Ο «χάρτης» των εμβολιασμών: Χαμηλά η Άρτα, οι Αρτινοί εμβολιάζονται αλλού…

Η αναλυτική καταγραφή του ποσοστού των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ανά νομό με την πρώτη δόση, αλλά και με τις δύο δόσεις, παρουσιάζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ δίνει μια πλήρη και αναλυτική εικόνα, όπως φαίνεται και στον πίνακα, ενώ οδηγεί και σε διάφορα σημαντικά συμπεράσματα.

Η παρουσίαση αναλυτικά ολόκληρου του εμβολιαστικού χάρτη της Ελλάδας ανά νομό και ανά νησί, αποτυπώνοντας το πώς εξελίσσεται το εγχείρημα μέχρι την επίτευξη του λεγόμενου τείχους ανοσίας, φαίνεται η Άρτα να μένει σχετικά πίσω στους εμβολιασθέντες.
Όμως διατυπώνονται παράπονα, επειδή πάμπολλοι Αρτινοί, προσφεύγουν τόσο καιρό να εμβολιαστούν στη Θεσπρωτία, τη Πρέβεζα, αλλά και τη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία, πράγμα που όπως λέγεται αλλοιώνει τα αποτελέσματα.

Να σημειωθεί πως τα νησιά, στα οποία εφαρμόστηκε παράλληλα ένα δεύτερο σύστημα εμβολιασμού, η λεγόμενη «Γαλάζια Ελευθερία», με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, αναδεικνύονται σε πρωταθλητές του εμβολιασμού. Προφανώς και καταλυτικό ρόλο έχει παίξει και η επιθυμία για ασφαλή και αυξημένο τουρισμό, οδηγώντας τους νησιώτες στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και το γεγονός πως ο πληθυσμός των νησιών είναι μικρότερος από τους νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και άρα επιτυγχάνεται ευκολότερα το υψηλό ποσοστό.

Στην 20αδα 
Στην πρώτη εικοσάδα εμφανίζονται μόνο νησιά με εξαίρεση τη Θεσπρωτία, που βρίσκεται στη 13η θέση, καθώς έχει εμβολιαστεί το 52,16% του νομού. Ο επόμενος νομός της ηπειρωτικής Ελλάδας με το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η Καστοριά, που βρίσκεται στην 23η θέση με 43,44% να έχουν κάνει τη μία δόση και 29,22% και τις δύο. Και ο τρίτος ηπειρωτικός νομός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στη Δυτική Μακεδονία και είναι τα Γρεβενά, που βρίσκονται στην 27η θέση με 41,44 και 26,77% αντίστοιχα.
Η Άρτα βρίσκεται 8 θέσεις από το τέλος με 30,83% στην πρώτη δόση και 19,89% στη δεύτερη. Ψηλά στον πίνα κα των εμβολιασθέντων η Πρέβεζα με 40,28% στην πρώτη και 21,05% στη δεύτερη, αλλά και τα Ιωάννινα με 37,56% εμβολιασθέντες στη πρώτη δόση και 22,51% στη δεύτερη δόση.