Ο πρόεδρος του ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ Δημήτρης Πετανίτης για τις εξελίξεις στον κλάδο
Καμία Ενίσχυση Στους Πτηνοτρόφους
Πήραμε μόνο υποσχέσεις και τίποτε άλλο
Το κόστος παραγωγής λόγω πανδημίας εκτινάχθηκε στα ύψη
Πότε η πολιτεία θα πάρει μέτρα στήριξης;
«Όσον αφορά εμάς, δηλαδή τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας, διαβλέποντας νωρίς την κατάσταση που δημιουργήθηκε, λόγω της πανδημίας, όχι μόνο εγχώρια αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, πήραμε έγκαιρα αποφάσεις και μέτρα που στηρίξαμε τόσο την επιχείρησή μας, όσο και τους πτηνοτρόφους-παραγωγούς συνεργάτες μας.
Αλλά το ζητούμενο είναι πότε η πολιτεία θα αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες…»
Τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο κλάδος της πτηνοτροφίας, αλλά και του παραγωγικού πρωτογενούς τομέα συνολικά, επισημαίνει προς κάθε αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, αλλά και τους πολιτικούς όλων των κομμάτων που εκλέγονται στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, ο Δημήτρης Πετανίτης.
Ο κ. Πετανίτης καταγράφει την πραγματικότητα που βιώνουν τόσο οι Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις, όσο και οι πτηνοτρόφοι-παραγωγοί, ενός κλάδου που αποτελεί έναν από τους διατροφικούς πυλώνες της χώρας μας, αλλά που η πολιτεία δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον που επιβάλλεται, λόγω των συνθηκών της πανδημίας.
Σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο, ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού σημειώνει:
«Η κατάσταση είναι πλέον τρομερά δύσκολη. Οι πρόσφατες δε εξελίξεις δείχνουν πως αν δεν υπάρξουν μέτρα, θα γίνει δραματική και εξηγώ:
Το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών, έχει ανέβει περίπου στο 30% με αυξητικές τάσεις ενώ η ελλείψεις που παρατηρούνται τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εγχώρια αγορά δημητριακών, ενδέχεται να μας οδηγήσει μέχρι και σε διατροφική κρίση. Κι αυτό, όχι μόνο στη πτηνοτροφία, αλλά σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους.
Οι τιμές των πρώτων υλών, όπως το καλαμπόκι ενώ ξεκίνησαν με τιμές της αντίστοιχης περσινής περιόδου, στα 190 ευρώ ο τόνος, αυτή τη στιγμή είναι στα 300 ευρώ ο τόνος.
Το σιτάρι πέρυσι ήταν στα 215 ευρώ ο τόνος και αυτή τη στιγμή και το εισαγόμενο και το εγχώριο έχει ξεπεράσει τα 310 ευρώ ο τόνος κι αν συνεχίσει έτσι, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε που θα φτάσει.
Η σόγια από 350 ευρώ ο τόνος πέρυσι, έφτασε στα 450 ευρώ φέτος-ευτυχώς χωρίς αυξητικές τάσεις.
Και μιλάμε μόνο για το κόστος των πρώτων υλών. Φυσικά αυξήσεις υπάρχουν και στα υλικά συσκευασίας με καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τα μεταφορικά στα ύψη, ενώ όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο χώρο της ενέργειας με τα τιμολόγια να έχουν πάρει φωτιά.
ΕΡΩΤ.: κι ο Συνεταιρισμός, πως το αντιμετωπίζει;
ΑΠΑΝΤ.: Σχετικά με τον Συνεταιρισμό, όλο αυτό που μόλις περιέγραψα κοστίζει γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ, κόστος το οποίο θα κληθούν να απορροφήσουν κατά ένα μέρος οι πτηνοτρόφοι-παραγωγοί, αφού είναι αδύνατον να το επωμισθούν στο σύνολο.
Πράγμα που σημαίνει, πως για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι ανατιμήσεις των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή θεωρούνται επιβεβλημένες. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, με μια αύξηση 5-7%, που βέβαια σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος. Είμαστε δε επιφυλακτικοί για τη συνέχεια.
ΕΡΩΤ.: τι έγινε την περίοδο του κορωνοϊού; Υπήρξαν ενισχύσεις στο κλάδο της πτηνοτροφίας; Και ποιες;
ΑΠΑΝΤ.: Δεν υπήρξε καμία ενίσχυση, παρά τις εξαγγελίες, τόσο από τον προηγούμενο όσο και από τον επόμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς βέβαια, το καλοκαίρι του 2020, που ήδη είχαν γίνει αισθητά τα αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας, με την καραντίνα, το κλείσιμο της εστίασης και την δραματική πτώση των πωλήσεων, μέσω της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Πτηνοτροφίας, μέλος της οποίας είναι και ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, καταθέσαμε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία μελέτη την οποία συνέταξε η πλέον έγκυρη εταιρεία ερευνών η ICAP, που καταδείκνυε τα μεγέθη της ζημιάς που είχαμε υποστεί ως τότε οι Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις, αλλά και οι πτηνοτρόφοι-παραγωγοί.
Ζητήθηκε τότε η ενίσχυση του ολόκληρου του κλάδου, με ένα ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Καίτοι τα υποσχέθηκαν, ουδέποτε δόθηκαν!
Εδώ να σημειώσω πως ο κλάδος της πτηνοτροφίας έχει ένα ετήσιο τζίρο 1,5 δις ευρώ. Αυτός ο κλάδος που τόσο πολύ συμβάλλει στην εθνική μας οικονομία, δεν έχει λάβει ΠΟΤΕ καμία ενίσχυση.
ΕΡΩΤ.: Τι θα πρέπει να γίνει, τι προτείνετε;
ΑΠΑΝΤ.: Καλώ τους βουλευτές της Άρτας και της Ηπείρου, στην οποία η πτηνοτροφία είναι από τους βασικούς οικονομικούς της πυλώνες, να δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους, προς τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και προς τους πτηνοτρόφους. Νομίζω πως όλοι αντιλαμβάνονται, ότι χωρίς καμία στήριξη σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε από το 2020 και μετά, ο κλάδος οδηγείται σε αφανισμό.
Να επισημάνω δε, πως άλλες επιχειρήσεις, έχουν λάβει δάνεια για να ανταπεξέλθουν στην κρίση της πανδημίας, τα οποία βέβαια, θα κληθούν να τα επιστρέψουν.
Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, δεν έλαβε καμία οικονομική ενίσχυση, εν μέσω πανδημίας, ούτε έστω με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Θεωρώ δε, πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να δει άμεσα την ενίσχυση της πτηνοτροφίας αλλά και όλων των άλλων παραγωγικών κλάδων μέσω επιδότησης των πρώτων υλών για την παραγωγή ζωοτροφών.
ΕΡΩΤ.: Για τους πτηνοτρόφους-παραγωγούς, τι λέτε;
ΑΠΑΝΤ.: Οι πτηνοτρόφοι συνέχισαν να εκτρέφουν μέσα στην πανδημία, αναλαμβάνοντας και τα ανάλογα βάρη, χωρίς καμία στήριξη από το κράτος. Ούτε ενισχύσεις έλαβαν, αλλά και τα έξοδα της εκτροφής με την λαίλαπα αυτή των ανατιμήσεων έχουν διπλασιαστεί. Ειδικά από τις αυξήσεις στο αέριο και το ρεύμα, το κόστος εκτροφής του πτηνοτρόφου έχει ανέβει κατακόρυφα. Ερωτώ: δεν θα έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια επιδότησης, όπως με τους ιδιώτες; Αυτός ο κλάδος, αυτοί οι άνθρωποι, που μοχθούν νυχθημερόν δεν θα πρέπει να έχουν τη στήριξη της πολιτείας;
ΕΡΩΤ.: Πως βλέπετε να πορεύεται ο Συνεταιρισμός;
ΑΠΑΝΤ.: Όσον αφορά εμάς, δηλαδή τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας, διαβλέποντας νωρίς την κατάσταση που δημιουργήθηκε, λόγω της πανδημίας, όχι μόνο εγχώρια αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, πήραμε έγκαιρα αποφάσεις και μέτρα που στηρίξαμε τόσο την επιχείρησή μας, όσο και τους πτηνοτρόφους-παραγωγούς συνεργάτες μας.
Αλλά το ζητούμενο είναι μέχρι πότε η πολιτεία θα κατανοήσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα και θα αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες;
Εμείς συνεχίζουμε, αλλά και περιμένουμε και την έμπρακτη στήριξη που όλοι αναγνωρίζουν πως έχει ανάγκη ο κλάδος.