Ο Σεΐχης των Εμιράτων με τα 40.000 ελαιόδεντρα στην Πελοπόννησο
Στην Ερμιόνη και στη Μεσσηνία, σε δύο ελαιώνες που αριθμούν περί τις 40.000 ρίζες σε μια έκταση 1.300 στρεμμάτων συνολικά, οι εργάτες πέρυσι μάζευαν καθημερινά τις ελιές αυτή την περίοδο, πιθανότατα χωρίς να γνωρίζουν πολλοί εξ αυτών ότι το αφεντικό τους είναι ένας βαθύπλουτος σεΐχης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με μεσσηνιακό ΜΜΕ, ιδιοκτήτης της έκτασης είναι ο Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν, γόνος μιας από τις έξι οικογένειες που διαφεντεύουν τα Εμιράτα, είναι ο ιδιοκτήτης των ελαιώνων αυτών στην χώρα μας από το 2021, είναι αντιπρόεδρος και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του.
Το πιθανότερο είναι να μην τον δουν ποτέ, αφού ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης του ελαιώνα είναι ένας μυστικοπαθής γαλαζοαίματος που δεν επιθυμεί καθόλου την δημοσιότητα, η οποία τον «επισκέπτεται» συχνά-πυκνά.
Σε ότι αφορά τις buisiness με το ελαιόλαδο αυτές πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, αφού πέρυσι η παραγωγή έφτασε τους εκατόν τριάντα τόνους. Οι ελαιώνες του βρίσκονται στην Ερμιόνη όπου διαθέτει 28.000 ρίζες και στη Μεσσηνία, όπου διαθέτει άλλες 6.500, η καλλιέργεια είναι παραδοσιακή ενώ η συγκομιδή γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, αφού δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα σε αυτή την ευλογημένη γη.
Η εταιρία συμφερόντων του με τη επωνυμία Olivian Groves έδωσε το παρόν στην έκθεση Anuga πριν από λίγες ημέρες με δικό της περίπτερο, όπου παρουσιάστηκαν τα ελληνικά premium ελαιόλαδα του Ταχνούν Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν.
Πρόκειται για τα «Hermioni» και «Hrysos», αμφότερα κλεισμένα σε δύο ιδιαίτερα μπουκάλια, που άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις σε όσους τα δοκίμασαν.
Το πρώτο παράγεται από την ποικιλία Μανάκι και το δεύτερο από την περίφημη Κορωνέικη, ενώ όλη η παραγωγή της Olivian Groves διατίθεται στο εξωτερικό, με την τιμή του λίτρου για το «Hrysos» να αγγίζει τα 36 ευρώ το λίτρο.
Φέτος πάντως οι ελαιώνες του σεΐχη θα παράγουν πολύ περιορισμένο αριθμό κιλών, σε μια δραματική χρονιά –annus horribilis– σε ότι αφορά την παραγωγή λαδιού σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ιταλία να είναι 27% κάτω και την Ισπανία που είναι η πρώτη παραγωγός στον κόσμο 56%, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr