Ο Ντίνος Παπαδημητρίου μιλά στην ΗΧΩ για την Άρτα και την πολιτική

Να φύγουμε απ’ την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων

Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον ρόλο του Βουλευτή στην τοπική μας κοινωνία

Από εκθέσεις ιδεών χορτάσαμε, κάποια στιγμή να περάσουμε και στην πράξη

«Είναι καλό να μπαίνουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική σε όποιο χώρο και να ανήκουν. Και προφανώς το «νέοι» δε αφορά μόνο την ηλικία. Κάποιος μπορεί να μπαίνει πρώτη φορά στην πολιτική και στην ηλικία των 50 και… Να έχει φρέσκες ιδέες και παραστάσεις από τον σύγχρονο κόσμο, και κυρίως να έχει την τόλμη να πράξει… Να έχει βγάλει το μισθό του, να έχει στήσει μια εταιρεία, να έχει αντιμετωπίσει τα εμπόδια της πραγματικής καθημερινότητας… Αυτή είναι η πραγματική επανάσταση στην πολιτική, έτσι θα αλλάξει η χώρα, έτσι θα αλλάξει και η Άρτα. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τους πολίτες που ψηφίζουν. Πρέπει να φύγουμε απ’ την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά»….

Συνέντευξη: Νίκος Α. Στάμος

«Στην Άρτα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον ρόλο του Βουλευτή … δεν με εκφράζει καθόλου να ακούω αποσπασματικά κάποιες εγκρίσεις έργων μερικών χιλιάδων ευρώ σε διάφορες περιοχές του Νομού. Προσωπικά το θεωρώ άκρως ρουσφετολογικό και οπισθοδρομικό… Από εκθέσεις ιδεών χορτάσαμε, πρέπει κάποια στιγμή να περάσουμε και στην πράξη. Σε ορεινές περιοχές και όχι μακριά από την πόλη της Άρτας υπάρχουν βασικές ελλείψεις υποδομών. Δεν υπάρχει σήμα για τηλεόραση, δεν υπάρχει διαδίκτυο, τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει έλλειψη νερού για βασικές ανάγκες…» τονίζει μιλώντας στην ΗΧΩ, ο Ντίνος Παπαδημητρίου, πολιτευτής της ΝΔ στην Άρτα, υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2019.

Έχοντας διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αρταίων αλλά και Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπεριφερειάρχης ο Ντίνος Παπαδημητρίου, έχει συνολική άποψη για το νομό της Άρτας, τους ανθρώπους και τα σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν.
«Πρέπει κάποιος επιτέλους να μας μιλήσει για τα αναπτυξιακά έργα υποδομής, τους οδικούς άξονες, το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων, το επιχειρηματικό πάρκο, τη διευθέτηση της κοίτης Αράχθου, τα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, την ανάπτυξη του παραλίμνιου πάρκου, τα όποια περιθώρια υπάρχουν για την ανάπτυξη του παρθένου ορεινού όγκου και πολλά άλλα. Όλα αυτά που σας ανέφερα είναι αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας που εκπροσωπεί τον Νομό στην Κυβέρνηση» σημειώνει ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ στα σχόλια πως είναι επικριτικός για τον βουλευτή της ΝΔ στην Άρτα και Υφυπουργό Γιώργο Στύλιο, απαντά ως εξής: «Αρχικά να σας πω ότι τον σέβομαι ως πολιτικό και σέβομαι την θεσμική του θέση. Παρ’ όλα αυτά, το μόνο που κάνω με τις παρεμβάσεις μου και με τον ρόλο που έχω ως πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, είναι να αναφέρω τις όποιες παραλείψεις και τα κακώς κείμενα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ντίνου Παπαδημητρίου στην ΗΧΩ έχει ως εξής:

ΕΡΩΤ.: Είμαστε ένας νομός ευλογημένος, αλλά παραμελημένος και πολύ πίσω από άλλες περιοχές. Μιλάτε και για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και στην Άρτα; Τι πρέπει να γίνει και εδώ;

