Ο Δήμαρχος Αρταίων μιλά στην ΗΧΩ για το Επιχειρηματικό Πάρκο

Τρείς Περιοχές Υπό Αξιολόγηση

Σε ειδική συνεδρίαση στο Επιμελητήριο η μελέτη για Κρικούκια, Καλαμιά, Ρόκκα,

Χρ. Τσιρογιάννης: Την απόφαση θα την πάρει ο Επιχειρηματικός κόσμος

Ένα από τα σημαντικά θέματα που χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και το Επιχειρηματικό Πάρκο, η δημιουργία του οποίου αποτελεί αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, αλλά και αίτημα γενικότερα της κοινωνίας, που θεωρεί ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες όχι μόνο για επενδύσεις αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Πρίν αρκετά χρόνια αποφασίστηκε η χωροθέτηση του ΕΠΙΧΠΑ, στη θέση Κρικούκια Αμμοτόπου, μια περιοχή που επιλέχθηκε εξ ανάγκης, αφού σε άλλες καλύτερες (Καλαμιά, Ρόκκα) υπήρχαν αντιδράσεις από του κατοίκους.
Την προσπάθεια για την κατασκευή ανέλαβαν από κοινού ο Δήμος Αρταίων, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Άρτας, χωρίς όμως να ολοκληρωθούν μέχρι σήμερα οι διαδικασίες.
Ο Δήμος Αρταίων, εδώ και λίγο καιρό, αποφάσισε να αναθέσει σε μελετητές να επανεξετάσουν το θέμα του ΕΠΙΧΠΑ κάτω από τα νέα δεδομένα, ενώ δέχθηκε και επικρίσεις πως καθυστερεί, πως δεν επιθυμεί τη δημιουργία ΕΠΙΧΠΑ κ.λ.π.

Πρίν από λίγες ημέρες παραδόθηκε η μελέτη που αξιολογεί τα υπέρ και τα κατά των τριών περιοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την επιλογή τους ως έδρα του ΕΠΙΧΠΑ. Η ΗΧΩ, είχε ζητήσει από τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, απαντήσεις σχετικά με το θέμα και τώρα που ο Δήμαρχος έχει τα στοιχεία, δίνει τις δικές του θέσεις σχετικά με το θέμα αυτό.
Στο ερώτημα ποιος θα αποφασίσει για τη χωροθέτηση του Πάρκου, ο Δήμαρχος Αρταίων σημειώνει πως «Η απάντηση είναι μία και είναι ξεκάθαρη: ότι μας πει ο επιχειρηματικός κόσμος, αυτό θα κάνουμε. Τόσο, η μελέτη για τα Κρικούκια, όσο, και οι εναλλακτικές προτάσεις θα παρουσιαστούν σε ειδική συνεδρίαση στο Επιμελητήριο Άρτας.Εμείς θα στηρίξουμε όποια απόφαση παρθεί, αλλά αυτή η απόφαση θα πρέπει να στηρίζεται στη λογική. Ούτε στην επιθυμία, ούτε στο ιδιωτικό συμφέρον».
Σε ότι αφορά τη μελέτη της Συγκριτικής Αξιολόγησης περιοχών, ο Χρήστος Τσιρογιάννης ξεκαθαρίζει πως, «…η μελέτη, παρουσιάζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Στην μελέτη τονίστηκε, ότι η χωροθέτηση του Πάρκου ως επένδυση στην Άρτα χαρακτηρίζεται βιώσιμη, καθώς δεν υπάρχει άλλος θεσμοθετημένος χώρος οργανωμένου υποδοχέα στην περιοχή και γενικότερα στον Νομό Άρτας. Αξιολογήθηκαν οι περιοχές, Κρικούκια, Καλαμιά, Ρόκκα, και θα παρουσιαστούν τα θετικά και αρνητικά τους χαρακτηριστικά στην ανοιχτή συνεδρίαση στο Επιμελητήριο Άρτας».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χρήστου Τσιρογιάννη στην ΗΧΩ έχει ως εξής:

ΕΡΩΤ.: Εδώ και 40 χρόνια, η Άρτα προσπαθεί να αποκτήσει το δικό της επιχειρηματικό πάρκο. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για αυτό. Θεωρείτε ότι αυτά θα μπορούσαν να είχαν λυθεί ή απλά τώρα ήρθε ο καιρός τους;
ΑΠΑΝΤ.: Πράγματι, η Άρτα εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει θέματα πάρα πολύ σημαντικά «ανοιχτά». Θα ήθελα να ξεκινήσω πρώτα με μια μικρή αναφορά, με το παράδειγμα του ΞΕΝΙΑ, ένα θέμα το οποίο είναι στην επικαιρότητα διότι σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε η οριστική μελέτη του έργου. Ένα ΞΕΝΙΑ που για 30 ολόκληρα χρόνια παρέμεινε κλειστό, έτοιμο να καταρρεύσει. Τους λόγους που το ΞΕΝΙΑ έκλεισε, το πώς, και το γιατί, όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά. Ας σταματήσουμε πλέον να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να βλέπουμε φαντάσματα.. Τι έκανε λοιπόν η Δημοτική μας Αρχή, κατάφερε την ένταξη στο ΕΣΠΑ και από κουφάρι να το ζωντανέψει ξανά. Και συνεχίζω λοιπόν με το Επιχειρηματικό Πάρκο το οποίο μετρά ήδη 40 χρόνια που «καρκινοβατεί», η οριοθέτηση του Αράχθου ένα αίτημα από την εποχή των παππούδων μας και μόλις τώρα καταφέρνουμε να τα βάλουμε σε σειρά.

Αυτό αποδεικνύει δύο πράγματα, πρώτον ότι ο τόπος μας για πολλά χρόνια βασιζόταν στη διαχείριση και όχι στη διεκδίκηση. Τίποτα, όμως, δεν προχωράει αν δεν είσαι διατεθειμένος να σπάσεις αυγά.
Το δεύτερο, είναι συνέπεια του πρώτου: το γεγονός ότι σήμερα συζητάμε για το ΞΕΝΙΑ, το Επιχειρηματικό Πάρκο, την οριοθέτηση του Αράχθου αποδεικνύει τη δική μας πολιτική βούληση να διεκδικήσουμε. Να σπάσουμε αυγά και να επιμείνουμε στις δυνατότητες της Άρτας.

ΕΡΩΤ.: Πάμε τώρα στο θέμα της οριοθέτησης του επιχειρηματικού πάρκου. Υπήρχε η περιοχή στα Κρικούκια που είχε προταθεί από τον Δήμο το 2016 μέχρι που τους προηγούμενες μήνες ακούσαμε ότι η περιοχή ίσως δεν είναι κατάλληλη. Τι έχει συμβεί;
ΑΠΑΝΤ.: Η Δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει σε ανάκληση της υπ.αρ. 156/18-04-2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, σχετικά με την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Κρικούκια» Αμμοτόπου.
Οι μελετητές, λοιπόν, που συνέταξαν τον φάκελο σκοπιμότητας- αρχικής μελέτης βιωσιμότητας, έρχονται και μας λένε ότι στα Κρικούκια υπάρχουν τα εξής προβλήματα:
• μεγάλη κλίση του εδάφους
• μικρή έκταση ανάπτυξης
• παρεμβολές ιδιωτικών εκτάσεων
• Όχι καλή πρόσβαση – σύνδεση με την Ιονία Οδό.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, η Δημοτική μας Αρχή ανέθεσε με τη σχετική σύμβαση «Συγκριτική αξιολόγηση περιοχών με σκοπό την επιλογή της βέλτιστης θέσης χωροθέτησης του Επιχειρηματικού Πάρκου» την εξεύρεση εναλλακτικών θέσεων έκτασης που θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

ΕΡΩΤ.: Και τώρα που βρισκόμαστε; Ποια είναι η θέση του Δήμου;
ΑΠΑΝΤ.: Καταρχάς να πούμε ότι η μόνη θέση που έχει ο Δήμος, είναι η αναγκαιότητα να γίνει το Επιχειρηματικό Πάρκο. Την απόφαση αυτή, το που θα γίνει, θα την πάρει ο Επιχειρηματικός κόσμος. Ότι και να αποφασίσουν, εμείς θα σταθούμε σε κάθε απόφαση δίπλα τους. Δεν είναι δική μας υπόθεση να αποφασίσουμε το που θα γίνει. Ο Δήμος έχει τις εξής υποχρεώσεις:
– Να αποφασίσει αν θέλει ή δεν θέλει να γίνει το Επιχειρηματικό Πάρκο. Και εμείς θέλουμε.
– Να μεριμνήσει να υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας γιατί χωρίς αυτό είναι σαν να χτίζεις χωρίς μηχανικό. Και εμείς μεριμνούμε.
– Να ενημερώσουμε το Επιμελητήριο για τα αποτελέσματα της μελέτης. Και αυτό έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει, το επόμενο διάστημα.
– Να σεβαστούμε την απόφαση του επιχειρηματικού κόσμου. Και θα τη σεβαστούμε και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να γίνει το Επιχειρηματικό Πάρκο.
– Να είναι ένας χώρος που θα προσελκύει κα έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

ΕΡΩΤ.: Άρα, τώρα πως προχωράμε;
ΑΠΑΝΤ.: Τον Δεκέμβριο του 2021, είπαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως δεν γίνεται να κάνουμε ξεχωριστή μελέτη για κάθε διαφορετική περιοχή που μπορεί να πέφτει στο τραπέζι σαν ιδέα. Πρέπει να τις δούμε συνολικά, να κάνουμε μια συγκριτική αξιολόγηση όλων των περιοχών και να έρθουν οι μελετητές να μας πουν: στην α περιοχή έχουμε αυτά τα προβλήματα, στη β έχουμε αυτά τα πλεονεκτήματα κλπ.
Πριν από όλα, πρώτα θα γίνει ενημέρωση της Τοπικής Κοινωνίας της περιοχής που θα επιλεγεί για την χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου από το Επιμελητήριο, του Δημοτικού μας Συμβουλίου, παρουσία των αρμόδιων μελετητών και φυσικά με την παρουσία του Επιμελητηρίου με το οποίο έχουμε πραγματικά μια άριστη και εποικοδομητική συνεργασία, για το λόγο ότι γνωρίζουμε και οι δυο πλευρές πόσο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να αποκτήσει η περιοχή μας το δικό της Επιχειρηματικό Πάρκο ένα Πάρκο, ελκυστικό και καινοτόμο. Και δεν τα λέω αυτά, απλά για να γραφτεί μια δήλωση και να φανεί καλός ο Δήμαρχος, είναι το τελευταίο που με απασχολεί αλλά πραγματικά το εννοώ, όπως και η συνεργασία μας, μας με την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία μας χρηματοδοτεί τις μελέτες. Οι όποιες αντιθέσεις μας είναι προς το κοινό συμφέρον, προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής μας.

ΕΡΩΤ.: Πόσο σύγχρονο θα είναι το Επιχειρηματικό Πάρκο όταν γίνει;
ΑΠΑΝΤ.: Το Επιχειρηματικό Πάρκο θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να υπερασπιστεί το όνομά του. Θα διαθέτει βιολογικό καθαρισμό, γρήγορο internet, δίκτυο ύδρευσης, σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό, νησίδες πρασίνου, κ.α. θα παρέχει όλες τις εγκεκριμένες υποδομές που χρειάζονται μια επιχείρηση, ώστε με εύκολες και γρήγορες διαδικασίες να μπορεί λάβει άδειες και να ξεκινήσει να λειτουργεί.

ΕΡΩΤ.: Τελικά, ποιος θα αποφασίσει για τη χωροθέτηση του Πάρκου;
ΑΠΑΝΤ.: Η απάντηση είναι μία και είναι ξεκάθαρη: ότι μας πει ο επιχειρηματικός κόσμος, αυτό θα κάνουμε. Τόσο, η μελέτη για τα Κρικούκια, όσο, και οι εναλλακτικές προτάσεις θα παρουσιαστούν σε ειδική συνεδρίαση στο Επιμελητήριο Άρτας.
Εμείς θα στηρίξουμε όποια απόφαση παρθεί, αλλά αυτή η απόφαση θα πρέπει να στηρίζεται στη λογική. Ούτε στην επιθυμία, ούτε στο ιδιωτικό συμφέρον. Δεν αποφασίζουμε για το τι θα φάμε το μεσημέρι για να πούμε ένα απλό «εμένα μου αρέσει αυτό το φαγητό/ αυτή η περιοχή». Πρέπει να αποδεικνύουμε την επιλογή μας με επιχειρήματα.
Ήδη έχουν χαθεί χρόνια ολόκληρα γιατί κάποιοι λειτουργούσαν χωρίς σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, χωρίς να βλέπουν τις ανάγκες της επόμενης ημέρας, χωρίς να στηρίζονται στη λογική, αλλά και σε δεύτερες σκέψεις. θέλουμε το καλό του ενός ή των πολλών; Ε καιρός είναι να αλλάξουμε τροπάρι.

ΕΡΩΤ.: Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο σας ακούσαμε ότι είπατε ότι μόλις είχε παραδοθεί η μελέτη της Συγκριτικής Αξιολόγησης περιοχών με σκοπό την επιλογή της βέλτιστης θέσης χωροθέτησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας. Τι έδειξε η μελέτη;
ΑΠΑΝΤ.: Ναι πραγματικά μας παραδόθηκε η μελέτη, παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Στην μελέτη τονίστηκε, ότι η χωροθέτηση του Πάρκου ως επένδυση στην Άρτα χαρακτηρίζεται βιώσιμη, καθώς δεν υπάρχει άλλος θεσμοθετημένος χώρος οργανωμένου υποδοχέα στην περιοχή και γενικότερα στον Νομό Άρτας. Αξιολογήθηκαν οι περιοχές, Κρικούκια, Καλαμιά, Ρόκκα, και θα παρουσιαστούν τα θετικά και αρνητικά τους χαρακτηριστικά στην ανοιχτή συνεδρίαση στο Επιμελητήριο Άρτας.

ΕΡΩΤ.: Τέλος τι θα δώσει στην περιοχή μας η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου ;
ΑΠΑΝΤ.: Αρχικά να πω τι θα περιέχει το Επιχειρηματικό Πάρκο, πως θα είναι δομημένο αλλά και τι πλεονεκτήματα θα έχει. Θα διατεθούν λοιπόν οικόπεδα για εγκατάσταση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων, καινοτόμων επιχειρήσεων. Τα πράγματα θα είναι εύκολα στο κομμάτι της λειτουργίας, διότι δεν θα χρειάζονται τόσα πολλά έγγραφα – εγκρίσεις, θα ελαχιστοποιηθεί το γραφειοκρατικό κομμάτι. Μερικές από τις επιχείρησες που προσδοκάμε και χρειαζόμαστε να αναπτυχθούν είναι ψυγεία αγροτικών προϊόντων, και όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε εκτός από τις νέες θέσεις εργασίας που θα προσφερθούν, η προτεινόμενη περιοχή θα παρουσιάσει ανάπτυξη αλλά και αύξηση της αξίας των οικοπέδων της.