Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε και έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ του εμβολιασμού ως της σημαντικότερης άμυνας κατά της πανδημίας, τονίσθηκε σε παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη. Αναφορικά με τη χαμηλή ανταπόκριση των πολιτών στον εμβολιασμό, όπως ετέθη από τον δημοσιογράφο, και την αναγκαιότητα να συμπλεύσουν οι πολιτικές δυνάμεις προς αυτόν τον στόχο, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε τα ακόλουθα: Οι δυνάμεις μας ήταν και παραμένουν ενωμένες. Τα μηνύματα τα οποία έχουμε εκπέμψει παντοιοτρόπως, ξεκινώντας και από τον Πρόεδρο του κόμματος είναι στην κατεύθυνση του εμβολιασμού ως τη σημαντικότερη άμυνα που διαθέτει σήμερα η ανθρωπότητα από ένα επίτευγμα της επιστήμης που μας δίνει αυτή την ευκαιρία. Αναφορικώς με το πρόσφατο μέτρο της διάκρισης σε αμιγείς και μικτούς χώρους σε εστίαση και διασκέδαση, αλλά και τα χαρτζιλίκι των 150 ευρώ, η Ό. Γεροβασίλη σχολίασε τα ακόλουθα: Από θέση αρχής λέω ότι όλοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε το κίνητρο και το σκοπό βεβαίως. Αυτό απέχει πολύ όμως από την πραγματικότητα την οποία επιβάλει η κυβέρνηση είτε εν προκειμένω στην εστίαση όπου αφενός χωρίζει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες και μεταθέτει την ελεγκτική ευθύνη στους υπεύθυνους εστίασης είτε στη νεολαία την οποία προσπαθεί να εξαγοράσει. Συμπερασματικά: κίνητρο δεν είναι ούτε η μετάθεση ευθύνης, ούτε η κατηγοριοποίηση των πολιτών, ούτε η εξαγορά. Κίνητρο θα ήταν η δύναμη της πειθούς ως προς την αξία και τη σημασία του εμβολιασμού. Πείθει κανείς όμως όταν είναι καθαρός και συνεπής και στις πράξεις του και στα λόγια του. Άγνωστες λέξεις για την κυβέρνηση…

Αναδιάρθρωση συκιάς, στις περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας

6.000 στρέμματα και 15 εκατ. ευρώ μέσα στο 2021

Περίπου 15 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν για την αναδιάρθρωση 6.000 στρεμμάτων και τη δημιουργία νέων φυτεύσεων Συκιάς στις περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Η καλλιέργεια του σύκου (που πάει για αποξήρανση) αποτελεί πρώτη προτεραιότητα λόγω της δυναμικής του προϊόντος και της εμπεριστατωμένης μελέτης που έχει κατατεθεί από τη Συκική.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, εντάχθηκαν περίπου 147 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών.
Η επιδότηση θα δίνεται στο 80% του κόστους αναδιάρθρωσης, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Οικονοµικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, που θα καλύπτει την εκρίζωση της παλιάς φυτείας, τη φύτευση της νέας και το διαφυγόν εισόδηµα που προκύπτει µέχρι να γίνει παραγωγική η καλλιέργεια. Το κόστος αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών θα είναι 3.000 ευρώ ανά στρέµµα. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση πάνω σε αυτό το ποσό υπολογίζεται στα 2.400 ευρώ ανά στρέµµα, µε τα υπόλοιπα χρήµατα να είναι υποχρέωση του παραγωγού να τα καλύψει.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «Συκικής», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας σύκου εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2021. Αυτό θα γίνει λόγω της μελέτης που έχουμε καταθέσει στο ΥπΑΑΤ. Αφορά τις περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Θα χρησιμοποιηθεί η ποικιλία καλαματιανά σύκα (τσαπέλες). Θα δίνεται η δυνατότητα επίσης να ξεριζώσουν ελιές (που αποτελούν μονοκαλλιέργεια σε κάποιες περιοχές) ή άλλες καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε φυτεύσεις συκιάς. Από τα 6.000 στρέμματα και όσες εκτάσεις απομείνουν και δεν προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση αναμένουμε μια παραγωγή στην χώρα μας περίπου 4 – 5 χιλιάδες τόνους ξηρών σύκων. Σήμερα η παραγωγή δεν ξεπερνά τους 2 χιλιάδες τόνους. Δηλαδή μιλάμε για διπλασιασμό της παραγωγής μας.

Τα δέντρα γίνονται παραγωγικά από τα 5 έτη και στα 7 – 8 δίνουν υψηλές αποδόσεις. Στη μελέτη που θα ακολουθήσει το ΥπΑΑΤ προβλέπεται και ενίσχυση για αναπλήρωση του εισοδήματος των συκοπαραγωγών που προχώρησαν σε αναδιάρθρωση καλλιέργειας.
Το επόμενο βήμα για την Συκική θα είναι μια νέα μελέτη που θα αφορά την δημιουργία λιμνοδεξαμενών για την άρδευση των καλλιεργειών συκιάς. Σήμερα είναι ξερική καλλιέργεια, όταν γίνει αρδευόμενη θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των δέντρων».