Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Μηνύματα Όλγας Γεροβασίλη και Αναστασίας Σίμου

Μήνυμα της Όλγας Γεροβασίλη για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Γιορτάζουμε και τιμούμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, με στόχο την αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς των εθελοντών αιμοδοτών, που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρουν το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, χαρίζοντάς τους έτσι το πλέον ανεκτίμητο δώρο. Το δώρο της ζωής. Το κεντρικό μήνυμα που έθεσε για φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι «Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό. (“Give blood and keep the world beating”)» και έρχεται σε μια εποχή που η δοκιμαζόμενη από την πανδημία ανθρωπότητα χρειάζεται την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη για να ξεπεραστεί η κρίση. Ως ιατρός, πολιτικός, πολίτης, χαιρετίζω την αλτρουιστική προσφορά των θεματοφυλάκων της ζωής, των εθελοντών αιμοδοτών και δηλώνω συμπαραστάτης στον απώτερο στόχο τους, που είναι η κάλυψη των αναγκών της χώρας σε αίμα κατά 100 % από τακτικούς και συνειδητοποιημένους δωρητές αίματος.

Η Αναστασία Σίμου για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εορτάζεται στις 14 Ιουνίου κάθε χρόνο. Στόχος είναι να τιμηθεί ο εθελοντής αιμοδότης για την ευγενική και ανθρώπινη προσφορά του. Χρέος και καθήκον μας είναι να τιμάμε φυσικά τα άτομα αυτά, τους εθελοντές, που με την ανιδιοτελή προσφορά τους, μας δίνουν το ανεκτίμητο δώρο του αίματος και σώζουν ζωές.
Περισσότερο όμως οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε όλοι/ες ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι ακίνδυνη πράξη για μας, ουσιώδες όμως κοινωνικό καθήκον και σημαντική προσφορά για τους συνανθρώπους μας. Είναι πράξη ζωής.
Η προσφορά αίματος χαρακτηρίζει το ήθος κάθε ανθρώπου και το πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας. Μπορούν να σωθούν όσοι έχουν ανάγκη. Από μας εξαρτάται…