Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΛΩΝΗΣ υποψήφιος Δήμαρχος ΑΡΤΑΙΩΝ στην ΗΧΩ

Ο Λαός της Άρτας δεν πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη «Σκύλα και στη Χάρυβδη»!

Καλούμε το λαό να ενισχύσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλες τις κάλπες

«Ο Λαός της Άρτας δεν πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη «Σκύλα και στη Χάρυβδη». Όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε τα ελάχιστα της επιβίωσης, πάει πολύ μερικοί να «χαλεύουν μύγδαλα», τονίζει μιλώντας στην ΗΧΩ ο υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΛΩΝΗΣ.
«Καλούμε το λαό να ενισχύσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλες τις κάλπες των τοπικών, περιφερειακών εκλογών. Άλλωστε, οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι μας, σε Περιφέρεια και δήμους δεν χρειάζονται «καρτελάκια». Τα δικά μας «καρτελάκια» βρίσκονται στις καθημερινές συγκρούσεις με την αντιλαϊκή πολιτική» τονίζει ο Στράτος Καλλώνης.

Η συνέντευξη του επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στον Δήμο Αρταίων.

ΕΡΩΤ: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, απευθύνεστε σε ένα δήμο που κατατάσσεται στους φτωχότερους της Ευρώπης.
ΑΠΑΝΤ: Η Άρτα δεν είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Ο λαός της περιοχής μας είναι από τους φτωχότερους. Μια ματιά αν κοιτάξετε στα αρχεία των εφημερίδων, είναι γεμάτα από επισκέψεις τοπικών και περιφερειακών «αρχόντων» και διάφορων παρατρεχάμενων στις «επιχειρήσεις θαύματα» της Άρτας. Φωτογραφίες με τους μεγάλο – επιχειρηματίες, κούς – κους, και χαμόγελα στις κάμερες. Με μια ματιά στους ισολογισμούς τους, (αναρτημένοι είναι των ανωνύμων εταιρειών) θα ανακαλύψετε, ότι και την περίοδο της βαθιάς κρίσης αυτοί διπλασίαζαν κάθε χρόνο τα κέρδη τους.
Από την άλλη, οι άλλοι συνδυασμοί, δικαιολογούν τη φτώχεια του λαού, με τάχα λαθεμένους χειρισμούς, με ευκαιρίες που χάθηκαν. Συγκαλύπτουν το καθεστώς γαλέρας που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις, στηρίζονται από αυτούς και μετά ζητάνε από τους εργαζόμενους να τους ψηφίσουν επειδή είναι σόι ή κουμπάροι. Ζητάνε δηλαδή από το λαό να υπογράψει ο ίδιος την καταδίκη του.

Τα εγκλήματα των «άσπρων κολλάρων», νομιμοποιούνται μέσα από τις λεγόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Και λέμε λεγόμενες, γιατί κάθε άλλο παρά για αυτοδιοίκηση πρόκειται.
Όταν το νοσοκομείο της Άρτας μετατρέπεται σε κέντρο υγείας, δεν λείπουν στον λαό της Άρτας οι εταιρείες ενοικίασης ηλεκτρικών ποδηλάτων, αλλά η δυνατότητα επιβίωσης. Και εκεί κανείς δεν έχει το δικαίωμα απλώς να «δημαρχεύει». Δεν βάζεις απλά φωνή. «Ουρλιάζεις». Παίρνεις θέση δίπλα στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Παλεύεις.
Όταν νέα παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται, από εργοδοτικά εγκλήματα, ζητάς την καταδίκη της εργοδοσίας και όχι την στήριξη της και να σου μοιράζει ψηφοδέλτια εκβιάζοντας τους εργαζόμενους της.
Όταν η τοπική διοίκηση γίνεται ο δούρειος ίππος για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δεν βγάζει κανείς «άχνα», δεν στηρίζεις το λαό της Άρτας, αλλά το κεφάλαιο.
Όταν πληρώνεις για την κατασκευή του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ, όταν η διαχείριση των σκουπιδιών, στη νέα μονάδα αποβλήτων χρυσοπληρώθηκε από τους Αρτινούς, (3,5 εκατομμύρια μόνο τα τελευταία 4 χρόνια χωρίς να έχουμε δώσει ούτε ένα κιλό σκουπίδια), και ταυτόχρονα, ανέχεσαι 23 παρατάσεις για την παράδοση του σταθμού μεταφόρτωσης, που τελικά πάει σε εργολάβο, το μόνο που εξασφαλίζεις είναι η εγγυημένη κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ.
Πολλά τα «όταν», απέναντι στις φτηνές δικαιολογίες και στα «μεγάλα προγράμματα» που επιχειρούν να διασφαλιστούν οι ανάγκες, οι αξίες και οι αρχές ενός συστήματος που βασίζεται στη λογική του κέρδους και στην εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου, εμποδίζοντας, όσο μπορούν, την κριτική, την αμφισβήτηση και το αντιπάλεμα της πολιτικής και της εξουσίας του συστήματος, και κυρίως απενοχοποιούν την κυρίαρχη τάξη.
Γιατί ο πρώτος υποχρεωτικός κυκλικός κόμβος που κατασκεύασαν, ήταν η «τάξη» και ο «καλός πολίτης» που φέρνει γύρα στη λογική «να τη βγάλει καθαρή» κάτω από τον οδοστρωτήρα της βαρβαρότητας, να κοιτάζει μόνον τη δουλίτσα του, να ζει τη ζωούλα του. Σήμερα όμως είναι τόσο απανωτά τα γεγονότα που δεν διασφαλίζεις ούτε την ζωή σου. Από το έγκλημα στα Τέμπη, στις φωτιές, στα χιόνια στις πλημμύρες,… αποδεικνύεται ότι η αξία της ίδιας της ζωής, κατάντησε μια πεντάρα.

ΕΡΩΤ: Έχετε σταθερό προσανατολισμό στον πολιτισμό, που αν εξαιρέσετε το θέμα του Κάστρου, δεν αποτελεί σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης.
ΑΠΑΝΤ: Η εικόνα που εμφανίζουν σήμερα οι πολιτιστικοί θεσμοί και γενικότερα η αντίστοιχη δράση του Δήμου Αρταίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Πινακοθήκη, το ωδείο κλπ. προϊδεάζουν για το τι θα συμβεί. Ελάχιστες υποδομές, λίγοι πόροι και κυρίως δεν αγκαλιάζουν και δεν κινητοποιούν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις μαζικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους κ.λ.π, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας. Απαιτείται μια στρατηγική και στο Δήμο μας, ώστε οι αξίες, τα ιδανικά και τα οράματα, που ο λαός μας και οι άλλοι λαοί στην πολύχρονη διαδρομή τους δημιούργησαν, να μην περιθωριοποιούνται ή εκχυδαΐζονται.
Είναι σημαντικό το παράδειγμα του Εργατικού Κέντρου Άρτας, που τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε πλήθος εκδηλώσεων, (θέατρο, εκθέσεις ζωγραφικής, ταινίες, μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογράφο, κ.λ.π.) με ελάχιστες υποδομές και κυρίως χωρίς καμμιά οικονομική στήριξη. Να σας θυμίσω ότι το πρώτο καλοκαίρι της πανδημίας, που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα, το Εργατικό Κέντρο ζήτησε και άνοιξε τον «Ορφέα», έβαλε πλάτη στη διαμόρφωση του χώρου και προχώρησε σε πάνω από 20 εκδηλώσεις, σπάζοντας την περιθωριοποίηση, διαμορφώνοντας διεξόδους σε όλους τους Αρτινούς. Για μένα ήταν εντυπωσιακό που οι μαθητές των ΕΠΑΛ επισκέφτηκαν με τους καθηγητές τους, την έκθεση ζωγραφικής που έγινε για την πρωτομαγιά. Δεν είναι λίγο η εικαστική έκθεση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο με την Εύα Μελά για την μετανάστευση και την προσφυγιά, να είχε χιλιάδες επισκέπτες. Αξίζει να διαβάσει κανείς τις εντυπώσεις των μικρών μαθητών (Δημοτικού), που βρίσκονται ακόμα στο βιβλίο επισκεπτών της πινακοθήκης, για να κατανοήσει τη σημασία των πολιτιστικών παρεμβάσεων.

Κοντολογίς, δεν αρκεί να πεις π.χ. το κάστρο χώρος πολιτισμού. Πρέπει να έχεις στρατηγική του πως, με τι και με ποιους θα το διαμορφώσεις. Πως θα εξασφαλίσεις την αναγκαία χρηματοδότηση. Πώς θα ενταχτούν μαζικοί φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι σε αυτή την προσπάθεια, πως θα αξιοποιηθούν εμπειρίες όπως αυτή του εργατικού κέντρου, των πολιτιστικών συλλόγων, των θεατρικών ομάδων κ.α. Σε διαφορετική περίπτωση, με τη γνωστή μέθοδο της διολίσθησης, θα φτάσουν στο σημείο να πούνε, (όπως το λένε), φέρτε μας τον ιδιώτη για ξενοδοχείο. Έ όχι. Η ανάπτυξη της Άρτας δεν έρχεται από ένα ακόμα ξενοδοχείο, ούτε κάνοντας πλουσιότερο έναν «επενδυτή» που πάλι θα επενδύσει από δικούς μας φόρους, δηλαδή με δικά μας λεφτά. Όσοι επενδύουν στην «καλοσύνη» των «επενδυτών» για να ζωντανέψει το κάστρο, καλά θα κάνουν να ρωτήσουν τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας πόσο αγόραζαν το εμφιαλωμένο νερό από την επόμενη μέρα της καταστροφής. Διπλασίασαν σε μια νύχτα την τιμή του νερού και της «καλοσύνης» τους.
Ο Λαός της Άρτας δεν πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη «Σκύλα και στη Χάρυβδη». Όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε τα ελάχιστα της επιβίωσης, πάει πολύ μερικοί να «χαλεύουν μύγδαλα».

ΕΡΩΤ: Οι διεκδικητές της Δημαρχίας, φαίνεται να «σαρώνουν», όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται. Εσείς που τοποθετείστε;
ΑΠΑΝΤ: Νύχτωσαν μακριά. Θα τους το θυμίσουν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών της Άρτας για το έγκλημα στα Τέμπη, που τραγουδώντας, διαμήνυσαν προς όλες τις κατευθύνσεις, (με τους στίχους του Διονύση Τσακνή) «Στ’ αυτιά μας δε χωράνε υποσχέσεις το έργο το έχουμε δει, μη μας τρελαίνετε, το πλοίο των ονείρων μας, μας πάει, σε κόσμους που αυτοί δεν τους αντέχουν». Σε αυτούς τους κόσμους, δεν μπορούν να μας ακολουθήσουν. Έχουν διαφορετική ρότα.
Το μόνο που σώζουν με τα απανωτά «καρτελάκια» που σκορπίζουν από εδώ και από εκεί, είναι οι συμπαθείς μας τυπογράφοι. Κοντολογίς, οι «έξυπνοι» ψάχνουν εναγωνίως την ψήφο από αυτούς που οι ίδιοι, θεωρούν «ηλίθιους».
Τα λαϊκά στρώματα, έχουν την πείρα και είναι καιρός να απαντήσουν με βάση τις ανάγκες τους. Αυτοί που ταξιδεύουν στα «αμπάρια» του «Τιτανικού», δεν πρόκειται πια να εμπιστευτούν αυτούς που ταξιδεύουν στις «σουίτες» για να σωθούν. Γι’ αυτό καλούμε το λαό να ενισχύσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλες τις κάλπες των τοπικών, περιφερειακών εκλογών. Άλλωστε, οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι μας, σε Περιφέρεια και δήμους δεν χρειάζονται «καρτελάκια». Τα δικά μας «καρτελάκια» βρίσκονται στις καθημερινές συγκρούσεις με την αντιλαϊκή πολιτική. Γνωριζόμαστε όλοι και από την «καλή» και από την «ανάποδη». Μπαίνουμε μπροστά για κάθε λαϊκό πρόβλημα, αναγνωρίζονται πλατιά οι παρεμβάσεις μας. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και την επομένη των εκλογών, καταθέτοντας κάθε ψήφο στην ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων και του λαού.

ΕΡΩΤ: Και στην κεντρική σας προεκλογική συγκέντρωση που γίνεται το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη στις 1.00 το μεσημέρι στα Ψαροπλιά , δίνεται διαφορετικό χαρακτήρα, την συνδυάζεται με μουσική και γλέντι.
ΑΠΑΝΤ: Όταν παλεύεις το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις είναι να «ανασαίνεις» μαζί με όλους τους συναγωνιστές σου, να χορεύεις, να τραγουδάς. Να συμβάλλεις, ακόμα και με μια συγκέντρωση ώστε να ξανάρθει ένα χαμόγελο στα χείλη που τόσο λείπει στις σημερινές συνθήκες. Άλλωστε καμιά συγκέντρωση δεν έχει νόημα χωρίς την ανθρώπινη επικοινωνία.
Σε μια τέτοια συγκέντρωση καλούμε όλο το λαό της Άρτας και είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθεί.