Ο κορωνοϊός ακυρώνει τα καρναβάλια -Τεράστιο πλήγμα για τους Δήμους

Θα κάτσω…σπίτι!

Τρία τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

-Απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων από την κυβέρνηση

-Πυρετός στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χθες, Πέμπτη, «Αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επικαλούμενος συστάσεις και το πλαίσιο γενικότερης προστασίας του πληθυσμού.
Όπως πρόσθεσε, αναφερόμενος στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί ο περίγυρος των κρουσμάτων αλλά και όλοι όσοι εκτιμούν ότι ήρθαν σε επαφή μαζί τους να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε εάν εμφανίσουν το παραμικρό ύποπτο κρούσμα να απευθυνθούν στον ΕΟΔΥΥ ή στον θεράποντα ιατρό τους.

Απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων
Να προσπεράσουν την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια σχετικά με την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων και να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του επόμενου τριημέρου προσπάθησαν σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι δήμαρχοι Ρεθύμνου και Ξάνθης Γιώργος Μαρινάκης και Εμμανουήλ Τσέπελης αντίστοιχα. Πρόκειται για δύο δήμους οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την ανακοίνωση Κικίλια μετά το δήμο Πάτρας. Η καθολική απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων αναμένεται να έχει και την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπογραφή του οποίου δεσμεύει όλους τους δημάρχους της χώρας.

Βόμβα 
Για οικονομική καταστροφή χωρίς προηγούμενο μιλούν οι καταστηματάρχες της Πάτρας, μετά την απόφαση για τη ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων της χώρας λόγω του κοροναϊου. Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αιφνιδίασε τους φορείς της Πάτρας, οι οποίοι ξεκίνησαν πυρετώδεις συσκέψεις για να αποφασίσουν πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το μόνο σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι η οικονομία της πόλης θα υποστεί μεγάλη ζημιά από την ακύρωση των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς.
«Είμαι πολύ ταραγμένος από αυτό που συνέβη. Όλη η πόλη έχει μουδιάσει. Αν η απόφαση αποδειχτεί οριστική και δεν υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις θα μιλάμε για οικονομική καταστροφή. Περιμένα αυτές τις λίγες μέρες για να βγάλουμε τα σπασμένα όλης της χρονιάς. Τα μαγαζιά θα μείνουν κλειστά, θα χαθούν δόσεις που πρέπει να πληρωθούν στην εφορία, θα πρέπει να δοθούν υποχρεωτικές άδειες και φοβάμαι ότι αυτά που δεν πάθαμε το 2009 θα τα πάθουμε φέτος» λέει στο ethnos.gr ο Σπύρος Στεργίου, πρόεδρος του συλλόγου των καταστημάτων εστίασης της Πάτρας.

Περίπου ενάμιση εκατομμύριο ευρώ έσοδα αναμένεται να χαθούν από την τοπική οικονομία της Ξάνθης και των γύρω περιοχών από την απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλια Κικίλια να μην πραγματοποιηθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις το προσεχές τριήμερο. Μιλώντας στο ethnos.gr o δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης είπε: «Είναι μια βόμβα στην τοπική οικονομία όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και της Καβάλας και της Χρυσούπολης. Εστιατόρια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και επαγγελματίες περιμένουν να δουλέψουν».
Μόνο στο καρναβάλι της Ξάνθης έχουν δηλώσει συμμετoχή φέτος 15.000 καρναβαλιστές από 37 συλλόγους από όλη την Ελλάδα. «Είμαστε ανάστατοι. Θέλουμε ο υπουργός να αλλάξει την απόφασή του, να πραγματοποιηθεί το καρναβάλι και να παρελάσουμε» δήλωσε στο ethnos.gr ο παρουσιαστής του φετινού καρναβαλιού της Ξάνθης Γιώργος Κουτσουρλής.

50.000 επισκέπτες στην Νάουσα
Προβληματισμός επικρατεί και στην Νάουσα μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας να ακυρωθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα. Πενήντα χιλιάδες κόσμο περίμεναν να φιλοξενήσουν στην περιοχή της Νάουσας το προσεχές τριήμερο. «Έχουν πληρωθεί ορχήστρες, σκηνικά και έχουν κλειστεί τα ξενοδοχεία σε πολύ υψηλές τιμές από ταξιδιώτες. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Καρανικόλας.

