Ο Χρήστος Γκόκας για τις συμβάσεις επιχειρήσεων που έχουν συνάψει με Δημόσιους Φορείς

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την αδυναμία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να εκτελέσουν τις συμβάσεις που έχουν συνάψει με Δημόσιους Φορείς, λόγω σημαντικών ανατιμήσεων στα προϊόντα.
Ειδικότερα αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες επιχειρήσεις, κυρίως χονδρεμπορίου, οι οποίες έχουν δημόσιες συμβάσεις με το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ., δεν μπορούν να τις ολοκληρώσουν, εξαιτίας της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού και άλλων αστάθμητων γεγονότων.

Επιπρόσθετα επισημαίνουν ότι η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο, καθώς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτός από τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, οι οποίες συμπαρασύρουν όλα τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες, παρουσιάζονται και ελλείψεις σε διάφορα υλικά.
Παράλληλα τονίζουν ότι όλες αυτές οι οικονομικές μεταβολές δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν και να συμπεριληφθούν κατά την υπογραφή της εκάστοτε σύμβασης μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου. Επομένως οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες ζητούν να θεωρηθεί η τρέχουσα περίοδος ως «περίπτωση ανωτέρας βίας» ή έστω να θεσπιστεί τρόπος αναπροσαρμογής των οικονομικών δεδομένων των συμβάσεων, λόγω απρόοπτης μεταβολής συνθηκών, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις συμβάσεις, με τις οποίες έχουν δεσμευτεί και να μην χρειαστεί να επωμισθούν τις κυρώσεις που θα υπάρχουν σε διαφορετική περίπτωση.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον κ. Υπουργό, Εάν γνωρίζει τα προβλήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την αδυναμία των επιχειρήσεων να ολοκληρώσουν τις δημόσιες συμβάσεις και Εάν προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις των ενδιαφερομένων για αναδιαμόρφωση των τιμών. Επίσης καλούν τον κ. Γεωργιάδη να απαντήσει, Εάν θα μεριμνήσει για την εξόφληση τιμολογίων από ήδη παραδοτέα εμπορεύματα για να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και Εάν θα υπάρχει η επιλογή για τις επιχειρήσεις να απεμπλακούν από τις υφιστάμενες Συμβάσεις με το Δημόσιο και τους φορείς του, χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα, λόγω γεγονότων ανωτέρας βίας.