Πάνω από 350.000 πολίτες περιμένουν μέχρι και 4 χρόνια για να βγει η σύνταξή τους

Για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνική ασφάλιση και αποκαλύπτουν οι εκπρόσωποι συνταξιούχων και εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, αναφέρεται σε κείμενό του ο Αργύρης Ντινόπουλος, δημοσιογράφος, πρώην υπουργός Εσωτερικών στο antinews.gr.

Τα στοιχεία τα οποία καταθέτουν δείχνουν σημαντική απόκλιση ανάμεσα στο τι γίνεται στην κοινωνία και στην τηλεοπτική εικόνα της κοινωνίας που παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ με τους 350.000 συνταξιούχους οι οποίοι περιμένουν μέχρι και 4 χρόνια για να πάρουν την ασφαλιστική παροχή την οποία δικαιούνται: κύρια σύνταξη ή επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ.
Σύμφωνα με τους ίδιους τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης η κατάσταση είναι ως εξής:
-Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ενιαίο ΕΦΚΑ παραμένει στα χαρτιά. Ισχύουν οι διαφορετικοί κανονισμοί κάθε ταμείου και τα διαφορετικά πληροφοριακά συστήματά τους.

-Οι παθογένειες των ασφαλιστικών ταμείων μεταφέρθηκαν στον ΕΦΚΑ και επειδή ο ΕΦΚΑ δεν είναι στην πραγματικότητα ενιαίος δημιουργείται μεγαλύτερο μπλοκάρισμα στις απονομές των κάθε είδους ασφαλιστικών παροχών.
-Εκτός από την έλλειψη προσωπικού, υπάρχει και έλλειψη κατάλληλων λογισμικών ειδικά για την εκκαθάριση παλιών συντάξεων.
-Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει και καθόλου λογισμικό. Γι’ αυτό η εκκαθάριση συντάξεων χηρείας του ΤΣΑΥ καθυστερεί πέντε χρόνια.
-Υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που περιμένουν μέχρι και 4 χρόνια για να λάβουν την ασφαλιστική παροχή που δικαιούνται (κύρια σύνταξη ή επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ).
-Το 45% των συνταξιούχων του πρώην ΟΑΕΕ λαμβάνει σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Ακόμη και αν λάβουν την προσωρινή σύνταξη (μέχρι να εκκαθαριστεί η κύρια) είναι αδύνατον να περάσουν τον μήνα με το 50% των 700 ευρώ.

-Αλλά ακόμη και αυτή η προσωρινή σύνταξη των 350 ευρώ δεν εκκαθαρίζεται για 10.000 συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ.
-Η κατάσταση στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους αλλά και σε άλλες υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης είναι χαοτική με φακέλους εκκρεμών συντάξεων να στοιβάζονται στους διαδρόμους.
-Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν διαθέτουν πρόσβαση στο Internet εκτός από τους διευθυντές.
-Οι ασφαλιστικές παροχές συνταξιούχων του δημοσίου που εκκαθαρίζει τώρα ο ΕΦΚΑ είναι αυτές για τις οποίες υποβλήθηκαν οι σχετικές αιτήσεις τον Ιούλιο του 2017.
-Όταν οι κάθε είδους ασφαλιστικές παροχές δεν εκκαθαρίζονται επί τρία χρόνια και συνεπώς δεν εκταμιεύονται τα αντίστοιχα ποσά δημιουργούνται πλασματικά πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ

-Στο παλιό ΤΕΒΕ (μετέπειτα ΟΑΕΕ) οι κύριες συντάξεις εκκαθαριζόταν μέσα σε 6 μήνες. Τώρα στον ενιαίο ΕΦΚΑ εκκαθαρίζονται σε 2 χρόνια.
-Υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται μια εβδομάδα για να εκκαθαριστεί η σύνταξη όταν ο ασφαλιστικός χρόνος είναι μηχανογραφημένος και ο ασφαλιστικός φορέας ενιαίος.
-Υπό κανονικές συνθήκες χρειάζονται 3-4 μήνες για να εκκαθαριστεί η σύνταξη όταν ο ασφαλιστικός χρόνος δεν είναι μηχανογραφημένος και όταν υπάρχουν διαδοχικοί ασφαλιστικοί φορείς (είναι οι περισσότερες περιπτώσεις των παλιών συντάξεων).
-Αλλά τώρα που υπάρχει ενιαίος ασφαλιστικός φορέας, δηλαδή ο ΕΦΚΑ, γιατί οι ασφαλιστικές παροχές καθυστερούν ακόμα και 4 χρόνια αντί να βγαίνουν σε μια εβδομάδα ή έστω σε μερικούς μήνες;
-Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση και στην απονομή των συντάξεων και των εφάπαξ γίνεται και για δημοσιονομικούς λόγους, δηλαδή γιατί δεν υπάρχουν , σε ορισμένες χρονικές συγκυρίες, τα λεφτά για να πληρωθούνε.