Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα κι επιλέγει "σωματοφύλακες"

Γράφει ο Άρης Ραβανός

“Οι προθέσεις του Πρωθυπουργού είχαν φανεί εξαρχής, όταν σε θέσεις – κλειδιά σε κυβέρνηση και κράτος τοποθετήθηκαν πρόσωπα που εκ των συνθηκών αναμένεται να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές”
Ο Αλέξης Τσίπρας αν και δεν υπάρχουν τάσεις αμφισβήτησης της προεδρίας του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζει συστηματικά και μεθοδικά την επόμενη μέρα στο κόμμα. Αυτή την περίοδο προχωράει το σχέδιό του για διεύρυνση του κόμματος μέσω της δημιουργίας του προοδευτικού μετώπου και το βλέμμα του είναι στο μέλλον και στις προσεχείς εκλογές, καθώς ο στόχος του είναι να ανανεωθεί σημαντικά η Κοινοβολευτική Ομάδα.

Η διαδικασία διεύρυνσης δέχεται ενστάσεις από αρκετούς στο εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι τυχαία και η στάση των 53+ που εκφράζουν ανοικτά τον προβληματισμό τους στο ενδεχόμενο να “πασοκοποιηθεί” το κυβερνών κόμμα, ενώ ενδιαφέρον έχει και η σκωπτική ματιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο υπουργός Οικονομικών, σε κομματική ομιλία στην Καβάλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπους που συμμερίζονται τις δική του αγωνία και τα διακυβεύματα που θέτει, πέρα από πολιτικές αντιλήψεις και ιδεολογίες και όπως λένε όσοι συνομιλούν μαζί του, ξορκίζει την προοπτική το κυβερνών κόμμα να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Ηταν το δεύτερο μήνυμα που έστειλε προχθές στο Μαξίμου, μετά τις νουθεσίες για μια υπεύθυνη αντιπολίτευση απέναντι σε μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τσίπρας συνεχίζει να διαμορφώνει τους όρους της επόμενης μετεκλογικής μέρας.

Η εμπροσθοφυλακή
Οι προθέσεις του Πρωθυπουργού είχαν φανεί εξαρχής, όταν σε θέσεις – κλειδιά σε κυβέρνηση και κράτος τοποθετήθηκαν πρόσωπα που εκ των συνθηκών αναμένεται να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αλλά θα είναι και ένα είδος “φρουρών” του Πρωθυπουργού στο παιχνίδι εξουσίας της επόμενης ημέρας.
Αυτή η “ομάδα” των νέων ανθρώπων, των “σωματοφυλάκων” του Τσίπρα, είναι μεταξύ 30 και 45 ετών και έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις – κλειδιά στην κυβέρνηση, σε κομβικά πόστα στο κράτος, στο κόμμα και στην ΚΟ. Αν και δεν είναι ομογενοποιημένη ομάδα, έχουν ως σημείο αναφοράς τον Πρωθυπουργό και αρκετοί εξ αυτών έχουν κοινή πορεία στα αμφιθέατρα, στο κόμμα και σε κοινωνικές διαδικασίες.

Η συντριπτική πλειονότητα προέρχεται από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με καλές σπουδές, μεταπτυχιακά και οι περισσότεροι είναι κάτοχοι διδακτορικών και αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη περίοδο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Και οι πρόσφατες αλλαγές στην κυβέρνηση, αλλά και οι διεργασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ενισχύουν την άποψη ότι ο στόχος του είναι να ανανεωθεί σημαντικά η ΚΟ, καθώς θέλει μετεκλογικά ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να είναι εντελώς αλλαγμένος και με τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Οι κινήσεις του συνεχίστηκαν με την τοποθέτηση σε θέσεις υφυπουργών του Κώστα Μπάρκα (Εργασίας) και της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου (Μακεδονίας – Θράκης), ενώ η διεύρυνση υπηρετήθηκε με την υφυπουργοποίηση των Θάνου Μωραΐτη (Μεταφορών) και Αγγελου Τόλκα (Μεταναστευτικής Πολιτικής).

Στον κεντρικό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πρόσωπα που πορεύτηκαν με τον Τσίπρα επί χρόνια, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που ήταν γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ (το ίδιο πόστο είχε και ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέχρι πρόσφατα υφυπουργός Εργασίας και νυν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων) η οποία διαδέχθηκε τη Νεολαία του Συνασπισμού, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρωθυπουργός.

Η επόμενη ημέρα
Η επιλογή του Πρωθυπουργού να αναβαθμίσει σε υπουργό Εσωτερικών (πρώτο τη τάξει υπουργό) τον Αλέξη Χαρίτση ήταν χαρακτηριστική της στρατηγικής του για την επόμενη μέρα σε κόμμα και ΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και άλλα στελέχη, όπως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς (γνωρίζεται με τον Τσίπρα από τα φοιτητικά τους χρόνια), η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου (πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού), ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος που έχει ανοικτή γραμμή με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκο Κουτεντάκη.

Στην ομάδα των “σωματοφυλάκων” του Τσίπρα εντάσσεται και η Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης (μέχρι πρότινος υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης), ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, κ.ά.

(Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο)