ΠΑΝΕΛΛΗΝiΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ Ζητούν λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης

Την λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης πασχόντων από χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα ζητά από τον κ. K. Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2022, αποτελεί τη νομική και πρακτική συνέχεια του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες και εκπροσωπεί θεσμικά και σε πανελλαδικό επίπεδο το σύνολο των πασχόντων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αποτελεί ενεργό μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπανίων Παθήσεων – Νοσημάτων, του Global Heart Hub, του World Heart Federation, του Global ARCH, της EURORDIS, του NCD Alliance, του Mended Hearts Europe, του World Patients’ Association, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπανίων Παθήσεων κτλ.

Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων ο Σύλλογος ζητά και τα εξής:
– Αύξηση στο ύψος του επίσημου τιμάριθμου των αναπηρικών επιδομάτων εν γένει, καθώς πολλοί συνασθενείς μας βιώνουν σοβαρές χρόνιες συνοσηρότητες, πέραν των χαρακτηριζομένων ως καρδιαγγειακών.
– Αποτελεσματική φορολογική ελάφρυνση, με την ουσιαστική αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
– Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των καρδιοπαθών, αλλά και των λοιπών κατηγοριών ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, για την πρώτη κατοικία, φερόντων ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον. Η ισχύουσα νομοθεσία αποκλείει με τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια τα οποία καθορίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.
Ζητούμε την οριστική κατάργηση της υφιστάμενης και επαχθούς «προσωπικής διαφοράς», όσον αφορά το σύνολο των αναπηρικών συντάξεων.

Κύριε Υπουργέ,
Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση των ανωτέρων προτάσεών μας θα συνιστούσε ένα σαφές και αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας μία εξαιρετικά ευάλωτης αναμφίβολα κοινωνικής ομάδας».