Πανελλαδική Έρευνα σε επιχειρήσεις για την επαγγελματική κατάρτιση Παρουσίαση από τη MARC στο Συνέδριο του ΕΛΣΕΚΕΚ/

Μια πολύ σημαντική έρευνα περιελάμβανε η δεύτερη και τελευταία ημέρα στο διήμερο συνέδριο που διοργανώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης στο «Divani Caravel Hotel» με θέμα: «Η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός εθνικής ανάπτυξης».

Ο λόγος για την παρουσίαση της πρωτοτογενούς πανελλαδικής έρευνας σε επιχειρήσεις για τον ρόλο και την αναγκαιότητα της επαγγελματικής κατάρτισης, από τη γενική διευθύντρια της MARC Σοφία Τσιλιγιάννη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 505 επιχειρήσεων το διάστημα 29 Οκτωβρίου-6 Νοεμβρίου σε πανελλαδική κάλυψη. Τα κυριότερα συμπεράσματα έχουν ως εξής:

-Πρόβλημα στην εξεύρεση εργαζομένων:

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (57%) αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξεύρεση εργαζομένων. Το πρόβλημα καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%). Η βασική αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, γεγονός που αναδεικνύει την υψηλή σημασία των προγραμμάτων εξειδίκευσης / επανειδίκευσης των εργαζομένων αλλά και την επιτακτική ανάγκη για τη διεξαγωγή τους. Υψηλή – αλλά όχι καθολική – η γνώση για την ύπαρξη προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Σημαντική πηγή πληροφόρησης αποτελούν τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις (60,2%) γνωρίζουν την ύπαρξη προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ ένα επιπλέον 14% δηλώνει πως κάτι έχει ακούσει. Η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%) αναφέρει πως δεν γνωρίζει, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη της συνεχούς πληροφόρησης. Η σημαντικότερη πηγή πληροφόρησης είναι τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά η ΔΥΠΑ και το διαδίκτυο/social media. Στον κλάδο του τουρισμού, τα ΚΕΚ αναφέρονται ως πηγή ενημέρωσης σε ποσοστό 60%.

-Θετική αξιολόγηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης:
Τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης αξιολογούνται θετικά από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Το 66,4% των επιχειρήσεων που υλοποίησαν κάποιο πρόγραμμα εκφράζουν υψηλή ικανοποίηση από την ποιότητα του περιεχομένου του προγράμματος. Το 17,8% δήλωσε ικανοποίηση σε μικρότερο βαθμό ενώ μόλις το 9% δεν ικανοποιήθηκαν από την ποιότητα του περιεχομένου.

Οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις ανέφεραν πως το πρόγραμμα που υλοποίησαν τους βοήθησε σημαντικά και πως ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους ως προς την ποιότητα και τα αποτελέσματά του. Τα ποσοστά ικανοποίησης αλλά και χρησιμότητας των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης αυξάνονται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανέρχονται στο 75%.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εργοδοτών, η επιτυχής ολοκλήρωση ενός προγράμματος κατάρτισης βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας της επιχείρησης, στην διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας καθώς και στην αναβάθμιση/προαγωγή των καταρτιζόμενων εργαζομένων.

-Ικανοποίηση από την απασχόληση προσωπικού από τα ΚΕΚ για πρακτική εκπαίδευση

Ισχυρό το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων: Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων (65%) που έχουν χρησιμοποιήσει άτομα από ΚΕΚ για πρακτική εκπαίδευση δηλώνει ικανοποιημένη από την απόδοσή τους. Το ποσοστό ικανοποίησης από την απόδοση των ατόμων από τα ΚΕΚ αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης: οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους δηλώνουν ικανοποίηση στο πολύ υψηλό ποσοστό του 80%.

Μεγάλη είναι και η πρόθεση απασχόλησης προσωπικού από τα ΚΕΚ για πρακτική εκπαίδευση. Το 63,4% των επιχειρήσεων δηλώνουν πως θα τους ενδιέφερε (σίγουρα ναι 32,7%, μάλλον ναι 30,7%) να χρησιμοποιήσουν άτομα από ΚΕΚ/κέντρα δια βίου μάθησης για πρακτική εκπαίδευση.

Ως προς τη διάρκεια μιας επαρκούς πρακτικής άσκησης, οι απαντήσεις ποικίλουν ανάλογα με τον κλάδο και τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης. Ωστόσο, η πλειοψηφία των εργοδοτών αναφέρουν πως η άσκηση θα πρέπει να είναι μακράς διάρκειας, από τουλάχιστον 200 ώρες έως και πάνω από 400 ώρες.