Ο Χρήστος Γκόκας για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την ταλαιπωρία των παραγωγών κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, την απραξία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους κινδύνους για την καταβολή των φετινών ενισχύσεων.
Ειδικότερα περιγράφουν την κατάσταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αυτά τα 3 χρόνια της Κυβέρνησης, καθώς έχουν γίνει 3 αλλαγές Υπουργών, στο εν λόγω Υπουργείο, και άλλες 3 αλλαγές Προέδρων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις οποίες προκύπτει η ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον αγροτικό κλάδο από την πλευρά της Πολιτείας.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να κάνει τις όποιες αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις δηλώσεις του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), τελευταία στιγμή, ενώ είχε χρόνο για την προετοιμασία της, με αποτέλεσμα να ανοίξει το σύστημα μετά από μεγάλη καθυστέρηση και με μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, αφήνοντας τους αγρότες σε αγωνία και προβληματισμό για το μέλλον των φετινών επιδοτήσεων.
Επιπρόσθετα αναφέρουν, ότι σύμφωνα με κοινή επιστολή 283 Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), μετά από ένα μήνα, ο Οργανισμός Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη διεύθυνση. Οι ενδιαφερόμενοι όμως συνεχίζουν να πηγαίνουν στα κατά τόπους ΚΥΔ, χωρίς οι υπάλληλοι να μπορούν να τους βοηθήσουν. Παρόλα αυτά η λειτουργία των Κέντρων αυτών συνεχίζεται χωρίς να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που πρέπει, και ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρακολουθεί την κατάσταση αμέτοχος, χωρίς καμία θετική παρέμβαση.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αναγνωρίζουν ότι τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα πολλαπλασιάζονται και τα αναδεικνύουν με κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις συνεχώς. Ακόμα και τώρα, ο αρμόδιος Υπουργός πρέπει να δώσει άμεση λύση στο θέμα και να σταματήσει η αγωνία των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι βλέπουν ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των ενισχύσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι αγρότες πλήττονται καθημερινά από την ακρίβεια των εφοδίων και της ενέργειας, που εξαφανίζει το αγροτικό εισόδημα
Παράλληλα ερωτούν τους κ.κ. Υπουργούς για τις ενέργειες στις οποίες σχεδιάζουν να προβούν, ώστε η εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022 στο e-gov να ολοκληρωθεί άμεσα και να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, αλλά και για τις ενέργειές τους για την επαναφορά της κανονικότητας στην λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.