Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης προς τους καταναλωτές ενόψει των Χριστουγεννιάτικων αγορών
Στηρίζουμε τη ΝΤΟΠΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ και τον ΕΛΛΗΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ
Επιλέξτε Ελληνικό τυρί- δείτε από που είναι το γάλα
Ζητήστε Ελληνικό γιαούρτι από νωπό γάλα
Για μια ακόμη φορά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, που είναι άριστος γνώστης των διαδικασιών του κτηνοτροφικού τομέα, παρεμβαίνει για να στηριχθεί η ντόπια παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, που στηρίζονται στην ντόπια παραγωγή γάλακτος.
«Αν θέλουμε πρωτογενή παραγωγή ας βοηθήσουμε και ως καταναλωτές… Τουλάχιστον να επιλέγουμε συνειδητά όχι ως προϊόν παραπλάνησης..Ας μην Ξεχνάμε τα Προϊόντα της Περιοχής μας που τιμούν τους ντόπιους κτηνοτρόφους», σημειώνει με ανάρτησή του στο Facebook, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, εξηγώντας ποιο είναι Ελληνικό τυρί, αλλά και ποιο είναι Ελληνικό γιαούρτι.
Ειδικά αυτή την περίοδο, που η πρωτογενής παραγωγή της χώρας μας, από τα εσπεριδοειδή και την ελιά, μέχρι το κρέας, το γάλα και τα τυροκομικά, βάλλεται παντοιοτρόπως, η παρέμβαση του Αλέξανδρου Καχριμάνη, ενόψει μάλιστα των γιορτών στοχεύει στην ενσυνείδητη επιλογή του καταναλωτικού κοινού, που λόγω του lockdown, θα σπεύσουν να κάνουν τις αγορές τους.
Ειδικά φέτος, με τα καταστήματα της εστίασης να είναι κλειστά, όλοι οι καταναλωτές θα στραφούν σε αγορές που θα γίνουν για το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο οικογενειακό τραπέζι.
Κι αν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όσοι επέλεγαν να γιορτάσουν εκτός σπιτιού, δεν μπορούσαν να επιβάλουν επιλογές σε τρόφιμα και ειδικά αυτά της κτηνοτροφικής παραγωγής που να στηρίζονται στο ντόπιο γάλα, και άρα να δίνουν ανάσες στους ντόπιους κτηνοτρόφους και στον πρωτογενή τομέα γενικότερα, αυτή τη φορά, το τι θα βρεθεί στο τραπέζι μας τα Χριστούγεννα είναι δική μας επιλογή.
Με την παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στοχεύει ακριβώς σε αυτό, δηλαδή η επιλογή μας να είναι σε Ελληνικά προϊόντα που στηρίζονται σε Ελληνικές πρώτες ύλες.
ΠΕΡΙ ΤΥΡΙΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ
Στην πρώτη του παρέμβαση ο κ. Καχριμάνης σημειώνει: «Επιλέξτε κάποιο Ελληνικό τυρί, αν δε είναι ΠΟΠ γυρίστε στο πίσω μέρος στην επισήμανση να δείτε από που είναι το γάλα που χρησιμοποιούν ή μπορεί να γίνεται μόνο η ωρίμανση και η συσκευασία του τυριού στη χώρα μας. Αν θέλουμε πρωτογενή παραγωγή ας βοηθήσουμε και ως καταναλωτές… Τουλάχιστον να επιλέγουμε συνειδητά όχι ως προϊόν παραπλάνησης..Ας μην Ξεχνάμε τα Προϊόντα της Περιοχής μας που τιμούν τους ντόπιους κτηνοτρόφους και δεν γράφουν ότι η ωρίμανση συσκευασία είναι από Ελληνική Εταιρεία , και Γάλα ΕΕ ( ευρωπαϊκής ένωσης ) . ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ , ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ , ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ»
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Στην άλλη του ανάρτηση ο κ. Καχριμάνης αναφέρει «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΟΧΙ και εξηγεί τους λόγους: «Με την Κ.Υ.Α. αριθμ. 106/2016/ 5.8.2016 αντικαταστάθηκε το άρθρου 82 «Γιαούρτι» του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) (ΦΕΚ 788/ Β/31.12.1987) σύμφωνα με το οποίο « γιαούρτι» χαρακτηριζόταν το προϊόν που προερχόταν από πήξη αποκλειστικά νωπού γάλακτος με την επίδραση καλλιέργειας ζύμης.
Με την αλλαγή στο κώδικα ως πρώτη ύλη του γιαουρτιού χρησιμοποιείται το γάλα όπως αυτό ορίζεται στον Κανονισμό (ΕΚ) 1308/2013 (Παράρτημα VII, Μέρος III, παράγραφος 1).
Δηλαδή : Ως «γάλα» νοείται αποκλειστικά το προϊόν της φυσιολογικής έκκρισης των γαλακτοφόρων αδένων θηλαστικών, το οποίο λαμβάνεται με μία ή περισσότερες αμέλξεις, χωρίς οποιαδήποτε προσθήκη ή αφαίρεση.
Ωστόσο, ο όρος «γάλα» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται:
α) για το γάλα που έχει υποστεί επεξεργασία που δεν αλλοιώνει τη σύσταση του ή για το γάλα του οποίου η περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες είναι τυποποιημένη σύμφωνα με το μέρος IV•
β) σε συνδυασμό με έναν ή περισσοτέρους όρους για τον χαρακτηρισμό του τύπου, της κατηγορίας, της καταγωγής και/ή της προβλεπόμενης χρήσης του γάλακτος ή για την περιγραφή της φυσικής επεξεργασίας που έχει υποστεί ή των τροποποιήσεων της σύστασης του, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις συνίστανται μόνο στην προσθήκη και/ή την αφαίρεση φυσικών συστατικών του γάλακτος.
Επίσης πλέον στην παρασκευή του γιαουρτιού, πέραν της πρώτης ύλης, επιτρέπεται :
α) η προσθήκη κρέμας γάλακτος για τη ρύθμιση της περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες
β) η προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος για τεχνολογικούς λόγους
Με την ΚΥΑ αυτή λοιπόν άνοιξε ο δρόμος για τη η χρήση του συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος στην παρασκευή του γιαουρτιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων. H ΚΥΑ άναψε το πράσινο φως για αύξηση των εισαγωγών γάλακτος, ιδιαίτερα από τις χώρες της ΕΕ, αφού μετέτρεψε το ελληνικό γιαούρτι από προϊόν σε τρόπο παρασκευής και τους επέτρεψε με αυτό τον τρόπο να χρησιμοποιούν τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» για τα προϊόντα που παρήγαγαν στα εργοστάσια στο εξωτερικό. ο παλιός κώδικας όριζε ότι «γιαούρτι πλήρες ή κατά περίπτωση ημιαποβουτυρωμένο χαρακτηρίζεται το προϊόν που προκύπτει έπειτα από πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος, της αντίστοιχης προς την ονομασία φύσης και προέλευσης, με την επίδραση καλλιέργειας ζύμης που προκαλεί ειδική γι’ αυτό ζύμωση».
Με τις νέες διατάξεις (άρθρο 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών) «γιαούρτι χαρακτηρίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο παράγεται από τη ζύμωση και πήξη του γάλακτος». Έτσι για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού μπορούν να χρησιμοποιούνται συμπυκνωμένο γάλα, θερμικά επεξεργασμένο γάλα και πρωτεΐνες γάλακτος. Οι πρώτες ύλες μπορούν να εισάγονται από το εξωτερικό και δεν χρησιμοποιείται νωπό γάλα».
Εύλογες, λοιπόν, οι παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, για να στηρίξουμε συνειδητά, την ντόπια παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.