Ο Δρόμος του Τυριού από το Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων

Διαδρομή Ενημέρωσης και Γευσιγνωσίας

Από την Άρτα στα Ιωάννινα και έως το Αργυρόκαστρο στην Αλβανία,

Ταξίδι με ενδιάμεσες στάσεις σε τοπικές τυροκομικές μονάδες

 

Για ακόμη μια φορά το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, ανοίγει δρόμους με το έργο Cheese CulT, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Interreg IPA II Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020″, με τον ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό ταξίδι με φιλοξενούμενους δημοσιογράφους, chef και επαγγελματίες του χώρου για ενημέρωση και γευσιγνωσία των τροφίμων.
Πιο συγκεκριμένα, το ταξίδι περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του έργου “CheeseCulT – Ο Δρόμος του Τυριού ως καινοτόμος κινητήριος δύναμη πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή” (Cheese route as an innovative cultural heritage driving force for rural tourism development in the cross-border area), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg IPA II Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και την Αλβανίας.

Το ιδιαίτερο αυτό ταξίδι θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου 2022 και θα ακολουθήσει μία πρωτόλεια διαδρομή του «Δρόμου του Τυριού», με αφετηρία την Άρτα και διαδρομή μέσω Ιωαννίνων και Πωγωνίου στο Αργυρόκαστρο στην Αλβανία, με ενδιάμεσες στάσεις σε τοπικές τυροκομικές μονάδες για γευσιγνωσία τυροκομικών προϊόντων και επίσκεψη στο νεοιδρυθέν από το έργο μουσείο τυροκομίας στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.
Στο ταξίδι συμμετέχουν και όλοι οι εταίροι: το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως επικεφαλή εταίρο, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ: Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο “Eqrem Çabej” Gjirokastër και τον φορέα ARGJIRO.
Το έργο εστιάζει στη χαρτογράφηση (GIS) βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και δεδομένων σε διασυνοριακό επίπεδο θεματικών διαδρομών, πολιτιστικής, ιστορικής, αγροκτηνοτροφικής, περιβαλλοντικής και τυροκομικής αξίας που να καθορίζουν την ολότητα της επίσκεψης με την πρέπουσα γαστρονομική βαρύτητα με κύριο κορμό τα τυροκομικά προϊόντα της Ηπείρου και της Νότιας Αλβανίας.

Το έργο CheeseCulT, συνδέει τη διάγνωση των αναγκών μεταξύ της αλυσίδας αξίας των γαλακτοκομικών προϊόντων και του αγροτουριστικού δυναμικού και τα οποία θα οδηγήσουν στο σχεδιασμό ενός κοινού και επώνυμου “Δρόμου του Τυριού” μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας-Αλβανίας. Το έργο θα αναπτύξει τα αποτελέσματα της έρευνας για την ταυτότητα και διακριτότητα των Ηπειρωτικών τυριών (φέτα, κεφαλογραβιέρα και γίδινο τυρί) στην περιοχή του «Δρόμου του Τυριού». Εκτός των παραπάνω, οι εταίροι θα παρουσιάσουν δράσεις επιμόρφωσης για την ποιότητα των τυριών, τη παραγωγή μονοποικιλιακών τυριών, την ανάπτυξη δύο εκθεσιακών κέντρων τυριού, κοινή ηλεκτρονική έκδοση συνταγών με βάση το τοπικό τυρί (e-Cheese Book), δίκτυο φορέων/επιχειρήσεων (Network) σε διασυνοριακό επίπεδο με κοινό παρονομαστή το “Δρόμο του Τυριού”), αλλά και επί των αναγκών που ανέκυψαν δεδομένης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μετάθεση ορισμένων ενεργειών σε μεταγενέστερη φάση υλοποίησης του Έργου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Σημειώνεται ότι μέσω των δράσεων του Έργου CheeseCulT σε διασυνοριακό επίπεδο, επιδιώκεται η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με τη στοχευμένη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή αναφοράς.

Διαδρομή γευσιγνωσίας

Τη διαδρομή για τον ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ εξιστορούν αναλυτικά, ο Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιάννης Σκούφος- Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου CheeseCult και η Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Δρ. Αλεξάνδρα Μέγα: « θα ξεκινήσουμε από την Άρτα και το εργαστήριο Υγείας των ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων για να συζητήσουμε με βάση τις τεχνολογίες αιχμής την παρασκευή μονοποικιλιακών τυριών από εγχώριες φυλές προβάτων και γιδιών, μετά θα επισκεφτούμε το τυροκομείο ΣΚΑΡΦΙ στη Φιλιππιάδα, του κ. Παππά, για την ανάλυση του τρόπου παρασκευής των τυριών του με βάση το στοχασμό της παράδοσης, όπως και για γευσιγνωσία, κατόπι θα ροβολήσουμε στο τυροκομείο του κ. Τσουτσουπλίδη ΜΕΤΣΟΒΟ Α.Ε. ένα μικρό μάγο των κίτρινων τυριών που εδρεύει στα Γιάννενα για να μάθουμε για το πνεύμα και την ουσία της δουλειάς του, μετά θα επισκεφτούμε τη Γαλακτοκομική Σχολή του ΕΛΟΓ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κατσικά Ιωαννίνων για να συναντήσουμε την ιστορία της τυροκόμησης στην Ελλάδα, για μια μικρή παρουσίαση των δράσεων του έργου με ομιλίες όλων των εταίρων και για ένα ελαφρύ γεύμα συνοδεία ειδικών και τοπικών τυριών που παρασκευάζονται στη Σχολή.

Μετά θα ανηφορήσουμε προς την αγροτουριστική επιχείρηση και το τυροκομείο του κ. Κωσταρά στο Δολό Πωγωνίου με στόχο τη πρακτική φιλοσοφία των μονοποικιλιακών τυριών, την αειφόρο παραγωγή και τα προϊόντα μηδέν χιλιομέτρων για να συναντήσουμε τη σύνδεση της προβατοτροφίας των αυτόχθονων φυλών με το τελικό προϊόν, αφού διατηρεί καθαρό κοπάδι προβάτων της Καραμάνικης φυλής, τυροκομεί παραδοσιακά μόνο με αυτό το γάλα και διατηρεί έναν όμορφο και παραδοσιακό ξενώνα κτίζοντας το μοντέλου του ήπιου και ανθρώπινου αγροτουρισμού. Εκεί θα δοκιμάσουμε για βραδινό τα τοπικά εδέσματα και το χαρακτήρα των τοπικών τροφίμων, τυριών, κρέατος και ειδικών μαρμελάδων. Κατόπιν, θα περάσουμε στην Αλβανία στο Αργυρόκαστρο, όπου θα διανυκτερεύσουμε εκεί και την άλλη ημέρα θα παρευρεθούμε σε ειδική εκδήλωση από το Δήμο Αργυρόκαστρου με bazaar τοπικών προϊόντων και κατόπιν θα επισκεφτούμε δύο παραγωγικές μονάδες που βρίσκονται στο ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ, μία παραδοσιακή και μία σύγχρονη για να δούμε τον τρόπο που σκέφτεται η Αλβανία την παραγωγή των δικών της τυριών, ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή καταλήγοντας στην Άρτα την ίδια ημέρα το βραδάκι.