Ο Γ. Στύλιος στη Βουλή για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα

Στη Βουλή μίλησε ο Γ. Στύλιος για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά μετην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Στύλιος επισήμανε: «ο πρωτογενής τομέας,είναι ο τομέας που παράγει πλούτο, εξάγει, στηρίζει την ύπαιθρο και τις παραμεθόριες περιοχές. Δίνει διάσταση και ύπαρξη στον τόπο μας. Είναι ο τομέας εκείνος που μπορεί και πρέπει να παίξει τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας. Οι πολιτικές ενίσχυσής του δεν μπορούν να είναι πλέον μόνο επιδοματικές. Πρέπει να είναι αναπτυξιακές, να αντιμετωπίζουν τον αγρότη ως έναν σύγχρονο επιχειρηματία, ως έναν τεχνοκράτη, να δημιουργούν ένα περιβάλλον φιλικό στην παραγωγή και την καινοτομία, να του δίνουν κίνητρα και ευκαιρίες να σταθεί ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές, να του δίνουν κίνητρα για συνεργασίες, για συνέργειες, έτσι ώστε να έχει καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, σε αγορές, σε νέα περιβάλλοντα».

Ο κ. Στύλιος τόνισε ότι το σχέδιο νόμου μειώνει τη γραφειοκρατία και τα διοικητικά βάρη καθορίζοντας με σαφήνεια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση των εγκρίσεων ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε σχετική πλατφόρμα που θα ονομάζεται «notifybusiness». Επιπλέον, καθορίζεται χρονικό όριο πενήντα ημερών από την υποβολή της αίτησης εντός του οποίου οι αρχές οφείλουν να απαντήσουν. Αν παρέλθει το χρονικό διάστημα χωρίς απάντηση, θεωρείται σιωπηρή έγκριση του αιτήματος. Ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να έρχεται σε επαφή με τις υπηρεσίες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν εκπτώσεις στον έλεγχο και την εποπτεία της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, ανέφερε ο κ. Βουλευτής.
Στη συνέχεια ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε σε τέσσερεις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

Στη θεσμοθέτηση του αδικήματος της ιχθυοκλοπής και της ιχθυοκτονίας, στη δυνατότητα της θήρας αγριόχοιρων και των ημίαιμων χοίρων καθ’ όλη τη διάρκεια του κυνηγετικού έτους, στην επίλυση της εκκρεμότητας σχετικά με το καθεστώς των νομίμως υφισταμένων κτηρίων που βρίσκονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας και στην αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, που συμβάλλει στην τόνωση, στην ενίσχυση των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
«Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αντανακλά τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της Κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από το άνοιγμα της οικονομίας, τη δημιουργία ευκαιριών για τους πολλούς και την αύξηση του ατομικού και του εθνικού πλούτου της πατρίδας μας»,ανέφερε ο κ. Στύλιος καταλήγοντας.