ΑΠΑΝΤ.: Υποστηρίζω συνεχώς την ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργήσαμε μια οικονομία υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες είναι σημαντικές και απαραίτητες αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί. Πρέπει να δώσουμε έμφαση και στον πρωτογενή τομέα. Να στηρίξουμε την παραγωγή. Εκεί είναι το στοίχημα της κυβέρνησης. Αυτό πρέπει να γίνει και εδώ. Εμείς δεν έχουμε τουρισμό που είναι η δυνατή βιομηχανία της Ελλάδος. Και επειδή η μονοκαλλιέργεια δεν είναι θετική για την οικονομία πρέπει να δοθεί και πάλι μεγαλύτερο βάρος και στο νομό μας, στον πρωτογενή τομέα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που η Άρτα θα έχει την ξεχωριστή της θέση. Αυτό όμως δεν θα έρθει μόνο του, αλλά πρέπει να παλέψουμε ως πολιτικοί με προτάσεις, παρεμβάσεις και όχι απλά με λόγια και υποσχέσεις. Οι συμπολίτες μας κουράστηκαν από τα Θα.

ΕΡΩΤ.: Δεν μπορώ να μην ρωτήσω για την γενικότερη κατάσταση και ειδικά για την οικονομία πως βιώνει ο Ντίνος Παπαδημητρίου, όχι ο πολιτευτής, αλλά ο σύμβουλος επιχειρήσεων, το γενικότερο οικονομικό κλίμα.

ΑΠΑΝΤ.: Αναμφίβολα υπάρχει πρόβλημα και το βλέπουμε καθημερινά. Δεν θα ωραιοποιήσω την κατάσταση. Η ακρίβεια, ο υψηλός πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, έχουν προέλευση: είναι ο εξωγενής παράγοντας κατά βάση, ο πόλεμος και οι παρενέργειές του. Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα και αυτό το εισπράττω όπως και τον προβληματισμό, την ανησυχία και τις ενστάσεις. Εξάλλου για μένα η άμεση επαφή με τους πολίτες είναι η πρώτη μου προτεραιότητα και γι’ αυτό κάνω συνέχεια επισκέψεις και συναντήσεις. Σε αυτές τις συναντήσεις ακούω τους πολίτες και καταγράφω τα προβλήματά τους. Πολλοί πιστεύουν πως οι επισκέψεις αυτές, αποτελούν μια αφορμή «να ευλογήσουμε τα γένια μας». Δεν είναι έτσι. Οι επισκέψεις αυτές αποτελούν αφορμή για ένα γόνιμο διάλογο, μια σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται, μέρα με τη μέρα και αυτή την ανταπόκριση έχουμε και από τους πολίτες.

ΕΡΩΤ.: Δεν γκρινιάζουν οι πολίτες;

ΑΠΑΝΤ.: Όλοι περάσαμε και περνάμε δύσκολα αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες των εξωγενών παγκόσμιων κρίσεων. Ωστόσο οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους και τη στήριξη που δίνουν στην κοινωνία. Σε καμία από τις περιοχές που έχω βρεθεί δεν έχω ακούσει ότι δεν έχει γίνει τίποτα και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωράει όντως με ταχύτατους ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, πιστή στη συμφωνία αλήθειας που έκανε με τους πολίτες: πάνω από 50 φόροι μειώθηκαν, η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά της τελευταίας δωδεκαετίας, η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προβλέψεις, μεγάλα έργα υποδομής ξεκίνησαν να υλοποιούνται, ενισχύθηκε το ΕΣΥ, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υποδομές και οι εκατοντάδες νέες ψηφιακές υπηρεσίες κάνουν ευκολότερη τη ζωή των Ελλήνων. Το συμπέρασμα είναι ένα: οι πολίτες χρειάζονται τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες, γρήγορες λύσεις. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται.

