Ο Γιώργος Λιλής στην ΗΧΩ

Σε αυτά τα πέντε χρόνια δείξαμε ότι εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Άρτα

«Στα 5 χρόνια που πέρασαν είχαμε να επιλέξουμε ή τον εύκολο δρόμο, με έργα μικρής κλίμακας και …βιτρίνας ή τον δύσκολο. Με έργα και παρεμβάσεις ουσίας που θέλουν κόπο και χρόνο. Αυτή μας η επιλογή μας δικαίωσε. Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος το έχει αντιληφθεί και στις εκλογές του Μαΐου θα επιλέξει εμάς, που δεν φοβηθήκαμε στα δύσκολα. Βάλαμε την Άρτα μπροστά και δικαιωνόμαστε.» τονίζει μιλώντας στην ΗΧΩ, ο Αντιδήμαρχος Αρταίων Γιώργος Λιλής. “Σε αυτά τα πέντε χρόνια δείξαμε στους Αρτινούς ότι αυτό που είχαμε πει το 2014, ότι εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Άρτα ισχύει» σημειώνει ο κ. Λιλής.
Η συνέντευξη του Γιώργου Λιλή έχει ως εξής:

Ερ.: Κύριε Αντιδήμαρχε, βρισκόμαστε λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου. Κοιτώντας πίσω στην 5ετία που πέρασε, ποια σημεία θα ξεχωρίζατε από την θητεία της Δημοτικής Αρχής;
Απ.: Μέσα σε 5 χρόνια έγιναν πάρα πολλά. Ανοίξαμε και δρομολογήσαμε όλα τα μεγάλα θέματα για την Άρτα, που είχαν μείνει ανέγγιχτα για δεκαετίες (Οριοθέτηση, Επιχειρηματικό Πάρκο, ΞΕΝΙΑ, Ιστορικό Δημαρχείο, Νέα γέφυρα στον Άραχθο, νέο Ειδικό Σχολείο κ.α.). Σε αυτά τα πέντε χρόνια με το έργο μας αποδείξαμε πως όταν υπάρχει σχέδιο, συντονισμός, δουλειά και αγάπη για την Άρτα μπορούν να γίνουν πάρα πολλά. Προφανώς δεν τα κάναμε όλα, αλλά βάλαμε την Άρτα πάνω σε βάσεις προόδου.
Προσωπικά από την πενταετία που ολοκληρώνεται θα ξεχώριζα τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε για το ΞΕΝΙΑ, για το οποίο όπως είδατε τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη και ξεκίνησε η μελέτη αξιοποίησης, η δρομολόγηση του Επιχειρηματικού Πάρκου, η έναρξη κατασκευής του Ειδικού Σχολείου στο Γλυκόριζο, η εύρεση θέσης για το μόνιμο κτίριο του Μουσικού Σχολείου, οι ασφαλτοστρώσεις των 50 χιλιομέτρων σε αγροτικούς δρόμους, το Τ9 και κάτι που δεν το είχε αγγίξει κανείς, την κατάσταση στην κεντρική πλατεία της Άρτας με τα τραπεζοκαθίσματα κ.α.
Σε αυτά τα πέντε χρόνια δείξαμε στους Αρτινούς ότι αυτό που είχαμε πει το 2014, ότι εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Άρτα ισχύει. Πλέον, η Άρτα αλλάζει. Και είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας.

Ερ.: Είστε αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου. Η Άρτα είναι μια καθαρή πόλη; 
Απ.: Ναι. Και δεν το λέω ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, αλλά γιατί ως πολίτης, συζητώντας με κόσμο λαμβάνω αυτά τα μηνύματα. Τα συνεργεία του Δήμου μας δουλεύουν διαρκώς για να εξασφαλίσουν ότι η Άρτα θα παραμείνει καθαρή. Προφανώς λόγω έλλειψης αριθμού εργαζομένων βάζουμε προτεραιότητες και ίσως κάποιες φορές να παρατηρούνται ορισμένες ολιγόωρες καθυστερήσεις, αλλά πάντοτε ενεργούμε αποτελεσματικά.
Ως Δημοτική Αρχή έχουμε δουλέψει στοχευμένα στο κομμάτι της καθαριότητας. Έχουμε τοποθετήσει σχεδόν 400 καινούριους κάδους απορριμμάτων και 15 βυθιζόμενους, όπως και κάδους ανακύκλωσης γυαλιού, ενώ έχουμε διανείμει (με δημόσια κλήρωση) 75 κάδους οικιακής κομποστοποίησης. Επιπλέον, πλένουμε σε τακτική βάση τους κάδους, καθώς και τα κεντρικά πεζοδρόμια της πόλης, ενώ για την βελτίωση της διέλευσης των πεζών έχουμε απομακρύνει κλειστά περίπτερα, τα οποία φυσικά αποτελούν εστία μόλυνσης.