Ξοδέψαμε 150.000 ευρώ 
Ανάστατοι βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Κοζάνης μετά την ανακοίνωση για την ματαίωση του καρναβαλιού. Τα ξενοδοχεία είναι sold out από σήμερα σε όλη την Κοζάνη σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Λάζαρο Μαλούτα. «Κάναμε μια στοχευμένη προσπάθεια στα social media όλο το προηγούμενο διάστημα, προσεγγίζοντας επισκέπτες από όμορες Περιφέρειες. Θα κατακλυζόταν η Κοζάνη το επόμενο τριήμερο. Η ζημιά είναι μεγάλη» δήλωσε στο ethnos.gr ο Λάζαρος Μαλούτας.
Ποιους αφορά
Η απόφαση αφορά, εκτός από την Πάτρα:
– Ρέντη
– Ρέθυμνο
– Eδεσσα
– Καστοριά
– Ραφήνα
– Κοζάνη
– Ιωάννινα
– Κέρκυρα
– Ναύπλιο
– Ξάνθη

– Μοσχάτο
– Ζάκυνθο
– Χίος
– Μέθανα
– Λευκάδα
– Ναύπλιο
– Ναύπακτος
– Σκύρος
– Λέσβος
– Νάουσα
– Αθήνα
– Ελληνικό-Αργυρούπολη
– Ηλιούπολη
– Καλλιθέα
– Πειραιάς
– Περιστέρι
– Κόρινθος
– Αλιβέρι
– Νιγρίτα
– Καμένα Βούρλα
– Ανδρος
– Λαύριο
– Λαμία
– Φάρσαλα
– Μαγούλα

– Χαλκίδα
– Λουτράκι
– Νάξος
– Σητεία
– Κρέστενα
– Καισαριανή
– Σύρος
– Ηράκλειο
– Θεσσαλονίκη
– Χαϊδάρι

Τρία τα κρούσματα του κορωνοϊού 
Επιβεβαιώθηκαν δύο ακόμη θετικά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, φτάνοντας συνολικά τα τρία.
Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, πρόκειται:
– Για το παιδί της 38χρονης που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκης και αποτέλεσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας.
– Μια γυναίκα στην Αθήνα, η οποία πρόσφατα είχε ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία.

Σχετικά με το πρώτο περιστατικό, όπως ανακοινώθηκε, κλειστό για 14 ημέρες θα παραμείνει το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης όπου φοιτά το παιδί της 38χρονης. Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας βρίσκονταν από χθες το απόγευμα στα «ίχνη» των ατόμων με τα οποία ήλθε σε επαφή τα τελευταία 24ωρα η πρώτη ασθενής.
Οπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ιχνηλατείται και το κρούσμα που νοσηλεύεται στην Αθήνα έτσι ώστε να εντοπιστούν όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί της κατά και μετά την επιστροφή της από την Ιταλία. Η γυναίκα μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Αττικόν», ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας.

Μάχη στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Η «νευρικότητα» των καταναλωτών με όλα αυτά που ακούγονται αποτυπώθηκε και σε κατά τόπους σούπερ μάρκετ χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα μέχρι στιγμής
Μεγάλη κινητικότητά επικρατούσε προς το μεσημέρι στα σούπερ μάρκετ της Άρτας, με τους καταναλωτές να σχηματίζουν ουρές στα ταμεία και να διαγκωνίζονται για μια θέση στη σειρά.
Σε γνωστή αλυσίδα S/M, οι πελάτες πέραν των άλλων, διαμαρτύρονταν και για τα σφυρίγματα που ακούγονταν από τα μηχανήματα επειδή κάποια ράφια άδειαζαν και έπρεπε να γεμίσουν ξανά ώστε να σταματήσουν να χτυπάνε!
Στη Θεσσαλονίκη ειδικά μετά και την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ότι μια 38χρονη νοσηλεύεται με κοροναϊο από το απόγευμα της Τετάρτης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα του υπουργού Υγείας Βασίλια Κικίλια αρκετοί ήταν αυτοί που έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ, αδειάζοντας τα… ράφια από τρόφιμα.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα όλα το απόγευμα με καταναλωτές να γεμίζουν ασφυκτικά τα καρότσια τους με τρόφιμα με μακρά ημερομηνία λήξης, όπως μακαρόνια, ρύζια, γάλατα μακράς διαρκείας και σκόνη γάλακτος για βρέφη καθώς και πάνες, χαρτιά υγείας, απορρυπαντικά. Η «νευρικότητα» των καταναλωτών αποτυπώθηκε μέχρι στιγμής σε κατά τόπους σούπερ μάρκετ χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα μέχρι στιγμής.
Την ίδια ώρα εξαφανίστηκαν οι μάσκες προσώπου τις τελευταίες ημέρες από την θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Άννα Σιδηροπούλου οι απλές χειρουργικές μάσκες, που κυκλοφορούν κατά κόρον και έχουν χαμηλή τιμή, έχουν εκλείψει από την αγορά διότι με τον αδικαιολόγητο πανικό που δημιουργήθηκε, πήγαν όλοι και αγόρασαν είκοσι και σαράντα μάσκες, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα από τις αποθήκες.

