Ο Χρήστος Γκόκας για τις οφειλές εισπραχθέντων δημοτικών τελών

Ορισμένοι πάροχοι ενέργειας δεν τα αποδίδουν στους Δήμους!

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Επικρατείας, σχετικά με τις οφειλές εκατομμυρίων εισπραχθέντων δημοτικών τελών, που έχουν οι Εταιρείες παροχής ενέργειας απέναντι στους Δήμους.
Συγκεκριμένα σημειώνουν ότι, σύμφωνα και με σχετικές επισημάνσεις από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), το εν λόγω θέμα έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς ορισμένοι πάροχοι ενέργειας δεν αποδίδουν στους Δήμους τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού που έχουν ήδη εισπράξει από τους πολίτες, μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Επίσης τονίζουν ότι, βάσει στοιχείων από τους Αιρετούς, οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ ανά Δήμο και οι καθυστερήσεις στην απόδοσή τους είναι πολύμηνες, καθώς σε ορισμένους Δήμους δεν έχουν καταβληθεί τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη από τα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021. Έτσι για να λάβουν, επιτέλους, οι Δήμοι τα χρήματά τους καταφεύγουν στην δικαστική οδό.

Παράλληλα αναφέρουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να λυθεί οριστικά το θέμα, ζητά από την Κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση για την «υπεξαίρεση» των δημοτικών τελών εκ μέρους παρόχων ενέργειας και επιπλέον μέσω της διαλειτουργικότητας κάθε Δήμος να έχει ενημέρωση ανά πάσα στιγμή για τις πληρωμές και τις οφειλές κάθε πολίτη.
Επιπρόσθετα επισημαίνουν ότι οι Δήμοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, τόσο με την αύξηση των δαπανών τους από την εκτόξευση του κόστους ενέργειας, όσο και με τη μείωση των εσόδων τους από τις οφειλές των εταιρειών παροχής ενέργειας απέναντί τους.
Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέτουν ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς, Εάν γνωρίζουν το θέμα στο οποίο αναφέρονται οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις οφειλές αυτές, Ποιό είναι το ποσό των εισπραχθέντων δημοτικών τελών που δεν έχει αποδοθεί, Ποιές Εταιρείες αφορά, και Πόσα χρωστά η κάθε μία. Επίσης ζητούν να ενημερωθούν εάν είναι στις προθέσεις τους να θεσμοθετήσουν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, Ποιές είναι αυτές και Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.