Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ καλεί τα μέλη του σε κινητοποιήσεις

Την ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ μαύρα πανιά στα καταστήματα

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ συγκέντρωση για αυτοκινούμενη πορεία διαμαρτυρίας

Έντονη διαμαρτυρία από τον ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΤΑΣ μετά την παράταση στο lockdown, κάνοντας λόγο για «ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ – ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ – ANIKANOTHTA» λόγω του τρόπου που διαχειρίζεται η κυβέρνηση την υγειονομική κρίση.
Μάλιστα ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ καλεί τα μέλη του την ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 να κρεμάσουν μαύρα πανιά στα καταστήματά τους και το ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 συγκέντρωση στις 09 πμ των εμπόρων (με τα αυτοκίνητά τους) στο μεγάλο παρκινγκ -δίπλα στο εκθεσιακό κέντρο- για αυτοκινούμενη πορεία διαμαρτυρίας, μέσα στην πόλη.
Στην ανακοίνωση του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΑΣ, που υπογράφει ο πρόεδρος Δημήτρης Χουλιάρας αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«Ο Εμπορικός κόσμος δεν αντέχει άλλο, τρείς λέξεις κυριαρχούν στον μυαλό του, στο μαγαζί του και στο σπίτι του:
ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ – ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ – ANIKANOTHTA
ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ: γιατί μετά το πρώτο lockdown μας είπαν ότι δεν θα ξανακλείσουμε και μας κλείσανε,
γιατί στο δεύτερο lockdown μας είπαν ότι θα ανοίξουμε στις γιορτές και μας απαγόρευσαν να ανοίξουμε,
γιατί μας είπαν ότι από το clickaway θα πάμε στο clickinshop και το αποτέλεσμα ήταν πάλι καθολικό κλείσιμο.
ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ: Από τους δέκα μήνες εμφάνισης του covid 19 στη χώρα μας, τα καταστήματά μας παραμένουν κλειστά,τους πέντε, με κυβερνητική απόφαση.
Οι υποχρεώσεις: ενοίκια, ασφαλιστικές, εισφορές,πάγια έξοδα των επιχειρήσεων, επιταγές, δόσεις δανείων έχουν συσσωρευτεί.

Οι έμποροι δουλεύουν ως εργάτες γης για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.
Το μόνο που τους χόρτασε είναι το τάξιμο για βοήθεια, γιατί το δόσιμο δεν το είδαν ποτέ.
ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ: Γιατί παρόλο που στην κυβέρνηση είχαν την εμπειρία από το πρώτο lockdown και έπρεπε να ετοιμαστούν (ΜΕΘ- ΓΙΑΤΡΟΥΣ-ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ) για να μην έχουμε δεύτερο, μας πήγαν σ αυτό,με χειρότερες συνθήκες, με πενήντα νεκρούς την μέρα, με κανέναν έλεγχο στον κόσμο που κυκλοφορεί και με κανένα σχέδιο για το εμπόριο, που το έχουν αφήσει στο έλεος του θεού.
Συγκρίνουν το άνοιγμα των σχολείων με το άνοιγμα των καταστημάτων.
Στα σχολεία θα συνυπάρχουν εικοσιπέντε μαθητές σε κάθε τάξη,ενώ στα καταστήματα θα είναι μόνο ο ιδιοκτήτης και η πώληση θα γίνεται με ραντεβού.

Στις Εκκλησίες που άνοιξαν τα Θεοφάνεια, παρά την απαγόρευση, σφύριζαν αδιάφορα, λέγοντας ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα φέρει δύο χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.
Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας με αίσθημα ευθύνης αποφάσισε να προτείνει στα μέλη του αλλά και σε άλλους φορείς τις παρακάτω ενέργειες σε ένδειξη διαμαρτυρίας:

• Την ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 οι συνάδελφοι έμποροι να κρεμάσουν μαύρα πανιά στα καταστήματά τους.
• Να βρίσκονται στην πόρτα του καταστήματος τους από τις 10πμ έως τις 12μμ, τηρώντας ΟΛΑ τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
• Όλοι οι Επαγγελματικοί σύλλογοι της Άρτας, να ακολουθήσουν και αυτοί τις παραπάνω ενέργειές μας.
• Το Επιμελητήριο, σε ένδειξη συμπαράστασης στα μέλη του, να παραμείνει κλειστό.
• Η Περιφέρεια Άρτας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους Αρτινούς εμπόρους να μην λειτουργήσει καμία υπηρεσία της.
• Οι Δήμοι του Νομού Άρτας σε ένδειξη συμπαράσταση στους Αρτινούς εμπόρους να μην λειτουργήσουν καμία υπηρεσία τους.

