«Ο Τετραπέρατος-Πώς να εξοντώσετε τον δάσκαλό σας» Δ.Καλπούζος

Γράφει : Ο Κώστας Α. Τραχανάς

Εικονογράφηση Κ.Θεοχάρης,Τόμος Α και Β, Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη 2024 σελ. 170 και σελ.173 (για παιδιά από 8-15 χρονών)

Ο δεκάχρονος Τετραπέρατος και η παρέα του ( ο Σάλιαγκας, ο Ρακούν, ο Θύμιος ο Μούμιας και η Ελένη Τρελένη) τα΄ καναν γης Μαδιάμ στον κήπο του σπιτιού του,προσπαθώντας να φτιάξουν δεντρόσπιτο στη μουριά. Τελικά το κρησφύγετο των παιδιών κατασκεύασε, μετά από διάφορα ευτράπελα και ατυχήματα,ο παππούς του μαζί με δύο φίλους,τον κύριο Θράσο και τον κύριο Ακίνδυνο.

Την επομένη, στη μυστική συνεδρίαση της παρέας, η συμμαθήτριά τους Μαρία Φασαρία εξανάγκασε τους υπόλοιπους να καταστρώσουν σχέδιο για να εξοντώσουν τον κύριο Φιλονίδη, τον συμπαθέστατο και εντελώς αθώο δάσκαλό τους.Ένα σχέδιο φρικιαστικό,το οποίο αποτελείται από δέκα διαφορετικές Πληγές. Ήθελαν να κάνουν κακόβουλες ενέργειες ενάντια στον κύριο Φιλονίδη. Ήδη η Μαρία Φασαρία έφερε εις πέρας την Πρώτη Πληγή, με τραγικά αποτελέσματα και προκαλώντας σάλο στο σχολείο. Έριξε αίμα,από το χασάπικο του πατέρα της,μέσα στο πρωινό ρόφημα του κυρίου Φιλονίδη, ο οποίος έπασχε από σοβαρή αιμοφοβία…

Στο μεταξύ, ο Τετραπέρατος συμπέρανε ότι η περίεργη μυρωδιά πουπλανιόταν στον κήπο του και το πνιχτό κλαψούρισμα που άκουγε προέρχονταν και τα δύο απ΄το υπόγειο του αλλόκοτου γείτονά του .Τυχαία ανακάλυψε ότι κρύβει εκεί δεκάδες ξύλινα κιβώτια, ενώ ο «Γκάνγκστερ»,όπως τον βάφτισε,τον καταδίωξε χωρίς επιτυχία. Ο γείτονας «ο Γκάνγκστερ» ήταν λαθρέμπορος άγριων ζώων…

Το βράδυ ο Τετραπέρατος, ο Σάλιαγκας, ο Ρακούν, ο Θύμιος ο Μούμιας και η Ελένη Τρελένη, συναντήθηκαν μεσάνυχτα στο Δημοτικό Κοιμητήριο Πευκούπολης. Ακολουθώντας τις οδηγίες της Μαρίας Φασαρία και με σκοπό να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τη Δεύτερη Πληγή (νέο χουνέρι περίμενε τον κύριο Φιλονίδη το ξημέρωμα),χωρίστηκαν σε ομάδες και πήγαν να ψάχνουν να βρούνε ένα… μαρμάρινο σταυρό. Κάνανε όμως μεγάλες καταστροφές στο κοιμητήριο με τα δυναμιτάκια που ρίξανε.

Ωστόσο στο νεκροταφείο,τα μεσάνυχτα,ξέσπασε καταιγίδα και…
Τον εξόντωσε τελικά η παιδική παρέα τον κύριο Φιλονίδη;
Τον καταστρέψανε;Τον διαλύσανε;
Μήπως τον αδικήσανε τον κύριο Φιλονίδη;
Χρειάστηκαν οι Δέκα Πληγές, όπως προέβλεπε το σχέδιο;
Η βία στο σχολείο δεν ευδοκιμεί όταν υπάρχουν ηθικές αξίες και επαγρυπνούν οι γονείς;
Πώς καταλήγει ο Τετραπέρατος κλειδωμένος νυχτιάτικα στο σχολείο,ενώ ξεσπά πυρκαγιά και στους διαδρόμους κυκλοφορεί ένας επικίνδυνος κακοποιός κι ένας άγριος λύκος;

Το παιδικό αυτό βιβλίο είναι η ιστορία ενός αγοριού το οποίο αναμετρήθηκε με κάποιον λαθρέμπορο άγριων ζώων .Είναι η ιστορία ενός μαθητή που πρόδωσε τον δάσκαλό του .Είναι η ιστορία ενός δεκάχρονου αγοριού που παρασύρεται από τους άλλους. Είναι η ιστορία μιας παρέας η οποία έπεσε θύμα εκβιασμού .
Μήπως ήταν κάτι βαθύτερο;

Μήπως στην καρδιά των πραγμάτων κρυβόταν ο φόβος και απέναντι στον φόβο, πρέπει να γίνεσαι λύκος; Να τον κατασπαράζεις προτού σε καταπιεί.
Το θαυμάσιο αυτό παιδικό βιβλίο αναφέρεται σε θέματα του σχολικού εκφοβισμού, της νεανικής παραβατικότητας, την απουσία επικοινωνίας μεταξύ γονιών και παιδιών, την αξία της οικογένειας, την αξία του σχολείου, την αξία της φιλίας,της αυτοπεποίθησης, της αυτοπειθαρχίας, του σεβασμού (του εαυτού και των άλλων), της αυτονομίας,της δημιουργικότητας, της ανθεκτικότητας, της κοινωνικότηταςκ.α.

Ένα εξαίσιο βιβλίο που ενεργοποιεί τον στοχασμό, ενισχύει την φαντασία των παιδιών, θέτει διλήμματα και προβληματισμούς,μεταφέρει σπουδαία μηνύματα,με απολαυστική πλοκή, και με εξαιρετική έγχρωμη εικονογράφηση.
Γλώσσα απλή και καθημερινή.

Μια γραφή ώριμη και ευφάνταστη που καταφέρνει να συνδυάσει τον σουρεαλισμό και τον ρεαλισμό.
Ένα σπαρταριστικό,συγκλονιστικό και χιουμοριστικό βιβλίο.
Ένα βιβλίο αψεγάδιαστης ομορφιάς, που αιχμαλωτίζει τους μικρούς αναγνώστες από την πρώτη γραμμή,χάρη στο συναισθηματικό του βάρος.

Ο Δημήτρης Καλπούζος γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα.Είναι Δρ Δημιουργικής Γραφής του ΡόγιαλΧόλογουεϊ, Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ και προπτυχιακές σπουδές στη Φιλολογία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με τη Δημιουργική Γραφή, έχει διδάξει το αντικείμενο, παραδίδοντας σεμινάρια και εργαστήρια στην Αγγλία και στην Ελλάδα.Με το ψευδώνυμο «Μελικέρτης» κυκλοφόρησε το 2017 από τις Εκδόσεις Πατάκη το πρώτο του βιβλίο για παιδιά, Ο Γιγαντο¬κυνηγός, και αργότερα, το 2018 και το 2021 αντίστοιχα, τα βιβλία του Ουφόψαρα – Στα πέρατα του σύμπαντος και ΙΞ – Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στη Χρυσή Λίστα ELNIPLEX και ήταν υποψήφια στη βραχεία λίστα για το βραβείο IBBY του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ο Κώστας Θεοχάρης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι εικονογράφος, designer, καλλιτέχνης και τυπογράφος. Το έργο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, εστιάζοντας στην εικόνα και την απόδοσή της. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους, δημιουργικά γραφεία, εταιρείες και συμμετείχε σε προσωπικά και συλλογικά καλλιτεχνικά project για τα οποία έχει λάβει κατά καιρούς αρκετά βραβεία.