Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για τη δημιουργία “πάρκου ανοιχτής τεχνολογίας”

Η πρόταση να λειτουργήσει μέρος του στην Άρτα είναι ανέφικτη

Είχε καταθέσει ερώτηση για το θέμα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

«Η πρόταση να λειτουργήσει στην Άρτα μέρος των λειτουργιών του «Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας» είναι ανέφικτη για αντικειμενικούς και τεχνικούς λόγους, αλλά δεν συναρτάται και με την επιλογή των μεγάλων εταιριών του κλάδου που έχουν ήδη εγκατασταθεί στα Ιωάννινα, τα οποία έχουν κρίνει ότι εξυπηρετούν καλύτερα τα επενδυτικά τους σχέδια» είναι η απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, σε ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ.

Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας και του Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, προς τους Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Υπουργό Εσωτερικών, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με ΘΕΜΑ: «Δημιουργία “πάρκου ανοιχτής τεχνολογίας” στα Ιωάννινα με παράρτημα αυτού
και στην Άρτα αιτούνται με ανοιχτή επιστολή τους επιστήμονες των Ιωαννίνων», αναφέρονταν τα εξής:

«Κυρία και κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, «…η Περιφέρεια Ηπείρου
σκοπεύει να συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ και στρέμματα γης για τη δημιουργία ενός
“πάρκου υψηλής τεχνολογίας”. Δηλαδή, ενός χώρου στέγασης εταιριών πληροφορικής και
“υψηλής τεχνολογίας” για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ τους…». Αυτά, μεταξύ άλλων,
αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους επιστήμονες των Ιωαννίνων. Οι υπογράφοντες την ως άνω επιστολή, αντί «πάρκου υψηλής τεχνολογίας» αντιτείνουν «πάρκο ανοικτής
τεχνολογίας».

Επιχειρηματολογώντας, και αφού εκθέτουν παραδείγματα και επιμέρους
στοιχεία από την λειτουργία ενός «πάρκου υψηλής τεχνολογίας», παρουσιάζουν τα οφέλη
από την δυνητική λειτουργία ενός «πάρκου ανοιχτής τεχνολογίας», όπως είναι, λόγου χάρη, η δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας, καθώς και η κατάληξη της υπεραξίας των
εργαζόμενων εντός αυτού στην τοπική κοινωνία, αντί αποκλειστικά στον ιδιώτη ή στην εταιρία που θα τους αμείβει. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει διάδοση ανώτερου επιπέδου καινοτόμων τεχνολογικών ιδεών, οι οποίες, τυγχάνοντας διαχείρισης κατά «ανοιχτό» τρόπο, θα μπορούσαν να καταλήγουν σε πνευματική ιδιοκτησία περισσοτέρων. Συνεπώς, κατά την ανωτέρω προτεινόμενη μέθοδο, θα προκύπτει, αφενός, μεγιστοποίηση του τοπικού δημοσίου συμφέροντος, και αφετέρου, θα εμπλουτίζεται η τοπική ευημερία με καινοτόμες επινοήσεις.

Επί της επικείμενης λειτουργίας του όποιου «πάρκου τεχνολογίας» στα Ιωάννινα, η Άρτα θα ήταν σε θέση να καλύψει μέρος των λειτουργιών του ως άνω πάρκου υπό τη μορφή κάποιου Παραρτήματος σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο ή σε κάποιους τεχνολογικούς επιστημονικούς τομείς. Ενδεικτικά, εκτάσεις στην Πανεπιστημιούπολη, στους Κωστακιούς της Άρτας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη έρευνας και γνώσης καινοτόμου πνοής σε παράλληλους χώρους, στους οποίους δυνητικά θα ήταν δυνατόν να φιλοξενηθούν νεοφυείς ερευνητές, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεργάζονται αρμονικά με αντίστοιχους των Ιωαννίνων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:
Προτίθεσθε να υλοποιήσετε τα προτεινόμενα στην ως άνω επιστολή των επιστημόνων των Ιωαννίνων δρομολογώντας τις διαδικασίες ίδρυσης ενός «πάρκου ανοιχτής (ή υψηλής) τεχνολογίας» στα Ιωάννινα, συνδέοντας ως παράρτημα στο ενιαίο αυτό σχήμα και αντίστοιχο πάρκο, ιδρυόμενο στην Άρτα;».

Η απάντηση του Υπουργού
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ απάντησε ως εξής:
« σας διαβιβάζουμε, για ενημέρωσή σας, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 111426/842/22-07-2021 έγγραφο του Γραφείου Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Ηπείρου και επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε αναζήτηση στοιχείων από το Δήμο Ιωαννιτών, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 53782/19-07-2021 έγγραφο. Όταν περιέλθει η σχετική απάντηση, θα επανέλθουμε με συμπληρωματικό έγγραφο, ώστε να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η Βουλή των Ελλήνων.

Η απάντηση του Περιφερειάρχη
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ, με έγγραφό του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ενημέρωσε σχετικά με την ερώτηση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε τα εξής:
«Η πρόθεση της Περιφέρειας Ηπείρου να δημιουργήσει Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας έχει γίνει γνωστή στην κοινωνία της Ηπείρου από τα τέλη του 2019 και έκτοτε έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες με την σύμφωνη γνώμη και την προτροπή της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας έχει καταστεί αναγκαία προκειμένου να στεγαστούν εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας τεχνολογίας, που είναι ήδη εγκατεστημένες στα Ιωάννινα και αποτελούν παράδειγμα και για άλλες του κλάδου που έχουνε εκδηλώσει ενδιαφέρον για εγκατάσταση μονάδων τους στο υπό δημιουργία Πάρκο, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Απώτερος σκοπός μας είναι οι συγκεκριμένες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, όπως και οι ήδη λειτουργούσες αντίστοιχες από Έλληνες επιχειρηματίες στα Ιωάννινα, να δημιουργήσουν δεκάδες νέες θέσεις εργασίες, απορροφώντας πτυχιούχους των Σχολών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και άλλων γειτονικών.

Η πρόταση των οκτώ «νέων επιστημόνων» αφορά το δικό τους επαγγελματικό πεδίο, το οποίο μπορεί άλλωστε να αναπτυχθεί στο ήδη λειτουργούν Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων.
Η πρόταση να λειτουργήσει στην Άρτα μέρος των λειτουργιών του «Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας» είναι ανέφικτη για αντικειμενικούς και τεχνικούς λόγους, αλλά δεν συναρτάται και με την επιλογή των μεγάλων εταιριών του κλάδου που έχουν ήδη εγκατασταθεί στα Ιωάννινα, τα οποία έχουν κρίνει ότι εξυπηρετούν καλύτερα τα επενδυτικά τους σχέδια. Η λειτουργία δε του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας δεν έχει καμία συνάφεια με την Πανεπιστημιούπολη της Άρτας και το Αγρόκτημα που διαθέτει στους Κωστακιούς».