«Ο κύριος Τίποτα στη χώρα του «Πουθενά»» Θ.Λάλας Εκδόσεις Αρμός 2024 σελ.43

Γράφει: Ο Κώστας Α. Τραχανάς

Πρόκειται για ένα παραμύθι για τον «Κύριο Τίποτα» στη χώρα του «Πουθενά»!Ένας τρόπος να μεγαλώσει το «λίγο» της ζωής μας από το «πολύ» της φαντασίας μας! Ένα παραμύθι που μας οδηγεί στην καρδιά της Τέχνης και μας παρασύρει σε αυτό που «υπάρχει» αλλά δεν το «ξέρουμε», σε μια ακόμα νέα διάσταση που επανακαθορίζει το «μέτρο» σε όλα.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, που δεν ήταν πολύ καιρό πριν το «μετά» που ζούμε όλοι εμείς, ένα παιδί ζούσε με τους αχώριστους γονείς του στο μέσο του «Πουθενά»! Ένας τόπος που κανένας δεν είχε δει, κανείς δεν είχε επισκεφθεί. Το «Πουθενά» έλεγαν ότι ήταν σαν ένα νησί μέσα μας.
Αυτό το παιδί που ζούσε στη χώρα του «Πουθενά», ήταν πολύ ευτυχισμένο αλλά και πολύ μόνο…

Η μητέρα του κάθε πρωί του ετοίμαζε το πρωϊνό, πριν φύγει μαζί με τον πατέρα του για τη δουλειά και το παιδί το αφήναν, μόνο του, στη μέση του «Πουθενά»!

Έτσι περνούσαν οι μέρες και οι ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα του παιδιού στο «Πουθενά», χωρίς να έχει να πάει πουθενά. Πουθενά δεν υπήρχαν παιδιά στο «Πουθενά», για να κάνει παρέα και να παίξει. Δεν υπήρχε ψυχή ζώσα στο «Πουθενά», και το παιδί έμεινε έτσι κλεισμένο μέσα στο άδειο σπίτι.
Τότε ήταν που είδε για πρώτη φορά μπροστά του, από το παράθυρο, τον Εθνικό Κήπο του «Πουθενά», που ποτέ δεν είχε ξαναδεί, αν και έβλεπε έξω από το παράθυρο καθημερινά! Αμέσως του μπήκε στο μυαλό να βγει από το σπίτι, για πρώτη φορά.

Εκεί τότε είδε έναν άντρα ψηλό και λεπτό σαν δέντρο, ντυμένο στα λευκά να στέκει στη μέση του Εθνικού Κήπου του «Πουθενά». Ο ψιλόλιγνος άντρας κρατούσε στα χέρια ένα πινέλο, είχε έξι ντενεκεδάκια γεμάτα χρώματα και ένα καβαλέτο .Ο ψιλόλιγνος άντρας στα λευκά ντυμένος με τα κάτασπρα παπούτσια κάθε τόσο βούταγε το πινέλο στο χρώμα και με μια κίνηση του δεξιού χεριού του μουτζούρωνε το λευκό ταμπλό ανακατεύοντας τα τέσσερα βασικά χρώματα και τα δυο βοηθητικά.

Το παιδί τον ρώτησε: Τι είναι αυτό που κάνεις ;
Κος Τίποτα: Τίποτα.
Παιδί: Κι εσύ ποιος είσαι;
Κος Τίποτα: Ένα Τίποτα που κάνει ένα τίποτα.
Παιδί: Τι υπάρχει στο «Τίποτα»;
Κος Τίποτα: Όλα…Το «Τίποτα» είναι όλα αυτά που ξέρεις και βλέπεις «Παντού», αλλά στο «Τίποτα», τίποτα από αυτά που ξέρεις και βλέπεις δεν σου κλέβει το βλέμμα. Τίποτα από αυτά που ξέρεις και βλέπεις δεν σε βασανίζει, τίποτα δεν σε κάνει ευτυχισμένο, αλλά ούτε δυστυχισμένο! Τίποτα!

Παιδί: Γιατί;

Κος Τίποτα:Γιατί στο «Τίποτα» ζεις και με όλα αυτά που δεν ξέρεις, δεν βλέπεις,αλλά υπάρχουν.Στο «Τίποτα» αυτό που κλέβει το ενδιαφέρον μας,αυτό που ταΐζει την περιέργειά μας, είναι το «άλλο»! Το υπόλοιπο που δεν ξέρουμε και δεν βλέπουμε,αλλά υπάρχει…εκεί κρύβεται η δύναμή μας, η σημασία της ζωής μας στη χώρα του «Τίποτα»…Αυτό είναι η χρησιμότητα του «Τίποτα» στον άνθρωπο .

Δεν χρειάζεσαι τίποτα στη χώρα του «Τίποτα», γιατί όποτε θέλεις έχεις ό,τι θέλεις, αρκεί να έχεις φαντασία…Με τη φαντασία τα έχεις όλα…Για αυτό όποιος ζει στη χώρα του «Τίποτα» τα έχει όλα.

Στη χώρα του «Τίποτα», όσο περισσότερη φαντασία έχεις, καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος είναι απέραντος, οι λύσεις ατέλειωτες, ο πόνος και τα προβλήματα είναι πάντα στη ζωή μας, αλλά κάθε φορά με τη βοήθεια της φαντασίας μας, με ένα μαγικό τρόπο, μας πάνε στο «άλλο», στο «διαφορετικό», στο «γιατί αξίζει να ζούμε και να παλεύουμε»…
…κι έτσι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς χίλιες ζωές σε μία!
Ένα πανέξυπνο και διασκεδαστικό παραμύθι,γεμάτο φανταστικές ζωγραφιές, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Δωρίστε το τα Χριστούγεννα.

Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έπαιξε ποδόσφαιρο, συναντήθηκε νωρίς με την τύχη του. Σε πολύ νεαρή ηλικία είχε την ευκαιρία να ζήσει δίπλα στον Στρατή Τσίρκα, ένα σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, και να τον καθοδηγήσει στο χώρο της ποίησης ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νίκος Καρούζος και ο Μίλτος Σαχτούρης. Στην ηλικία των 23 γνώρισε τυχαία τον Άντι Γουόρχολ και αυτή η συνάντηση άλλαξε την πορεία της ζωής του. Ξεκίνησε να παίρνει συνεντεύξεις και να επιδιώκει συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και λόγιους, άρχισε να κάνει καθημερινότητά του αυτές τις συναντήσεις. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 3500 συνεντεύξεις με μοναδικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε μεγάλα Ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει διακριθεί ως δημιουργός νέων περιοδικών, έχει δημιουργήσει 33 καινούργια concepts για περιοδικά. Σήμερα δραστηριοποιείται δημιουργικά στη ζωγραφική, τη γλυπτική και συνεχίζει επιλεκτικά στη γραφή.