Πέρασε τις…εξετάσεις του ΔΣ Νεότερων Μνημείων

Αλ. Καχριμάνης: ανακοίνωσε πως η υπόθεση «Διοικητήριο Άρτας» προχωρά

Εγκρίθηκε η Μελέτη κατασκευής στο πρώην Στρατόπεδο Παπακώστα

Υπάρχει εγκριμένο κονδύλιο προϋπολογισμού 1,5 εκατ. Ευρώ

Εγκρίθηκε η Μελέτη του Διοικητηρίου της Άρτας στο πρώην Στρατόπεδο Παπακώστα, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημειων. Αυτό ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 4/7 με ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης που τη συνόδευε με ευχαριστίες προς την Υπουργό κ. Μενδώνη και τους λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στην ανάρτηση ο κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε: «Μόλις πληροφορήθηκα ότι στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημειων , Εγκρίθηκε η Μελέτη του Διοικητηρίου της Περ Ενότητας Αρτας στο πρώην Στρατόπεδο Παπακωστα. Ευχαριστώ Όλους που βοήθησαν για να ξεκινήσει μια νεα Αρχή που και η Αρτα θα έχει το δικό της Διοικητήριο. Πρώτα τους του Υπουργείου Πολιτισμου την Υπουργό , Κα Λινά Μενδωνη , τον Γενικό Γραμματέα κο Γιωργο Διδασκάλου , τον κο Βασίλη Κασκάνη των Νεότερων Μνημειων της Περιοχής το Κεντρικό Συμβούλιο των Νεότερων Μνημειων και τον Τεχνικό μας Σύμβουλο – Τεχνικό Γραφειο κο Χρηστο Γκολογιαννη για την Μέγιστη βοήθεια σε Όλα με πνεύμα Παροχής στην Πατρίδα του την Ήπειρο. Ευχαριστώ Παρά Πολύ».

Εξετάσεις από το Συμβούλιο
Η υπόθεση του Διοικητηρίου μέχρι σήμερα πέρασε από 40 κύματα, αφού εκτός από την παραχώρηση έκτασης από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, που καθυστερούσε για χρόνια ήρθε η Αρχαιολογία λόγω του οικήματος που υπήρχε στο Στρατόπεδο Παπακώστα και ήταν το Διοικητήριο.
Να σημειωθεί πως υπήρχε καθυστέρηση των εκριτικών αποφάσεων για το Στρατόπεδο Παπακώστα, όπου θα κατασκευαστεί το Διοικητήριο της Άρτας, και με δηλώσεις του στην ΗΧΩ, προ διμήνου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, είχε υπογραμμίσει πως η ευθύνη για τις καθυστερήσεις ανήκει στην Αρχαιολογία Νεωτέρων Μνημείων, λόγω του παλιού Διοικητηρίου του Στρατοπέδου, που είναι αντικείμενο της Αρχαιολογίας.
Η τοπική Αρχαιολογία έστειλε Μελέτη του Διοικητηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Παπακώστα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και αναμένονταν οι σχετικές εγκρίσεις από το Συμβούλιο το οποίο καθυστερούσε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ζητούσε με παρεμβάσεις του την επίσπευση των διαδικασιών.
Οι καθυστερήσεις, σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά προ τριμήνου περίπου ήταν πως από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ζητήθηκε να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα σχέδια του Διοικητηρίου, ώστε και το παλιό κτίριο, που είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, να είναι εμφανές από τον δρόμο.
Προφανώς αυτές οι αλλαγές, που όπως είχε δηλώσει στην «Η» ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, θα γίνονταν ώστε το διατηρητέο να είναι ορατό κάτω από τον 1ο όροφο του Διοικητηρίου, ικανοποίησαν το Συμβούλιο και ήρθε η έγκριση.

Να υπενθυμίσουμε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου που ενέκρινε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Άρτας για το έτος 2024, ανάμεσα στα έργα που εγκρίθηκαν, ήταν και η Κατασκευή Διοικητηρίου στην Άρτα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα με αφορμή την έγκριση του τεχνικού προγράμματος, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς δήλωνε πως: «Η Περιφέρεια Ηπείρου με τα νέα έργα που εγκρίθηκαν αλλά και με τα συνεχιζόμενα από το προηγούμενο έτος, συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την κατασκευή του Διοικητηρίου στην Άρτα που αποτελεί χρόνιο αίτημα της Άρτας».

Ψαθάς: προχωράμε
Μετά τις εξελίξεις αυτές σε επικοινωνία που είχε η ΗΧΩ με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία της υπόθεσης υπενθυμίζοντας πως « όπως έχω δηλώσει και παλιότερα ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κινηθήκαμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που υπήρξαν, χωρίς να σταματήσουμε είμαστε κοντά στην υλοποίηση της έναρξης κατασκευής του Διοικητηρίου στην Άρτα που –όπως όλοι ξέρουμε- αποτελεί χρόνιο αίτημα της Άρτας και  των  Αρτινών».