Ο Γιώργος Στύλιος στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό
Τις σημαντικές καινοτομίες, την αξιοπιστία και τα οφέλη που επιφέρει το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό επισήμανε ο Γιώργος Στύλιος στη Βουλή. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότιτο νέο ασφαλιστικό είναι απλό, περισσότερο ανταποδοτικό άρα και περισσότερο δίκαιο, λειτουργεί αναπτυξιακά, δίνει κίνητρα για εργασία ενώ παρέχει ελευθερία επιλογών στους ασφαλισμένους.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία ομιλίας του κ. Στύλιου στη Βουλή:
«…Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, το ασφαλιστικό, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα προβλήματα της εποχής μας. Δεν είναι ένα ζήτημα μόνο οικονομικό. Είναι αναπτυξιακό, έχει κοινωνική διάσταση, δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά και τις επόμενες γενιές που δεν αποφασίζουν σήμερα. Πάνω από όλα όμως είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με μία και μόνη νομοθετική παρέμβαση. Απαιτεί στενή παρακολούθηση των δημογραφικών, οικονομικών και εργασιακών δεδομένων. Συνεχείς παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου για να μπορέσουν οι βασικοί στόχοι του συστήματος να υπηρετούνται διαχρονικά. Απαιτείται αλήθεια, ειλικρίνεια, καλή πίστη από όλα τα κόμματα, συμμετοχή και ευθύνη όλων των κοινωνικών εταίρων.
Να μπούμε τώρα στην ουσία του νομοσχεδίου και τους λόγους για τους οποίους θεωρώ ότι το νομοσχέδιο αυτό φέρνει σημαντικές αλλαγές
• Είναι ένα αξιόπιστο νομοσχέδιο. Υιοθετεί όλες τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ακολουθήθηκε όλη η διαδικασία καλής νομοθέτησης, υπήρξε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης και το κυριότερο είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα στηρίζεται σε δύο αναλογιστικές μελέτες τόσο για την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση. Η δε αξιοπιστία του αποδεικνύεται και από την αποδοχή από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων.
• Αντανακλά μία διαφορετική φιλοσοφία καθώς το νέο ασφαλιστικό θα είναι απλό, περισσότερο ανταποδοτικό, άρα και περισσότερο δίκαιο. Η ανταποδοτικότητα αυξάνει μετά τα 30 έτη ασφάλισης όπου και αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης. Και αυτό για να μπορέσει να δώσει κίνητρα παραμονής στο σύστημα για 35 και 40 χρόνια. Δεν θα τιμωρεί την εργασία όπως έκανε ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά θα δίνει κίνητρα για παραμονή σε αυτή. Αποσυνδέει τις εισφορές από το εισόδημα που είχε μετατρέψει στην ουσία το ασφαλιστικό σε νέο φορολογικό.
• Λειτουργεί αναπτυξιακά. Δίνει κίνητρα για εργασία, είναι απλό με αποτέλεσμα να γνωρίζουν οι εργοδότες τις υποχρεώσεις τους σε βάθος χρόνου.
• Υπάρχει ειδική μέριμνα για όλους τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι μόνο για τους νέους επιστήμονες που ίσχυε μέχρι σήμερα, για μειωμένες εισφορές μέχρι 50% για τα πέντε πρώτα χρόνια, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση μετά τα 5 έτη για επιστροφή της διαφοράς όπως συνέβαινε με τον προηγούμενο νόμο
• Παρέχει ελευθερία επιλογών στους ασφαλισμένους. Τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, αλλά τους παρέχεται η δυνατότητα στην αρχή κάθε έτους να την αλλάξουν.
• Επιχειρείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ασφαλιστικού συστήματος που αποτελεί μια από τις σοβαρές καινοτομίες και βασικό άξονα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Θεσπίζεται για πρώτη φορά η ψηφιακή σύνταξη και προωθείται η ενοποίηση της βάσης των ασφαλιστικών δεδομένων, καθώς και γενικότερα η ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών της κοινωνικής ασφάλισης (ηλεκτρονική χορήγηση βεβαιώσεων, πιστοποιητικών κ.λ.π.).
Προέρχομαι από αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, γνωρίζω από πρώτο χέρι τον αγώνα αυτών των ανθρώπων. Αυτόν τον κόσμο μέσα από το νέο ασφαλιστικό νόμο τον αντιμετωπίζουμε με ευαισθησία, μέσα από ένα ευνοϊκό και προστατευτικό πλαίσιο μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών που διαφέρουν από το πλαίσιο των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους άλλους ελ. επαγγελματίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που έφθασαν σε ηλικία σύνταξης, δίνεται το δικαίωμα εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τις αγροτικές δραστηριότητές τους, με την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνουν το ποσό του 70% απότη σύνταξή τους, σε συνδυασμό με τα έσοδα από τη συνέχεια των αγροτικών ασχολιών τους…»