Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, προειδοποιεί για το OPEN MALL

Σε επιτήρηση και πιθανή… απένταξη!!!

Βλέπει υπαιτιότητα του Δημάρχου Αρταίων

Καλεί τις δημοτικές παρατάξεις να το φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Το έργο του OPEN MALL μπαίνει σε επιτήρηση με κίνδυνο να χαθεί», σημειώνει σε επιστολή του το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, προς τον Δήμαρχος Αρταίων που κοινοποιείται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου που δόθηκε στη δημοσιότητα, σημειώνεται πως «στις 14 Ιουλίου 2021, σας αναφέραμε τους προβληματισμούς μας για την πορεία υλοποίησης του έργου OPEN MALL… Επισημάναμε, την καθυστέρηση του έργου από την πλευρά του δήμου και ζητήσαμε να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με τα θέματα που είχαν προκύψει….».

Όπως σημειώνεται στην επιστολή επειδή δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ο Εμπορικός Σύλλογος απευθύνθηκε στη Διαχειριστική προγραμμάτων, η οποία Διαχειριστική Αρχή, πληροφορεί τον Εμπορικό Σύλλογο, πως έχει ενημερώσει τη Δημοτική Αρχή επειδή «δεν έχει ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου που είχε καταθέσει ο Δήμος Αρταίων, στις 16 Μαρτίου 2021» ζητά από τις υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων να υποβάλουν «άμεσα νέο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε η Πράξη πλέον να μπει σε καθεστώς επιτήρησης, καθώς δεδομένων των συνθηκών είναι πιθανή η απένταξη της από το ΕΠΑνΕΚ».
Κατόπιν όλων αυτών, ο Εμπορικός Σύλλογος καταλήγει πως το έργο του OPEN MALL «μπαίνει σε επιτήρηση με κίνδυνο να χαθεί, ΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΉΣΤΟΥ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ».

Η ανακοίνωση
Ολόκληρη η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας προς τον Δήμαρχο Αρταίων, αναφέρει τα εξής: «Στις 14 Ιουλίου 2021, σε επιστολή που σας αποστείλαμε και δώσαμε στη δημοσιότητα, σας αναφέραμε τους προβληματισμούς μας για την πορεία υλοποίησης του έργου OPEN MALL .
Επισημάναμε, λοιπόν, την καθυστέρηση του έργου από την πλευρά του δήμου και ζητήσαμε να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με τα θέματα που είχαν προκύψει. Επίσης, ενημερώσαμε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριο Κων/νο Τράμπα, για το αίτημά μας .
Μέχρι το τέλος του 2021, είχαμε πολλές διαβεβαιώσεις από τον κύριο Τράμπα ότι θα βάλει το θέμα σε Δημοτικό Συμβούλιο ,αλλά τελικά – για πέντε μήνες- μας ενέπαιζε με τις υποσχέσεις του.
Στις 10 Ιανουαρίου 2022, στείλαμε επιστολή στη Διαχειριστική προγραμμάτων που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα OPEN MALL και εκφράσαμε τους φόβους μας για το έργο , αναφέροντας ότι δεν έχουμε καμία ενημέρωση – ως δεύτερος εταίρος- για την πορεία του έργου από τον Δήμο και ζητήσαμε ενημέρωση .
Στις 20 Ιανουαρίου 2022, η διαχειριστική προγραμμάτων έστειλε email στον Δήμο, με κοινοποίηση στον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας, που αναφέρει ότι δεν έχει ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου που είχε καταθέσει ο Δήμος, στις 16 Μαρτίου 2021 Πιο συγκεκριμένα : «Σε συνέχεια της επιστολής σας με αρ. πρωτ. 5198/16.03.2021 βάσει της οποίας και ειδικότερα του χρονοδιαγράμματος που επισυνάπτονταν, προβλεπόταν η ολοκλήρωση της μελέτης της συνολικής ανάπλασης του κέντρου της πόλης μέρος του οποίου αποτελεί και η ανάδειξη του ΑΚΕ που έχει ενταχθεί στο ΕΠΑνΕΚ.

