Ο Χρήστος Γκόκας για το πληροφοριακό σύστημα myrae της ΡΑΕ

Ο βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αδυναμία διαχείρισης των αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών από το πληροφοριακό σύστημα myrae της ΡΑΕ.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αν και είναι μία ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, αρχικά είχε κυρίως γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, παρακολούθησης και ελέγχου της αγορά ενέργειας, όμως από το 2010 και το Ν. 3851/2010 απέκτησε περισσότερο ενεργό ρόλο σε θέματα αναφορικά με την χορήγηση αδειών παραγωγής, την εποπτεία επί των Ανεξάρτητων Διαχειριστών Μεταφοράς, την παρακολούθηση της πρόσβασης στις ενεργειακές διασυνδέσεις και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία των ενεργειακών αγορών κλπ.. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της είναι, πλέον, και η προστασία των καταναλωτών στον τομέα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και Φυσικού Αερίου, η οποία εξετάζει τις καταγγελίες πελατών κατά των ενεργειακών επιχειρήσεων, για τα ζητήματα ρυθμιστικής εποπτείας που προβλέπονται από το Νόμο. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η πλατφόρμα myrae για την υποβολή παραπόνων από καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Επιπλέον επισημαίνουν ότι οι πολίτες έχοντας να αντιμετωπίσουν τις υπερβολικές αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και του φυσικού αερίου, έχουν θέσει αντίστοιχα ερωτήματα στη ΡΑΕ, για τα οποία δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Ταυτόχρονα οι καταναλωτές έχουν διαπιστώσει αδιαφάνεια στην τιμολόγηση του παρόχου, αλλά και περιπτώσεις μετρήσεων από τη ΔΕΔΗΕ με ασυνήθιστα μεγάλη κατανάλωση. Επομένως οι πολίτες είναι έρμαιο του κύματος ενεργειακής ακρίβειας που βιώνουμε, χωρίς καμία στήριξη από την Κυβέρνηση, καθώς οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για κάλυψη του 80% των αυξήσεων δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη, όπου τα οριζόντια μέτρα που λαμβάνονται είναι ανεπαρκή, και επίσης παραμένουν χωρίς προστασία από τους παρόχους ενέργειας.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής γνωρίζοντας από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, και όχι μόνο τους πρώτους μήνες του έτους, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, αλλά και ότι πρέπει να τεθεί πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν κρίνει ότι η ΡΑΕ είναι επαρκώς στελεχωμένη. Επίσης θέτουν ερωτήματα για τις ενέργειες που σκοπεύει να υλοποιήσει, ο κ. Σκρέκας, ώστε η ΡΑΕ να μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά όλες τις υπηρεσίες της προς τους καταναλωτές, εάν προβλέπεται να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματα τους, τον τρόπο χρέωσής τους και τη διάρκεια των αυξήσεων στους λογαριασμούς τους και τέλος εάν θα οριστεί πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής.