Ο Χρήστος Γκόκας, για τον Πρωτογενή Τομέα

Αδιέξοδα που προκλήθηκαν από τους ανεπαρκείς χειρισμούς της Κυβέρνησης

Ο Βουλευτής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση για τον Πρωτογενή Τομέα, τα αδιέξοδα που προκλήθηκαν από την έλλειψη σχεδίου, τις λανθασμένες πολιτικές και τους ανεπαρκείς χειρισμούς της Κυβέρνησης, αλλά και την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του.
Όπως τονίζουν, ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη της χώρας, με καθοριστική συμβολή στην απασχόληση, στη στήριξη της μεταποίησης, των εξαγωγών, του τουρισμού και στην κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, η Κυβέρνηση απέτυχε στη στήριξή του, εξαιτίας της έλλειψης ενός Εθνικού Σχεδίου παραγωγικής ανάπτυξης και της εμμονής στην πελατειακή αντιμετώπιση ζητημάτων, αφήνοντας απροστάτευτους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους απέναντι στην πανδημία, τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις ελληνοποιήσεις και την ακρίβεια.

Όλα αυτά οδήγησαν τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδα, καθώς και σε μεγάλη μείωση στο εισόδημα των γεωργών και των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη έως τον Έβρο και από την Ήπειρο έως τα νησιά του Αιγαίου, και έχουν προκαλέσει μια σωρεία προβλημάτων όπως:
-Το υψηλό κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών.
-Η έξαρση των ελληνοποιήσεων στα σημαντικά ελληνικά προϊόντα που νοθεύουν τον ανταγωνισμό, η περιθωριοποίηση των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των συνεταιρισμών, των ομάδων, των ΤΟΕΒ και της μεταποίησης από την δυνατότητα χρήσης ΑΠΕ.
-Η μη προσαρμογή των ασφαλιστικών κανονισμών του ΕΛΓΑ και η ανυπαρξία στοιχειώδους προετοιμασίας για τις αυξανόμενες ζημιές από την κλιματική αλλαγή.

Επί πλέον τονίζουν ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα και στην εφαρμογή των ενισχύσεων λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα εκτός της μικρής προστασίας, να υπάρχει και άνιση μεταχείριση μεταξύ περιοχών και παραγωγών.
Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι δεν εμπλουτίστηκαν τα κίνητρα, ώστε οι νέοι, να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα, δεν λήφθηκε πρόνοια ώστε οι ενισχύσεις για τους νέους να μετατρέπονται σε υποδομές, υπήρξε καταστρατήγηση και αδιαφάνεια στην χρήση και κατανομή του εθνικού αποθέματος και δεν αξιοποιήθηκαν οι ελληνικοί βοσκότοποι και τα 460 εκ. ευρώ που επιστράφηκαν στη χώρα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Για το λόγο αυτό, και επειδή ως Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζουν τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία και τον κρίσιμο ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη συμβολή γενικά του Πρωτογενή Τομέα στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο, ζητούν να υπάρξουν άμεσες ενέργειες.