Σε συνέχεια, βάσει του χρονοδιαγράμματος, προβλέπονταν η δημοσίευση του Διαγωνισμού για την εργολαβία τον Σεπτέμβριο του 2021, η οποία θα έχει διάρκεια υλοποίησης 18 μήνες. Δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν υποβληθεί τα Τεύχη Δημοπράτησης για την εργολαβία που αφορά στο έργο «ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ», προκειμένου να προεγκριθούν όπως προβλέπεται, θα παρακαλούσα να υποβάλετε άμεσα νέο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε η Πράξη πλέον να μπει σε καθεστώς επιτήρησης, καθώς δεδομένων των συνθηκών είναι πιθανή η απένταξη της από το ΕΠΑνΕΚ.
Απ’ όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι το έργο μπαίνει σε επιτήρηση με κίνδυνο να χαθεί,
ΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΉΣΤΟΥ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Καλούμε, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να αναλογιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ενέργεια του να μη φέρει το θέμα μέχρι σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και άμεσα να διορθώσει το λάθος του.
Καλούμε, τον Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη, να δώσει απαντήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την παρουσία και του Εμπορικού Συλλόγου, ως εταίρος ,για την επιτήρηση του έργου, αλλά και τον κίνδυνο να χαθεί.
Καλούμε, τους επικεφαλής των παρατάξεων, να πιέσουν από την πλευρά τους, ώστε να γίνει συζήτηση επί τούτου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δυστυχώς, το όραμα για το OPEN MALL του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρη Χουλιάρα και του Διοικητικού Συμβουλίου, που για μια δεκαετία πάλευαν να έρθει στην πόλη μας το έργο και που θα αλλάξει προς το καλύτερο τα δεδομένα της τοπικής οικονομικής επιχειρηματικότητας , προσκρούει σε μια δημοτική αρχή που «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου». Ενώ έχει στα χέρια της ένα προοδευτικό έργο, κάνει «τα αδύνατα – δυνατά» για να χαθεί το έργο.
Να επισημάνουμε εδώ, ότι όμορες πόλεις, όπως η Πρέβεζα και τα Ιωάννινα, αλλά και οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα που εντάχθηκαν στο έργο είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς στην υλοποίησή του.
Ως Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για να μη χαθεί το έργο, ακόμη κι αν χρειαστούν νομικές ενέργειες».

Η επιστολή του Ιουλίου 
Στις 14-7-2021 ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, είχε στείλει επιστολή στον Δήμο Αρταίων με αφορμή δηλώσεις του Δημάρχου πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ολόκληρο το έργο.
Στην επιστολή του Ιουλίου του 2021 αναφέρονταν τα εξής: «Στην συνάντηση, στις 05/07/2021, που καλέσατε τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας για την παρουσίαση της μελέτης για το OPEN MALL αναφέρατε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσετε ολόκληρο το έργο.
Τονίσατε ότι θα πραγματοποιηθεί ένα μέρος του έργου γιατί το κοστολόγιο είναι τριπλάσιο από αυτό που είχαμε καταθέσει για να μας εγκριθεί το Open Mall.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας , σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 11/0720/21 αποφάσισε να σας στείλει επιστολή με τα παρακάτω ερωτήματα :
1. Για ποιό λόγο δεν θα πραγματοποιηθεί ολόκληρο το έργο των 23 χιλιάδων τετραγωνικών που καταθέσαμε σαν πρόταση για το OPEN MALL και έτσι μας εγκρίθηκε;
2. Γιατί ξαφνικά τριπλασιάστηκε η κοστολόγηση του έργου; σε σύγκριση με αυτό που καταθέσαμε και εγκρίθηκε;
3. Γνωρίζετε ότι αν δεν πραγματοποιηθεί το έργο σύμφωνα με τα τετραγωνικά και τις επιχειρήσεις, που καταθέσαμε και εγκρίθηκε , θα μπει σε επιτήρηση και θα χρειαστεί νέα βαθμολογία έγκρισης , που αφενός μεν θα πάρει πολύ χρόνο, με κίνδυνο να χάσουμε τις ημερομηνίες εκτέλεσης του ΕΣΠΑ, και αφετέρου μπορεί η νέα βαθμολογία να μας βγάλει εκτός πινάκων έγκρισης OPEN MALL;
4. Γιατί εφόσον γνωρίζατε ότι το κοστολόγιο του έργου θα είναι τριπλάσιο για τα 23 χιλιάδες τετραγωνικά αφήσατε να κατατεθεί και να εγκριθεί η πρόταση;
5. Γιατί ενώ ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 , η υπογραφή της σύμβασης με τον μελετητή υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2021;
6. Γιατί εφόσον ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας είναι εταίρος στο πρόγραμμα OPEN MALL, μαζί με τον Δήμο Αρταίων, του ανακοινώσατε την μη υλοποίηση ολόκληρου του έργου χωρίς να έχετε πρώτα συζητήσει την αλλαγή αυτή, όπως ορίζετε από τους όρους του προγράμματος?

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας έχει ολοκληρώσει εδώ και 6 μήνες τις ενέργειες που έπρεπε να έχει κάνει μέχρι τώρα, σύμφωνα πάντα με τους όρους του προγράμματος, και μετά από συνεννόηση με την Διαχειριστική προγραμμάτων. Η καθυστέρησή σας μας ανάγκασε να σταματήσουμε τις επόμενες ενέργειες μας, γιατί για να συνεχίσουμε έπρεπε να έχουμε την οριστική μελέτη που θα περιλαμβάνει τα καταστήματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα».