Ο Χρήστος Γκόκας για τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και με επικεφαλής την Πρόεδρο, κα Φώφη Γεννηματά, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την άμεση ανάγκη για ενεργοποίηση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Βουλευτές σημειώνουν την επιτακτική ανάγκη για οργάνωση και στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως κατ’ επανάληψη έχουν επισημάνει, με σκοπό την ουσιαστική συνεργασία με το υπόλοιπο Σύστημα Υγείας, για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν με τη μείωση της πίεσης προς τα Νοσοκομεία.
Επίσης τονίζουν ότι τη στιγμή που οι υγειονομικές απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες, τα κέντρα υγείας αστικού και μη αστικού τύπου και οι ΤΟΜΥ έχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, ενώ ο συντονισμός του ΕΚΑΒ με τα νοσοκομεία είναι ακόμα προβληματικός.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η έξαρση της πανδημίας και η αύξηση των ασθενών COVID και των διασωληνωμένων απαιτούν την άμεση εμπλοκή των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χωρίς άλλη καθυστέρηση, για να κρατήσει τα ήπια περιστατικά προσβεβλημένων με τον ιό εκτός νοσοκομείων και να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες.
Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον κ. Υπουργό για το σχεδιασμό του σε σχέση με την ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την ανάσχεση της πανδημίας, την ενίσχυση των ΤΟΜΥ και των Κέντρων Υγείας αστικού και μη αστικού τύπου, για την ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) με σκοπό την αποκέντρωση της δειγματοληψίας, της διαχείρισης ήπιων περιστατικών και τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων, καθώς και για τις προθέσεις του για τη νομοθετική ρύθμιση του πεδίου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα λόγω και της πανδημίας.