Ερ.: Είστε αρμόδιος και για το Πράσινο…
Απ.: Στο Πράσινο δουλεύουμε το ίδιο εντατικά, έχοντας ως πρώτο μέλημα να διαμορφώσουμε μια ωραία αισθητικά πόλη και Δήμο ευρύτερα σε όλη την έκταση, που θα έχει πολλές εστίες πρασίνου, οι οποίες δημιουργούν ευεξία στους πολίτες, φτιάχνουν την ψυχολογία τους και φυσικά, το σημαντικότερο, αποτελούν ασπίδα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Έχουμε προβεί σε κοπή επικίνδυνων υψίκορμων δέντρων με τακτική εργολαβία κάθε έτος, ενώ καθημερινή είναι η συντήρηση και η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και οι φυτεύσεις δέντρων, θάμνων και καλλωπιστικών φυτών. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στον καθαρισμό των οικοπέδων εντος του αστικού ιστού για την πρόληψη πυρκαγιών κατά τους θερινούς μήνες και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ενώ κάθε χρόνο δίνουμε 55.000 ευρώ για τον καθαρισμό του Παραποτάμιου Πάρκου. Παράλληλα, κάνουμε κλαδεύσεις και φυτεύσεις σε όλα τα σχολεία του Δήμου, συντηρούμε 21 γήπεδα με εμφανώς ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω τις ενέργειες που έχουμε κάνει για την κατασκευή στη Γέφυρα Καλογήρου της μονάδας μεταφόρτωσης απορριμμάτων για τη μεταφορά τους στην Μονάδα Επεξεργασίας στα Γιάννενα. Ήδη η υπηρεσία μας με δικά μας μέσα μεταφέρει απορρίμματα στα Γιάννενα.
Άμεσα ξεκινά και το Πράσινο Σημείο στον ίδιο χώρο, ενώ το επόμενο βήμα είναι η μεταφορά το αμαξοστασίου στην ίδια περιοχή, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η περιοχή που σήμερα φιλοξενείται το αμαξοστάσιο, στα πλαίσιο αξιοποίησης των παραποτάμιων εκτάσεων.

Ερ.: Πρόσφατα ξέσπασε μια πυρκαγιά στο χώρο του αμαξοστασίου του Δήμου, μια πυρκαγιά που προκλήθηκε σε μπάζα, κλαδέματα και σκουπίδια που βρίσκονταν πολύ κοντά. Έγινε πολύ συζήτηση για το θέμα αυτό…
Απ.: Δεν μπορώ να ξέρω πώς μπήκε η φωτιά 8:30 το βράδυ στα μέσα Μαρτίου, όταν έπνεαν και δυνατοί άνεμοι και δεν υπήρχε ίχνος ζέστης στην ατμόσφαιρα. Ξέσπασε όμως. Είναι ένα συμβάν που το ερευνά η Πυροσβεστική. Είμαστε σε διαδικασία ανάθεσης της εργασίας καταστροφής των υπολειμμάτων με κλαδοτεμαχιστή. Πρέπει να γίνει όμως κατανοητό, ότι συλλέγουμε χιλιάδες τόνους υπολειμμάτων από όλο το εύρος του Δήμου.

Ερ.: Κλείνοντας, ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα στις εκλογές του Μαΐου; 
Απ.: Οι συμπολίτες αποτελούν τον καλύτερο κριτή όλων μας. Όλοι γνωριζόμαστε και μας γνωρίζουν όλους. Έχουμε δείξει ότι με το έργο μας μπορούμε να πάμε πολλά βήματα μπροστά τη ζωή μας. Στην καθημερινότητα, στα αναπτυξιακά έργα, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στην κοινωνική πολιτική. Έχουμε βάλει, όπως είπα και προηγουμένως, την Άρτα σε βάσεις προόδου. Έχουμε μια κάνει μια πολύ σημαντική αρχή σε όλα τα θέματα. Αυτό είναι και το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Στα 5 χρόνια που πέρασαν είχαμε να επιλέξουμε ή τον εύκολο δρόμο, με έργα μικρής κλίμακας και …βιτρίνας ή τον δύσκολο. Με έργα και παρεμβάσεις ουσίας που θέλουν κόπο και χρόνο. Αυτή μας η επιλογή μας δικαίωσε. Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος το έχει αντιληφθεί και στις εκλογές του Μαΐου θα επιλέξει εμάς, που δεν φοβηθήκαμε στα δύσκολα. Βάλαμε την Άρτα μπροστά και δικαιωνόμαστε.