του Ολοήμερου,
Εάν θα επαναφέρει την υποχρεωτική λειτουργία του πρωινού προγράμματος για όλους τους μαθητές στις 14:00,
Εάν θα υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα στο απογευματινό πρόγραμμα προαιρετικής παραμονής 14:00-17:30 ή 18:00,
Εάν θα επαναφέρει το θεσμό του Υπεύθυνου Ολοήμερου και τη δημιουργία των αντίστοιχων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, και τέλος,
Ποιο είναι το κόστος λειτουργίας και ποιες οι πηγές χρηματοδότησης του όλου προγράμματος.