Σύσκεψη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου για τον κορωνοϊό
Με αντικείμενο τη συμβολή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο των δράσεων Πολιτικής Προστασίας, για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί διευρυμένη σύσκεψη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας.
Στη σύσκεψη κλήθηκαν και παραβρέθηκαν ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Ιωάννης Νικόπουλος, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου κ. Σταυρούλα Τσιάρα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Καμπουράκης και η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου κ. Μαρία Τσολάκη.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κων. Σιαράβας και παρέστησαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Οδυσσέας Πότσης και Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στο ρόλο και στη συνδρομή της Υπηρεσίας σε όποιες δράσεις απαιτηθούν, στο πλαίσιο των γενικών οδηγιών και κατευθύνσεων που δίνονται σε κεντρικό επίπεδο.
Από τον Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ και την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, έγινε ενημέρωση για την ετοιμότητα που υπάρχει σήμερα αφενός σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας και αφετέρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς της νόσου. Έγινε αναφορά στα στάδια που θα ακολουθηθούν στην περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού, εστιάζοντας στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, με έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών, ενώ τονίστηκε πως θα πρέπει όλοι οι πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, ενημέρωσε πως δεν υπάρχει σήμερα σχολείο από την Ήπειρο σε εκδρομή στην Ιταλία, καθώς τέσσερις προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές ματαιώθηκαν. Επίσης ανάφερε ότι δίνονται άμεσα οδηγίες στους Διευθυντές των Σχολικών μονάδων για ενημέρωση των μαθητών σε ζητήματα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.
Μετά από εκτεταμένη συζήτηση, αποφασίστηκε οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και με τη συνδρομή της Δ/σης Πολιτικής Προστασίας να προωθήσουν ενημερωτικές δράσεις για την πρόληψη του κορωνοϊού σε σχολεία, σε δομές πρόνοιας και προσφύγων, σε υπηρεσίες και φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διανέμοντας και έντυπο υλικό, το οποίο θα διατίθεται ακόμη σε πύλες εισόδου στη χώρα μας, αλλά και σε οδηγούς που κινούνται σε αυτοκινητόδρομους που διαθέτουν σταθμούς διοδίων. Αναλόγως με την εξέλιξη των επιδημιολογικών στοιχείων και σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ-πρώην ΚΕΛΠΝΟ), θα δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να θωρακιστούν οι πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι συσκέψεις- αφού επανεκτιμηθεί η κατάσταση- εάν απαιτηθεί θα επαναληφθούν με τη συμμετοχή και άλλων φορέων.

Στο ΠΓΝΙ το “ύποπτο” κρούσμα
Αρνητικό στον κορωνοΐο είναι σύμφωνα με ασφαλείες πληροφορίες, το δείγμα του 51χρονου αλλοδαπού που νοσηλεύεται από το απόγευμα της Τετάρτης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Χωρίς τζαμάλες τα Γιάννενα
Σε εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου Υγείας για ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων, το Πνευματικό Κέντρο κάνει γνωστό ότι διακόπτει τη διανομή υλικών προς τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης για τις εκδηλώσεις της Κυριακής και το άναμμα της τζαμάλας.
Επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί το καρναβάλι στον Κατσικά και οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στο Πάρκο Λιθαρίτσια.
Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο εκφράζουν την λύπη τους για την ματαίωση των εκδηλώσεων, τις οποίες είχαν σχεδιάσει εδώ και καιρό και τις ανέμεναν κάτοικοι και επισκέπτες.