Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά διαδικασίες για υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες

Στην Περ. Ηπείρου Αλμπάνης ή Οικονόμου

Επιλογές και στηρίξεις πριν τις βουλευτικές εκλογές

Η πλειοψηφία των αποφάσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2023

Στόχος να είναι νικηφόρες οι υποψηφιότητες

Ίσως και να φαίνεται σαν «κεραυνός εν αιθρία», η είδηση από τον Βασίλη Σκουρή σε χθεσινό δημοσίευμα στο ieidiseis.gr πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τις διεργασίες για την επιλογή των υποψηφίων που θα στηρίξει σε Δήμους και Περιφέρειες.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με στόχο να ανατρέψει την αρνητική παράδοση που έχει δημιουργήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συζητάει η Επιτροπή πριν την ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ποιους δημάρχους και περιφερειάρχες θα υποστηρίξει με στόχο να είναι νικηφόρες υποψηφιότητες
Μάλιστα σύμφωνα με τον Βασίλη Σκουρή, στόχος της Κουμουνδούρου είναι η πλειοψηφία των αποφάσεων να έχει ληφθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023,πριν δηλαδή τις εθνικές εκλογές, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει πρόταση συνεργασίας στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης ή εάν αυτό θα κρίνεται ανά δήμο κα περιφέρεια.

Όπως σημειώνεται, ούτως ή άλλως το έργο τη συγκεκριμένης Επιτροπής (Χρ. Σπίρτζης, Κ. Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Κατερίνα Κνήτου) που συνεδριάζει σήμερα (σ.σ. χθες) είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ενώ το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου θα λάβει τις προτάσεις για υποψηφίους που θα καταγράψουν οι οργανώσεις, στόχος ωστόσο είναι η πλειοψηφία όσων υποστηριχθούν να είναι νικηφόρες υποψηφιότητες.

Στην Ήπειρο
Για την Ήπειρο ως υποψήφιοι περιφερειάρχες, προτείνονται ο Θανάσης Οικονόμου (που θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής) και ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε, πως ο Θανάσης Οικονόμου προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του οποίου υπήρξε βουλευτής, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό εάν θα υπάρξει αποδοχή της υποψηφιότητας αυτής από την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα.
Επ΄σιης να σημειωθεί πως πιο κοντά στον Τσίπρα, είναι η υποψηφιότητα του πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, ο οποίος είναι και στην «ομάδα σοφών» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι άγνωστο αν τα ενδιαφέροντα του Τρ. Αλμπάνη, κινούνται στη Περιφέρεια, την οποία πάντως δείχνει να γνωρίζει, από την έντονη δράση του στο Πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τον Σκουρή, εκτίμηση αρμοδίων στελεχών είναι πως νικηφόρα μπορεί να δοθεί η μάχη σε 5 έως 6 περιφέρειες, όπως η Αττική, η Δυτική Ελλάδα (ακούγονται τα ονόματα των Διονύση Τεμπονέρα και Θάνου Μωραΐτη), Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Δυτική ελλάδα και, φυσικά, η Κρήτη.
Ο Θεόδωρος Καρυπίδης θα είναι εκτός απροόπτου υποψήφιος για την Κεντρική Μακεδονία, ενώ στην Κρήτη θα υποστηριχθεί και πάλι ο …μόνιμος περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Στη Θεσσαλία επιδιώκει να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, δεν δείχνει ωστόσο να είναι η βασική επιλογή.

Οι Δήμοι
Το δημοσίευμα δεν έκανε λόγο για τυχόν υποψηφιότητες στους Δήμους, τουλάχιστον στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών.
Σε ότι αφορά το Δήμο Ιωαννιτών, όπως αναφέρονται σε δημοσιεύματα Γιαννιώτικων ΜΜΕ, προς την αμφίπλευρη διεύρυνση της παράταξης “Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα”, προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, κινούνται μέλη της παράταξης του πρώην Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και άλλη υποψηφιότητα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Πρέβεζα ακούγεται πως υπάρχουν προβληματισμοί για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρώην Νομάρχη Βασίλη Ιωάννου.
Σε ότι αφορά, Άρτα και Ηγουμενίτσα, αναζητούνται πρόσωπα, τα οποία αν όχι από την πρώτη, τουλάχιστον τη δεύτερη Κυριακή, να μπορέσουν να συμπορευθούν πλειοψηφικά, με τους Τσιρογιάννη στο Δήμο Αρταίων και τον Λώλο στον Δήμο Ηγουμενίτσας να δείχνουν πως έχουν το προβάδισμα.
Για το Δήμο Αθηναίων –όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Σκουρή- δεν διαψεύστηκε το δημοσίευμα των «Παιχνιδιών Εξουσίας» εδώ και πάνω από ένα μήνα πως Νάσος Ηλιόπουλος και Παύλος Γερουλάνος έχουν συμφωνήσει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες ώστε να αναδείξουν κοινό υποψήφιο απέναντι στο Κώστα Μπακογιάννη.

Στον Πειραιά δύσκολα θα βρεθεί ανταγωνιστική υποψηφιότητα απέναντι στον επί δυο τετραετίες Δήμαρχο Γιάννη Μόραλη, με αποτέλεσμα να συζητείται η εκ νέου επιστράτευση του Νίκου Μπελαβίλα. Στην Θεσσαλονίκη δεν θα είναι υποψήφια για Δήμαρχος εκ νέου η Κατερίνα Νοτοπούλου, όπως και ο Χρήστος Γιαννούλης για την Κατερίνη. Στην Πάτρα, αυτή τη στιγμή, πιθανότερος υποψήφιος είναι ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βασίλης Αϊβαλής.
Υποψήφιοι θα είναι εκ νέου όλοι οι (λίγοι)δήμαρχοι που είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εκλογές, αλλά και κάποιοι που έχασαν για λίγο και έχουν πλέον πολλές πιθανότητες να κερδίσουν, όπως η Τίνα Καφατσάκη στου Ζωγράφου και ο Δημήτρης Μπίρμπας στο Αιγάλεω. Θα υποστηριχθούν επίσης αξιολόγοι και πολύ πετυχημένοι δήμαρχοι που δεν ανήκουν οργανωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Μαρία Ανδρούτσου στον Άγιο Δημήτριο, ο Ανδρέας Ευθυμίου στο Μοσχάτο, ο Χρήστος Βοσκόπουλος στην Καισαριανή κοκ. Επίσης αναμένεται να υποστηριχθούν πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Ασκούνης στην Καλλιθέα, συζητείται για την Ηλιούπολη ο πρώην δήμαρχος (και παλαιότερα διευθυντής του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου) Βασίλης Βαλασόπουλος κοκ.