Ο Χρήστος Γκόκας επαναφέρει το θέμα οριοθέτησης και διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου

Αυτό το έργο, δεν πρέπει να χαθεί, πρέπει όλοι να το στηρίξουμε

Το αίτημα του Δήμου Αρταίων, αλλά και όλης της Άρτας, για την ένταξη των έργων οριοθέτησης και διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου και της αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, επαναφέρει την επικαιρότητα ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας με αναφορά προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης μετά από πολλές προσπάθειες εντάχθηκε στις 18-12-2014 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις υπογράφθηκε τελικά το 2019 η ανάθεση της μελέτης του έργου, μία χρονιά που θα έπρεπε η κατασκευή του να ήταν ήδη σε εξέλιξη.
Η μελέτη «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο» έχει ως χρόνο παράδοσης 3 έτη, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί το έργο κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, αλλά ίσως να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε η μελέτη.
Επομένως, το αίτημα του Δήμου Αρταίων, που κοινοποιήθηκε και στον κ. Γκόκα, είναι απολύτως δικαιολογημένο, διότι τα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθούν, και με βάση αυτά να πραγματοποιηθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Άρτας, καθώς και άλλα έργα οδικών και λοιπών υποδομών που είναι αλληλένδετα.

Έτσι ο κ. Γκόκας, τονίζει στους αρμόδιους Υπουργούς την βαρύτητα και τη γενικότερη αναπτυξιακή σημασία των έργων για την περιοχή και τους ζητά να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για το θέμα.
Παράλληλα ο κ. Γκόκας προέβει στην παρακάτω δήλωση:
«Από το 2015, όταν έγιναν οι πλημμύρες στην Άρτα, είχα επισημάνει την κατεπείγουσα ανάγκη για την υλοποίηση αυτού του έργου, που μετά από πολλά χρόνια διεκδικήσεων είχε ενταχθεί τελικά από το Δεκέμβριο του 2014, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα έργα της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, με προεκτιμώμενο προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.
Μία εξέλιξη για την οποία είχα προσωπικά ασχοληθεί, ιδιαίτερα την περίοδο 2012-2014. Ξεπεράστηκαν Τεχνικά ζητήματα και υπήρξε τελικά η πολιτική βούληση και η απόφαση τριών συναρμοδίων Υπουργείων για την ένταξη του έργου. Ήταν μία εξέλιξη που ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα του Δήμου Αρταίων.

Οι καθυστερήσεις όμως στη συνέχεια ήταν μεγάλες, όπως επίσης, μεγάλες και οι ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την περίοδο 2015-2019, και αντί το έργο ήδη να υλοποιείται, μόλις το 2019 ανατέθηκε η μελέτη που κατ΄ αρχήν έχει χρόνο παράδοσης 3 χρόνια. Το ΕΣΠΑ 2014-2020 τελειώνει.
Σήμερα πρέπει όλοι να στηρίξουμε αυτό το έργο, δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά την ένταξή του στα έργα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Και να τεθεί προ των ευθυνών της η σημερινή Κυβέρνηση της Ν.Δ..
Γι’ αυτό και ήταν δεδομένη και αυτονόητη η υποβολή της σχετικής Αναφοράς μου προς τους τρεις Υπουργούς, μετά και την σύνταξη της σχετικής επιστολής και αιτήματος του Δήμου Αρταίων.

Το έργο έχει τεράστια σημασία, για την αντιπλημμυρική προστασία της πεδιάδας και των καλλιεργειών μετά την πόλη της Άρτας, για παρεμβάσεις οδοποιίας, γεφυρών και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, για το περιβάλλον, την οικιστική και τη γενικότερη ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.»

Το κείμενο της Αναφοράς
Το κείμενο της Αναφοράς προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή , τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδακη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μ. Βορίδη αναφέρει τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,
Ο Δήμος Αρταίων με την υπ’ αριθμ.: 20917/14-9-2020 επιστολή του που μου έχει κοινοποιηθεί και την οποία συνημμένα σας επισυνάπτω, γνωστοποιεί το αίτημά του για επανένταξη στο νέο ΕΣΠΑ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2021-2027, των μελετών και έργων για την «Αντιπλημμυρική προστασία της Πόλης της Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου και αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού κινδύνου από πιθανή θραύση των 2 μεγάλων φραγμάτων που έχουν κατασκευαστεί στη πόλη αυτή, από τη ΔΕΗ, για παραγωγή Υδροηλεκτρικής Ενέργειας» ποσού 80.000.00,00 € και «Γεφυρώσεις στον ποταμό Άραχθο στο ύψος της πόλης της Άρτας και συνοδά έργα οδοποιίας» ποσού 30.000.000 €.
Το έργο αυτό, μετά από πολλές προσπάθειες για την επίλυση σειράς τεχνικών ζητημάτων την περίοδο 2012-2014 και με την πολιτική βούληση και τις αποφάσεις τριών συναρμόδιων Υπουργείων, εντάχθηκε στις 18-12-2014 με την εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ γα την προγραμματική περίοδο 2014-2020, με τα αναλυτικά στοιχεία που αναφέρει η επιστολή του Δήμου Αρταίων.

Η μεγάλη ευκαιρία για την υλοποίηση αυτού του έργου, που αποτελεί στόχο και όνειρο δεκαετιών για την Άρτα, και χρόνιο αίτημα από την πλευρά του Δήμο Αρταίων κινδυνεύει να χαθεί. Αιτία οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου, αφού η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης του έργου υπογράφθηκε μόλις το 2019, ενώ το έργο θα έπρεπε ήδη να κατασκευάζεται.
Η μελέτη «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο» χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ, έχει χρόνο παράδοσης 3 έτη, δηλαδή το 2022, και αναμένεται να ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στα τέλη του 2021.

Πρακτικά, το έργο τελικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, πιθανόν δεν θα έχει τελειώσει ούτε η Μελέτη.
Επομένως, είναι εύλογο το αίτημα του Δήμου Αρταίων, για την ένταξη του έργου αυτού στα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Και θα ήταν άδικο, για όλες τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα, αλλά και την τεράστια σημασία του, το έργο αυτό να μην υλοποιηθεί τελικά.
Κύριοι Υπουργοί, τα έργα για την οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου και της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης, εκτός από την εξασφάλιση της προστασίας της Άρτας αποτελούν και τη βάση του πολεοδομικού σχεδιασμού της, αλλά και την κατασκευή σημαντικών έργων οδικών υποδομών.

Πρόκειται για κορυφαίας σημασίας τοπικά έργα, πέραν της αντιπλημμυρικής προστασίας, για το περιβάλλον, την οικιστική και γενικότερη ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Παρακαλώ όπως εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή το συγκεκριμένο ζήτημα και να με ενημερώσετε σχετικά για τις όποιες αποφάσεις και ενέργειές σας».