Ο Δημήτρης Βαρέλης σχετικά με τη γέφυρα Κομποτίου που κατέρρευσε

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου μας επισκέφτηκε ο μελετητής κ. Ιωάννης Μάντζαρης που έχει αναλάβει τη μελέτη κατασκευής της γέφυρας για κάποιες επιτόπου μετρήσεις. Ο κ.Μάντζαρης μας ενημέρωσε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την κατασκευή του τμήματος γέφυρας που κατέρρευσε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου( ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη κ.Αλ. Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ψαθά Βασίλειο ) . Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα αρχίσει άμεσα η κατασκευή της οποία θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι σοβαρό για το χωριό και όλοι προσπαθούμε για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ούτως ώστε να γίνει μια σωστή και ολοκληρωμένη μελάτη προκειμένου να καταστεί η γέφυρα ασφαλής και λειτουργική για όλους καθώς και για τη διέλευση πεζών .
Η άποψη για την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης με την κατασκευή μιας στρατιωτικού τύπου γέφυρας ”μπέλευ” δεν θα εξυπηρετούσε γιατί:

1ον πέραν των σημαντικών χωροταξικών αλλά και κοστοβόρων παρεμβάσεων που έπρεπε να πραγματοποιηθούν- μέχρι και μέρους του γηπέδου υπήρχε πιθανότητα να υποστεί ζημιά- δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ασφαλούς διέλευσης πεζών και ιδιαίτερα των παιδιών -δεδομένου του γηπέδου ποδόσφαιρου- μπάσκετ και 5×5 που βρίσκονται στην περιοχή-αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία (περισσότεροι είναι οι πεζοί παρά τα αυτοκίνητα που την χρησιμοποιούν). Επιπρόσθετα και η ολοκλήρωση θα απαιτούσε αρκετό χρονικό διάστημα ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΜΗΝΕΣ συνολικά όλες οι εργασίες.

2ον εάν γινόταν η σιδερένια γέφυρα θα έπρεπε να περάσουν 1 ή και δύο χρόνια για την κατασκευή της γέφυρας που θα γίνει τώρα και επίσης επειδή δεν υπάρχει η οριοθέτηση του ποταμού δεν μπορεί να γίνει γέφυρα κάπου αλλού,οπότε θα επρεπε να ρίξουμε και πάλι τη γέφυρα και να μπει στη θέση της μια καινούρια!! Διπλή ταλαιπωρία και κόστος δηλαδή.

3ον η γέφυρα που θα κατασκευαστεί στο τμήμα που έπεσε θα έχουμε τη δυνατότητα στο μέλλον και να την ολοκληρώσουμε σε όλο το μήκος και να τη διαπλατύνουμε.
Όλοι αναγνωρίζουμε την ταλαιπωρία των πολιτών αλλά η σκέψη μας είναι να γίνει μια σωστή, ασφαλής και λειτουργική γέφυρα ώστε να μην έχουμε και πάλι στο μέλλον τα ίδια προβλήματα.
Το χωριό μας, το Κομπότι και ολόκληρος ο Δήμος Νικ.Σκουφά αξίζει και δε χαραμίζεται ούτε υποβαθμίζεται!

Μετά τιμής και σεβασμού
Δημήτρης Βαρέλης
Περιφερειακός Σύμβουλος