ΕΡΩΤ.: Είστε νέος στην πολιτική και βλέπουμε να κινείστε διαφορετικά από τους παραδοσιακούς πολιτικούς. Ποιος ο ρόλος του βουλευτή σήμερα;

ΑΠΑΝΤ.: Ο ρόλος του Βουλευτή, ειδικά σε έναν μικρό νομό, είναι να στηρίζει και να αναδεικνύει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι να υποκαθιστά το ρόλο και το έργο αυτής. Ο ρόλος του Βουλευτή είναι να προβάλλει το όραμα του για την επόμενη κυβερνητική θητεία και τι ποσοστό θα έχει υλοποιήσει στο τέλος αυτής. Ο ρόλος του Βουλευτή είναι να διεκδικεί μεγαλόπνοα έργα για τον τόπο του και μαζί με τη συνεργασία των φορέων, είτε τοπικής αυτοδιοίκησης είτε επιμελητηρίων να πετυχαίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΕΡΩΤ.: Αυτό όμως δεν γίνεται σε όλους τους νομούς, δηλ. μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν αιτήματα κοινώς ρουσφέτια και να μένει στην άκρη το όραμα;

ΑΠΑΝΤ.: Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλους νομούς αλλά πιστεύω στην Άρτα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον ρόλο του Βουλευτή και να συμβαδίσουμε σε αυτά που ανέφερα στην προηγούμενη ερώτησή σας. Είναι λεπτή η ισορροπία των λεγομένων μου αλλά δεν με εκφράζει καθόλου να ακούω αποσπασματικά κάποιες εγκρίσεις έργων μερικών χιλιάδων ευρώ σε διάφορες περιοχές του Νομού. Προσωπικά το θεωρώ άκρως ρουσφετολογικό και οπισθοδρομικό. Η νοοτροπία αυτή πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Αλλιώς θα συνεχίζει να μας τρώει η μιζέρια μας.

ΕΡΩΤ.: Μιλάτε για έργα όμως έχουμε συνηθίσει ως λαός σε μια πολιτική ρουσφετιών και υποσχέσεων. Που πρέπει να δοθεί το βάρος;

ΑΠΑΝΤ.: Πρέπει κάποιος επιτέλους να μας μιλήσει για τα αναπτυξιακά έργα υποδομής, τους οδικούς άξονες, το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων, το επιχειρηματικό πάρκο, τη διευθέτηση της κοίτης Αράχθου, τα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, την ανάπτυξη του παραλίμνιου πάρκου, τα όποια περιθώρια υπάρχουν για την ανάπτυξη του παρθένου ορεινού όγκου και πολλά άλλα. Όλα αυτά που σας ανέφερα είναι αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας που εκπροσωπεί τον Νομό στην Κυβέρνηση. Από εκθέσεις ιδεών χορτάσαμε, πρέπει κάποια στιγμή να περάσουμε και στην πράξη. Σε ορεινές περιοχές και όχι μακριά από την πόλη της Άρτας υπάρχουν βασικές ελλείψεις υποδομών. Δεν υπάρχει σήμα για τηλεόραση, δεν υπάρχει διαδίκτυο, τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει έλλειψη νερού για βασικές ανάγκες. Είναι προβλήματα που ο Δήμαρχος από μόνος του δεν μπορεί να τα λύσει. Ο πολιτικός εγωισμός και ο πολιτικός εκβιασμός δεν χωράει στην εποχή που ζούμε. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση και ανθρωπιά.

ΕΡΩΤ.: Το τελευταίο διάστημα, κάνετε πολύ συχνές παρεμβάσεις με επικριτικό τόνο στον συνυποψήφιό σας στις εκλογές του 2019 και υφυπουργό κ. Στύλιο.

ΑΠΑΝΤ.: Αρχικά να σας πω ότι τον σέβομαι ως πολιτικό και σέβομαι την θεσμική του θέση. Παρ’ όλα αυτά, το μόνο που κάνω με τις παρεμβάσεις μου και με τον ρόλο που έχω ως πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, είναι να αναφέρω τις όποιες παραλείψεις και τα κακώς κείμενα. Η αλήθεια και πραγματικότητα αγαπητέ κ. Στάμο, είναι ότι περάσαμε μια περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ γεμάτη υποσχέσεις και ψέματα. Καταστροφική για την Άρτα μας. Την καταστροφική τότε περίοδο για τον τόπο μας υπηρετούσα ως περιφερειακός σύμβουλος και Αντιπεριφερειάρχης, και δεν μπορώ να διανοηθώ ακόμη και σήμερα, το μέγεθος των ψεμάτων που ακούγαμε από τα τότε κυβερνητικά χείλη. Ευτυχώς, είχαμε και έχουμε έναν πανάξιο Περιφερειάρχη και μια εξαιρετική ομάδα περιφερειακών συμβούλων που εργάστηκαν για το καλύτερο του τόπου.

ΕΡΩΤ.: Στην πιάτσα να το πούμε λαϊκά ακούγεται ότι είστε ο βασικός ανταγωνιστής του κ. Στύλιου, και λόγω της δυσαρέσκειας που ακούγεται σε τοπικό επίπεδο. Είναι εφικτό αυτό λόγω και της διαφοράς ψήφων;

ΑΠΑΝΤ.: Ζούμε ως κοινωνία πολύ δύσκολες καταστάσεις και είναι φυσικό να υπάρχει δυσαρέσκεια και φθορά για οποιονδήποτε πολιτεύεται, πόσο μάλλον όταν κάποιος έχει κυβερνητική θέση. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχει ομοψυχία και είναι κοινός στόχος όλων τον στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, η πρωτιά στις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν. Είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε. Από κει και πέρα, προσωπικός μου στόχος είναι όσο μπορώ να προτείνω λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τους Αρτινούς πολίτες. Η ενασχόληση με την πολίτική δεν είναι εύκολη, αντιθέτως θα έλεγα ότι χρειάζεται γερό στομάχι για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις των συμπολιτών σου. Επίσης, για μένα η πολιτική δεν είναι αριθμητική, πρόσθεση και αφαίρεση. Ο καθένας από μας τίθεται στη διάθεση του εκλογικού σώματος και κρίνεται θα έλεγα αυστηρώς στο τέλος κάθε κυβερνητικής θητείας. Αν και νέος, έχω μάθει να πορεύομαι όλα αυτά τα χρόνια, είτε στη τοπική αυτοδιοίκηση είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, με το αίσθημα της ευθύνης και του σεβασμού προς τον συμπολίτη μου.

ΕΡΩΤ.: Βρίσκεστε σε εκλογική ετοιμότητα; Είναι κοντά οι εκλογές;

ΑΠΑΝΤ.: Οι εκλογές όπως πολύ καλά γνωρίζετε ανήκουν στην αποκλειστική βούληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ίδιο ισχύει και για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων, όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Όλοι μας κρινόμαστε, όλοι μας ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως τίτλων, θέσεων και αξιωμάτων. Επομένως, προβληματικές και προκλητικές συμπεριφορές, ειδικά σε μια μικρή κοινωνία, πρέπει να απομονωθούν, καθώς έχουν γνώση οι φύλακες και όσοι εκπροσωπήσουμε το ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να δώσουμε το καλύτερο εαυτό μας.

ΕΡΩΤ.: Μιλάτε για πολιτική ανανέωση συνέχεια, γιατί;

ΑΠΑΝΤ.: Ναι και το πιστεύω απόλυτα. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται άμεσα να αποκτήσει φρεσκάδα και αξιοπιστία. Είναι καλό να μπαίνουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική σε όποιο χώρο και να ανήκουν. Και προφανώς το «νέοι» δε αφορά μόνο την ηλικία. Κάποιος μπορεί να μπαίνει πρώτη φορά στην πολιτική και στην ηλικία των 50 και… Να έχει φρέσκες ιδέες και παραστάσεις από τον σύγχρονο κόσμο, και κυρίως να έχει την τόλμη να πράξει. Και φυσικά πριν μπει στην πολιτική να έχει βγει στην αγορά. Να έχει βγάλει το μισθό του, να έχει στήσει μια εταιρεία, να έχει αντιμετωπίσει τα εμπόδια της πραγματικής καθημερινότητας. Άνθρωποι που δεν είναι εξαρτώμενοι. Αυτή είναι η πραγματική επανάσταση στην πολιτική, έτσι θα αλλάξει η χώρα, έτσι θα αλλάξει και η Άρτα. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τους πολίτες που ψηφίζουν. Πρέπει να φύγουμε απ’ την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.