Πανελλαδικό βραβείο στον Δήμο Αρταίων για τη γεωθερμία στο 1ο Δημοτικό

Ένα ακόμη βραβείο για τον Δήμο Αρταίων, και την πόλη μας «έφερε» η εγκατάσταση γεωθερμίας για τη θέρμανση του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Η βράβευση ήρθε από τους πλέον ειδικούς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην έκθεση Verde.Tec 2023 και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της 5ης διεθνούς έκθεσης «Verde.tec» πραγματοποιήθηκαν τα «Greek Green Awards 2023», που στόχο έχουν να βραβεύσουν οργανισμούς, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεις που έθεσαν την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική καινοτομία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος. Η επιλογή τους έγινε από εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή.
Ο κ. Τσιρογιάννης βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή για να παραλάβει το βραβείο τόνισε πως η Άρτα προχωρά μπροστά με καινοτόμα έργα.

Σε Δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) Δήμου Αρταίων
Ο Δήμος Αρταίων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027 εκπονεί Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ).
Το ΒΑΑ είναι το σχέδιο του Δήμου Αρταίων, που περιέχει εκείνες τις ενέργειες τις δράσεις και τα έργα, τα οποία έχουν ως στόχο να βελτιώσουν τις οικονομικές περιβαλλοντικές, κλιματικές, κοινωνικές και δημογραφικές συνθήκες, αλλά και να προσδώσουν αναπτυξιακή πνοή στο Δήμο Αρταίων με επίκεντρο την πόλη της Άρτας.
Επιπλέον το ΒΑΑ θα αποτελέσει και το εργαλείο για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος, αλλά και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Υπενθυμίζεται πως η 1η φάση του Σχεδίου ΒΑΑ είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων arta.gr, στη διαδρομή Επικαιρότητα – Διαβουλεύσεις.
Τέλος, στο πλαίσιο της κατάρτισης του σχεδίου, ο Δήμος προσκαλεί τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής μας, στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης να εκφράσουν τις απόψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις μέσω e-mail στην ακόλουθη διεύθυνση dimos@arta.gr, έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου2023.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας για το πολυνομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού
Λίγες ημέρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο μετονομάζει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) σημειώνει με ανακοίνωσή της η Θεματική Κλιματικής Αλλαγής Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας. «Αυτό πρακτικά θα έχει ως αποτέλεσμα ο έλεγχος του νερού (και των αποχετεύσεων), δηλαδή η ποιότητά του αλλά και το κόστος του, άρα και η τιμή του δημόσιου αγαθού, να βρεθεί υπό τη στέγη μιας ρυθμιστικής αρχής, ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού με ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού, όπως συμβαίνει και με το ρεύμα δηλαδή, με αποτέλεσμα τη σοβαρή επιβάρυνση των πολιτών.
Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση με την οποία κατοχύρωνε τον δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ πίσω στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση προφανώς έχει άλλα σχέδια, πέρα από το δημόσιο συμφέρον.
Εμείς λέμε: Το Νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό!»

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση θέτει σε τροχιά ιδιωτικοποίησης και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Με το σχέδιο νόμου του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κυβέρνηση επιχειρεί την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) Δήμητρα, επιτρέποντας σε ιδιώτες να προβαίνουν σε ελέγχους, ως δήθεν εμπειρογνώμονες και αποψιλώνει τον Οργανισμό από προσωπικό. Αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή μεταξύ εκπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και της Κ.Ο του κόμματος.
Οι εργαζόμενοι έθεσαν τα ζητήματα της εργασιακής επισφάλειας που φέρνει το νομοσχέδιο, το outsourcing που προβλέπει καθώς και την σταδιακή ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, ο οποίος θα λειτουργεί εν τέλει αποκλειστικά υπέρ των μεγάλων εκμεταλλεύσεων, βγάζοντας εκτός παραγωγής μικρούς και μεσαίους.
Από τη μεριά του ΜέΡΑ25 δόθηκε η δέσμευση για ανάδειξη των ζητημάτων, ενώ τονίστηκε ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην γεωργική ανάπτυξη της Ελλάδας, που με την ιδιωτικοποίηση μετατρέπεται σε μοχλό υπ-ανάπτυξης. Ο Οργανισμός πρέπει να παραμείνει αμιγώς δημόσιος και να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό για να επιτελεί το έργο του.

Με τους νέους Διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Δήμαρχος Αρταίων

Το νέο Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Άρτας, Κωνσταντίνο Κίτσιο, τον νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας Αντώνη Θεοχάρη και τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας, Γεώργιο Δημητρίου υποδέχθηκε το προηγούμενο διάστημα, στο γραφείο του, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Στην συνάντηση γνωριμίας συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παντελής Κωλέτσος, η Γενικής Γραμματέας του Δήμου Εύη Βασιλάκη και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Τζελέπης.
Ο Δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Παντελής Κωλέτσος, καλωσόρισαν και ευχήθηκαν στους νέους Διοικητές, καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους, υπενθυμίζοντας τους τη δεδομένη στήριξη του Δήμου σε θέματα πολιτικής προστασίας τονίζοντας την έως τώρα άριστη συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της οποίας τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα.
Ο κ. Κίτσιος ευχαρίστησε από την πλευρά του τον κ. Τσιρογιάννη για την υποδοχή, αναφέροντας ότι έχει ήδη ενημερωθεί για την άριστη συνεργασία των δύο Υπηρεσιών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, μια συνεργασία που θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και στο μέλλον. Ενώ στάθηκε και στην καθοριστική συνδρομή του Δήμου με την δημιουργία νέου πυροφυλακίου αλλά και στην διάθεση προσωπικού και μηχανημάτων όποτε του ζητήθηκε.

Κώστας Μπάρκας: αποκλεισμός των Δήμων του Νομού Πρέβεζας από ενίσχυση των ορεινών περιοχών
Ερώτηση για τον αποκλεισμό των ορεινών περιοχών του Νομού Πρέβεζας από τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «στρατηγικών σχεδίων ορεινότητας» κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Όπως επισημαίνει στην Ερώτησή του ο κ. Μπάρκας, οι τρεις Δήμοι του Νομού Πρέβεζας (Πρέβεζα, Ζηρός και Πάργα) διαθέτουν πλειάδα ορεινών κοινοτήτων, που βρίσκονται αντιμέτωπες με σειρά προβλημάτων, που επιδεινώθηκαν κατά την τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Στις κυβερνητικές εξαγγελίες, όμως, για την εκπόνηση ενός σχεδίου για την ενίσχυση ορεινών Δήμων της χώρας και για Δήμους που διαθέτουν ορεινές κοινότητες, σχέδιο που όπως διαρρέεται βρίσκεται στην τελική ευθεία, δεν περιλαμβάνονται οι Δήμοι του Νομού Πρέβεζας.
Ο κ. Μπάρκας ερωτά τον Υπουργό Εσωτερικών, πρώτον, για ποιους λόγους αποκλείονται οι Δήμοι του Νομού Πρέβεζας από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ενίσχυση των ορεινών κοινοτήτων. Δεύτερον, αν προτίθεται να εντάξει σε κάποιον κυβερνητικό σχεδιασμό ορεινές κοινότητες και Δήμους του Νομού, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω ερημοποίηση των ορεινών περιοχών του.