Ο Κώστας Μπάρκας για την λειτουργία των τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ

Την επίσπευση των διαδικασιών για την ουσιαστική λειτουργία των τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία ουσιαστικά έχουν μείνει «κενό γράμμα» από την παρούσα κυβέρνηση, καθώς και την ενίσχυσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης, ζητούν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πενήντα μία/ένας Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η ένταση του φαινομένου των γυναικοκτονιών, που δυστυχώς οι καταγραφές δολοφονιών και βίας κατά των γυναικών σε μια χρονιά ξεπερνούν εκείνες της προηγούμενης, οδήγησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να φέρει Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο προβλέπονταν η ίδρυση Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Εντούτοις, αν και το τμήμα, αυτό, στελεχώθηκε σε έναν βαθμό τον Νοέμβρη του 2019, μέχρι και σήμερα τα γραφεία που βρίσκονται σε λειτουργία στις Διευθύνσεις Αστυνομίας έχουν κυρίως επιτελικό ρόλο. Οι υπηρετούντες αστυνομικοί σε αυτά δεν διεξάγουν προανάκριση και ουσιαστικά διατηρούν μόνο στατιστικά στοιχεία. Στεγάζονται στις εκάστοτε Αστυνομικές Διευθύνσεις σαν γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, υπάγονται δε στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης και όχι στη Διεύθυνση Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ.
Με την Ερώτησή τους οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πρώτον, τι μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να πάρει ώστε να επιταχυνθεί και να επισπευσθεί η λειτουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Δεύτερον, ποιο το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία τμημάτων Ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Τρίτον, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να στελεχωθεί η ΕΛΑΣ (τμήματα ενδοοικογενειακής βίας) με προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης κατάλληλα εκπαιδευμένο και με ειδικούς (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς).
Τέταρτον, πώς αντιλαμβάνεται την ενίσχυση και αναβάθμιση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να διεξάγουν επιτυχώς το έργο τους.