Ο East Med στο χωράφι σου!

Από ποιους Δήμους της Ηπείρου θα διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου

Ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες να ελέγξουν το «πέρασμα»

Σε ποια χωριά σχεδιάζεται η χάραξη της διαδρομής

Ενημέρωση από στελέχη του μελετητικού γραφείου στους Κωστακιούς

Ένα τεράστιο έργο που πριν λίγους μήνες φαίνονταν χαμένο και είχε εγκαταλειφθεί ακόμη και από εκείνους που το είχαν σχεδιάσει, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το κραχ στην ενέργεια, αναβιώνει και μάλιστα οι διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ο λόγος για τον διασυνδετήριο αγωγό Eastern Mediterranean (EastMed) που έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.
Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος υλοποιήθηκε ο προκαταρκτικός προσδιορισμός των περιβαλλοντικών απαιτήσεων του αγωγού East Med, καθώς εγκρίθηκε ο φάκελος στον οποίο ενσωματώνονται τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όπως αναφέρθηκε, η ανάδοχος εταιρεία έχει αναλάβει τη σύνταξη των σχετικών κτηματολογικών διαγραμμάτων για το χερσαίο τμήμα του έργου από τη Λακωνία έως και τη Θεσπρωτία.
Το χερσαίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία αγωγού φυσικού αερίου και των συνοδευτικών του εγκαταστάσεων, που θα εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 555 χιλιομέτρων, με αφετηρία τον οικισμό Άγιος Φωκάς Μονεμβασίας στη Λακωνία και κατάληξη το Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, όπου προβλέπεται να συνδεθεί με το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού «Ποσειδών».

Αναστάτωση
Τα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα πολλοί κάτοικοι στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν το «πέρασμα» του αγωγού φυσικού αερίου East Med, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους των χωριών από τις ιδιοκτησίες των οποίων θα διέλθει ο αγωγός βάση της χάραξης που ξεκινά στην παρούσα φάση.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο πως στην Ήπειρο ο αγωγός διέρχεται από τους Δήμους Νικολάου Σκουφά και Άρτας στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, Ζηρού, Πρέβεζας και Πάργας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και τους Δήμους Σουλίου και Ηγουμενίτσας στο Νομό Θεσπρωτίας.

Η κτηματογράφηση
Για την αδειοδότηση του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η διαδικασία μελέτης της κτηματογράφησης της ζώνης του αγωγού κατά μήκος της όδευσής του.
Στο πλαίσιο της υπό εκπόνηση κτηματολογικής μελέτης για τη διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου, ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον, διότι οι ιδιοκτησίες τους επηρεάζονται από τη διέλευση του παραπάνω Αγωγού να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης.

Η διαδρομή
Στο πλαίσιο της υπό εκπόνηση κτηματολογικής μελέτης για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, και προκειμένου οι ιδιοκτήτες να λάβουν γνώση των αρχικών κτηματολογικών διαγραμμάτων της ζώνης διέλευσης του αγωγού και να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους της μελετητικής εταιρείας, συμπληρώνοντας το έντυπο δήλωσης ιδιοκτησίας και προσκομίζοντας αντίγραφα τίτλων της ιδιοκτησίας τους καθώς και κάθε σχετική πρόσθετη πληροφορία, στους Δήμους απ’ όπου θα διέλθει ο αγωγός, λειτουργούν γραφεία κτηματογράφησης για τον ίδιο λόγο. Για τον Δήμο Αρταίων, η ενημέρωση γίνεται από στελέχη του μελετητικού γραφείου στο δημοτικό κατάστημα στους Κωστακιούς.

Το έργο που θα διέλθει στην περιοχή μας, αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:
• 292 χλμ περίπου για τη διάσχιση της Πελοπόννησο μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου
• 17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.
• 245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.
Στο Φλωροβούνι προβλέπεται η διασύνδεσή του με τον υποθαλάσσιο αγωγού φ.α. Ελλάδας – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους 210 χλμ περίπου.
Οι περιοχές της Άρτας που θα επηρεαστούν από την διέλευση του αγωγού είναι αυτές του Δήμου Ν. Σκουφά και του Δήμου Αρταίων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η διαδρομή όπου σχεδιάζεται να περάσει ο αγωγός είναι από Συκιές, Λουτρότοπος, διάσχιση του Αράχθου περίπου ανάμεσα από Νεοχώρι και Παχυκάλαμο, συνεχίζει προς Ψαθοτόπι, Ανέζα,Γαβριά, Κωστακιοί, Πολύδροσο, Βίγλα, Ράχη, Αγ.Σπυρίδωνας.
Οι περιοχές όπου θα διασχίζει ο αγωγός EastMed, είναι μέσα από κτήματα με πορτοκαλιές, μανταρινιές, ακτινίδια, χέρσες, με καλλιέργειες καλαμποκιού και τριφυλλιού, ενώ γίνεται προσπάθεια να αποφύγει το πέρασμα σε γεωργικά κτίρια (πτηνοτροφεία, στάβλους, αποθήκες) και να αποφύγει βασικές επαρχιακές οδικές αρτηρίες.