Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Γράφει ο Σπανός Γιώργος (*)

Ημέρα Γιορτής ή Μνήμης και Περισυλλογής ;
Ν. ΥΟΡΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 1857
Η ΙΣΤΟΡΙΑ :
Ν. Υόρκη 1848 γεννιέται το φεμινιστικό κίνημα με επικεφαλής τη Λουκρητία Μοτ και την Ελίζαμπεθ Κάντυ Στάντον που συγκάλεσαν και το πρώτο συνέδριο στην ιστορία του φεμινιστικού κινήματος. Εκεί εκτός από το αίτημα για το δικαίωμα της πολιτικής ψήφου αναδεικνύονται και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στις γυναίκες, στις σπουδές, την εργασία και το γάμο επίσης τέθηκαν ζητήματα με ταξικά κριτήρια για ίσα εργατικά δικαιώματα με τους άνδρες που συμπεριελάμβαναν και ευρύτερες διεκδικήσεις με αντιρατσιστικά και αντιπολεμικά αιτήματα.

Ν. Υόρκη 1857 στις 8 Μαρτίου οι εργαζόμενες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της Ν. Υόρκης, λευκοντυμένες, διοργάνωσαν μεγάλη πορεία και πικετοφορία, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο 10 ωρών (από τις 16), φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, άρση της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών. Η διαδήλωση αυτή χτυπήθηκε άγρια και βάφτηκε με αίμα.
Ν. Υόρκη 1909 Τον Φεβρουάριο πραγματοποιείται η δεύτερη μεγάλη μακροχρόνια απεργία με σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», κράτησε 13 ολόκληρες βδομάδες με συμμετοχή σ΄αυτήν περισσότερων από 20.000 εργατριών. Γυναίκες ξυλοκοπήθηκαν, σύρθηκαν στα δικαστήρια αλλά η απεργία δεν διαλύθηκε παρά μόνο όταν έγιναν δεκτά αρκετά αιτήματα από τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Κοπεγχάγη 1910 η σπουδαία γερμανίδα επαναστάτρια η ΚΛΑΡΑ ΤΣΕΤΚΙΝ (1857-1933), εμπνευσμένη από τους αγώνες των αμερικανίδων εργατριών, ως φόρο τιμής στις 2 ιστορικές διαδηλώσεις του 1857 και του 1909, κατά τη διάρκεια της 2ης Συνδιάσκεψης των Εργαζομένων Γυναικών στο Σοσιαλιστικό Συνέδριο , πρότεινε και αποφασίστηκε να ορισθεί η 8η Μαρτίου σαν Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.
Μόσχα μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάϊ έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.
Ν. Υόρκη 1975 με καθυστέρηση 65 ολόκληρων χρόνων καθιερώθηκε επίσημα και από τον ΟΗΕ η 8η Μαρτίου σαν Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.
Σήμερα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και γιορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Σήμερα η κατάλυση όλων των εργασιακών κεκτημένων για όλες και όλους και επιβολή μέτρων απάνθρωπων που καταλύουν όλα όσα με αγώνα και αίμα εκείνες οι ηρωικές γυναίκες κατάφεραν είναι γεγονός.
Σήμερα η είδηση της κακοποίησης κάποιας γυναίκας έγινε ρουτίνα καθώς επίσης ρουτίνα έγινε η πληροφορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης χιλιάδων γυναικών.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ :
. Τι έφταιξε λοιπόν και φτάσαμε εδώ ;
. Οι αγώνες, οι φυλακίσεις ,η διαπόμπευση και το αίμα που χύθηκε ,για κοινωνική δικαιοσύνη και για την ζωή την ίδια , πήγαν χαμένα ;
. Ο εικοστός αιώνας υπήρξε ο αιώνας των ανατροπών και των κατακτήσεων , ο εικοστός πρώτος θα αφήσουμε να εξελιχθεί σε αιώνα αρνητικών εξελίξεων για την ανθρωπότητα κόντρα στην εξελεγκτική πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ;
. Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί ο κατήφορος ;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Η 8η Μαρτίου θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για περισυλλογή, σκέψη και αναδρομή της διαδρομής , των γυναικών και όχι μόνο.
Οι γυναίκες της Ν. Υόρκης τον έδειξαν τον δρόμο και ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή και αυτό σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι εφικτό , οι ανακαλύψεις της Επιστήμης και τα επιτεύγματα της Τεχνολογίας δίνουν και με το παραπάνω αυτή τη δυνατότητα . Ας το πιστέψουμε λοιπόν , δικαιούμαστε και αξίζουμε πολλά περισσότερα.
Ας ακολουθήσουμε το δρόμο τους. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στη ζωή μας και τη ζωή των επερχόμενων γενεών.
ΥΓ. Με απέραντο σεβασμό και αγάπη στις γιαγιάδες και τις μανάδες όλου του κόσμου.

(*) Ο Σπανός Γιώργος είναι Υποψήφιος του συνδυασμού της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τον ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ
ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