Ο Χρήστος Γκόκας για τα προβλήματα στους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και με επικεφαλής την Πρόεδρο, κα Φώφη Γεννηματά, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο.
Αναλυτικά αναφέρουν ότι η μεγάλη καθυστέρηση ανάρτησης των Δασικών Χαρτών της χώρας δημιουργεί προβλήματα και στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Οι αναρτήσεις των αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών, σύμφωνα με τη Κυβέρνηση, θα ολοκληρωθούν αυτές τις μέρες και εντός της προθεσμίας των 105 ημερών θα πρέπει οι πολίτες να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους, με τη καταβολή του αντίστοιχου τέλους ή ατελώς με αιτήσεις πρόδηλων σφαλμάτων.

Επιπλέον επισημαίνουν ότι ήδη έχουν εντοπιστεί πλήθος σφαλμάτων, τα οποία θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί, αν είχαν λάβει υπόψη τους τις αιτήσεις που κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις δασικές υπηρεσίες. Σε πολλές περιπτώσεις η αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών βασίστηκε σε αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 δημιουργώντας πολλές παραποιήσεις της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς ακίνητα χαρακτηρίζονται ως δασικές και χορτολιβαδικές περιοχές, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν ένσταση, προσκομίζοντας μία σειρά δικαιολογητικών που πολλές φορές δεν είναι εφικτό, επειδή σε πολλά ακίνητα ή δεν υπάρχουν συμβόλαια ή είναι προ του 1945.

Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι οι καθυστερήσεις στην ανάρτηση των δασικών χαρτών και τα λάθη που περιέχουν δημιουργούν προβλήματα σε επενδύσεις που ανέμεναν αυτή τη διαδικασία, αλλά και σε κτηνοτρόφους και αγρότες που πρέπει άμεσα να διευθετήσουν το θέμα αποχαρακτηρισμού των δασικών, διότι σε περίπτωση που αυτές οι εκτάσεις συνδέονται με τις επιδοτήσεις που δικαιούνται θα έχουν μείωση των εισοδημάτων τους, καθώς θα παρουσιάζονται ως μη αξιοποιήσιμες εκτάσεις.
Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να αποκαταστήσουν τις αδικίες στους αναμορφωμένους Δασικούς Χάρτες με νομοθετική ρύθμιση, να δώσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την υποβολή αντιρρήσεων, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να αποστείλουν ειδοποιήσεις σε όσους πολίτες έχουν εκτάσεις με χαρακτηρισμό δάσους ή δασική έκταση.

Επίσης θέλουν να ενημερωθούν για τα μέτρα που θα λάβουν, ώστε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις χαρακτηρισμού και οι αντιρρήσεις, οι οποίες θα αναφέρονται στο σύνολο των νέων Δασικών Χαρτών και όχι μόνο στο αναμορφωμένο, αλλά και για τις προδιαγραφές λειτουργίας των επιτροπών αντιρρήσεων, ώστε να είναι πραγματικά αποτελεσματικές.