Ο Χρήστος Γκόκας, για τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας στις παιδικές χαρές

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και ελέγχων στις παιδικές χαρές της χώρας.
Με αφορμή το ατύχημα, πριν λίγες μέρες, του 8χρονου κοριτσιού σε παιδική χαρά της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρουν, επανήλθε στο προσκήνιο το χρόνιο ζήτημα για την ασφάλεια και τον έλεγχο στις παιδικές χαρές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε όλη την επικράτεια.
Ειδικότερα επισημαίνουν ότι οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων έχουν θεσπιστεί μετά από σχετική Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών το 2009, αλλά και με μια σειρά τροποιητικών αποφάσεων, και σχετική Εγκύκλιο, του 2014, η οποία αυστηροποιούσε τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες.

Όπως δε τονίζουν, το νομοθετικό πλαίσιο περί παιδικών χαρών συμπληρώνει περίπου μια δεκαετία χωρίς κάποια τροποποίηση, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη εδώ και μια πενταετία έχει αποστείλει έγγραφο στον Υπουργό Εσωτερικών για τις σοβαρές ελλείψεις που είχαν εντοπιστεί στις παιδικές χαρές, αλλά και εισηγήθηκε προτάσεις νομοθετικού και οργανωτικού χαρακτήρα για την επίλυση των προβλημάτων και την ασφαλή για τα παιδιά λειτουργία τους.
Επίσης υπογραμμίζουν ότι η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση πλήττεται από δημοσιονομικά αδιέξοδα, καθώς με μεγάλη δυσκολία επιβιώνουν οικονομικά, και εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της υποστελέχωσής της, θέματα τα οποία το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει με σειρά κοινοβουλευτικών του παρεμβάσεων.
Επιπρόσθετα οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής σημειώνουν ότι, η ασφάλεια και η υγεία όλων των πολιτών και πολύ περισσότερο των μικρών παιδιών, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, ενώ οι παιδικές χαρές των Δήμων είναι μια σημαντική διέξοδος δωρεάν ψυχαγωγίας για τα παιδιά, με σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Γι’ αυτό και θέτουν σειρά ερωτημάτων προς τον κ. Υπουργό,
Για τον αριθμό των παιδικών χαρών που διαθέτουν το ειδικό σήμα καταλληλόλητας λειτουργίας,
Πόσες έκλεισαν και για Ποιους λόγους.
Στη συνέχεια ερωτούν,
Για τις παιδικές χαρές που διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν κατά παράβαση της νομοθεσίας από το 2014 έως και σήμερα,
Εάν έχουν συγκροτηθεί οι Επιτροπές Ελέγχου Παιδικών Χαρών, και
Πόσους ελέγχους έχουν πραγματοποιήσει αυτεπαγγέλτως,
Για τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και
Για τα χρηματοδοτικά προγράμματα στους Δήμους σχετικά με έργα σε παιδικές χαρές.
Τέλος ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, Για το στάδιο υλοποίησης των έργων που εντάχθηκαν στην Πρόσκληση ΙΙΙ του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», με τίτλο «Προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των Δήμων της Χώρας», Για τον απολογισμό και τις προθέσεις του κ. Υπουργού σχετικά με την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, καθώς και Εάν θα ενισχυθούν οι Δήμοι για τη συντήρηση, την αναβάθμιση και τον πολλαπλασιασμό των παιδικών χαρών.