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 συγκέντρωση στις 09πμ των συναδέλφων εμπόρων (με τα αυτοκίνητά τους) μέσα στο μεγάλο πάρκινγκ-δίπλα στο εκθεσιακό κέντρο- για αυτοκινούμενη πορεία διαμαρτυρίας, μέσα στην πόλη.
Σας κάνουνε επίσης γνωστό ότι συνυπογράφουμε το κείμενο τον τεσσάρων Επιμελητηρίων της Ηπείρου προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησής του, που προτείνει να ανοίξουμε τα καταστήματα πειραματικά.
Να αποτελέσει έτσι η Ήπειρος, με τα ελάχιστα κρούσματα, το επίσημο testτης Χώρας με αυστηρά μέτρα ανοίγματος της επιχειρηματικότητας από τις 15/01/2020.
Τέλος, οι έμποροι της Άρτας τηρήσαμε με το παραπάνω όλα τα υγειονομικά μέτρα, σε κάθε άνοιγμα τωνκαταστημάτων μας.Συνεχίζουμε να τα ακολουθούμε και τώρα που τα εμπορικά μας είναι κλειστά και θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο όσο κριθεί (από τους ειδικούς) αναγκαίο και απαραίτητο.
ΜΑΣΚΕΣ-ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ-ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ».

Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου Ο ΕΡΜΗΣ
Η νέα παράταση του LOCKDOWN έφερε απογοήτευση στην ΑΓΟΡΑ
«Η νέα παράταση στο υποχρεωτικό ΚΛΕΙΣΙΜΟ των καταστημάτων του Λιανικού Εμπορίου που ανακοινώθηκε χθες από την Κυβέρνηση μέχρι στις 18/1/2021 έφερε ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ,αλλά και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ στην Αγορά. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ από την Κυβέρνηση» σημειώνεται σε ανακοίνωση του, το Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α. στην οποία τονίζει:

«Ο Εμπορικός κόσμος περίμενε την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων να λειτουργήσει έστω και με αυστηρά μέτρα προσέλευσης των καταναλωτών (Ένας – Ένας ) για να σώσει ότι μπορεί να σωθεί μετά από δύο μήνες κλειστά καταστήματα. Έχουμε τονίσει επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει γεωγραφικός διαχωρισμός ανά νομούς ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι πλέον οι ΑΝΤΟΧΕΣ έχουν ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ,οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στους συναδέλφους δεν είναι μόνο για την κάλυψη των υποχρεώσεων των μικρών επιχειρήσεών τους αλλά και του ίδιου του ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΥ τους.
Η υγειονομική κρίση και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έχουν φέρει κρίση στην αγορά και έχουν φέρει ΑΔΙΕΞΟΔΑ στις μικρές επιχειρήσεις.
Η Κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΕΙ να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης για να αποφύγουμε τα λουκέτα με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:
• Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού στους επιχειρηματίες που έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως είχε δοθεί στο πρώτο lockdown του Μαρτίου – Απριλίου.
• Πληρωμή των χρημάτων των κομιστών των επιταγών –συναλλαγματικών από τις τράπεζες και αποπληρωμή του ύψους των επιταγών με χορηγούμενο άτοκο κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες προς τους εκδότες για διάστημα μέχρι 4 έτη.
• Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές – συναλλαγματικές λήγουν τον Ιανουάριο και παράταση της αναστολής των επιταγών ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Η απόφαση για την αναστολή των επιταγών του Ιανουαρίου να γίνει ΑΜΕΣΑ και όχι όπως τον Νοέμβριο που έγινε στο παρά ένα.

• Άμεση ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή, άνευ προαπαιτούμενων, ανεπίστρεπτη χρηματοδότηση σε όλους με βάση το τζίρο της κάθε επιχείρησης των αντίστοιχων μηνών που είναι σε αναστολή, καθώς και ανεπίστρεπτη χρηματοδότηση στο ύψος των τιμολογίων αγοράς περιόδου 1/10 – 30/12/2020 σε όσες νέες επιχειρήσεις δεν είχαν περσινό αντίστοιχο τζίρο.
•- 50% έκπτωση στη δεύτερη δόση του ΦΠΑ τρίτου τριμήνου και αναστολή για 4 μήνες, σε όσους έχουν πληρώσει εφάπαξ, αντίστοιχη έκπτωση στο επόμενο τρίμηνο.
• Πληρωμή του ΕΦΚΑ από το κράτος Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου.
• Διαγραφή υπολοίπων δόσεων του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που τελούν σε αναστολή και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών των επιχειρήσεων.

• Κλείσιμο του φορολογικού έτους την 31η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.
• Ψήφιση αφορολόγητου ορίου όπως στους υπόλοιπους φορολογούμενους πολίτες.
• Διαγραφή της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος
• Άμεση εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις οικονομικές οφειλές των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία μέχρι και σήμερα.
• Προώθηση της θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
• Απαγόρευση πώλησης από τα e -shop ειδών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή εκτός από τα e-shop τα οποία έχουν φυσικό κατάστημα. Άν αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί και να διαχωριστεί τότε υπερφορολόγηση των e-shop που δεν έχουν φυσικό κατάστημα.

ΚΥΡΙΟΙ, με γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, απαιτούμε ΓΕΝΝΑΙΕΣ και ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για να αποφευχθούν τα επικείμενα ΛΟΥΚΕΤΑ στις μικρές επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου».