ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ

Γράφει : ο
Ηρακλής Μίγδος

Μπορεί να πέρασαν μόνο λίγοι μήνες από το ψήφισμα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει ήδη να ξεπροβάλουν. Ένα από τα πολλά που άλλαξε αυτό το νομοσχέδιο είναι η χρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστήμιων. Τώρα πια για να δικαιούται χρηματοδότηση ένα δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, προϋποθέσεις που από ό,τι φαίνεται το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δε πληροί και έτσι αναγκάζεται να βρει έσοδα. Με ποιον τρόπο; Με τον πιο απάνθρωπο τρόπο που θα μπορούσε. Καταργώντας την δημοκρατία με τέτοια ευκολία που πραγματικά τρομάζει κανείς αν αναρωτηθεί μέχρι που είναι ικανοί να φτάσουν.

Πριν από λίγες μέρες στάλθηκαν email στους εστιακούς φοιτητές μέσω των οποίων ζητάνε να καλύψουν τις… οφειλές τους. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το συμβόλαιο που είχαν υπογράψει οι φοιτητές προτού τους παραχωρηθεί εστία προέβλεπε πως δικαιούνται δωμάτιο για 4 χρονιά και πως υπάρχει ενοίκιο το οποίο όμως είναι προαιρετικό. Τελείως αυθαίρετα η πρυτανεία άλλαξε το συμβόλαιο και μετέτρεψε τα 4 χρόνια σε 2 και το ενοίκιο σε υποχρεωτικό. Με αυτές τις παράνομες αλλαγές απειλεί τους επί πτυχίο φοιτητές πως δε θα πάρουν πτυχίο μέχρι να πληρώσουν το «χαράτσι» για όσα χρόνια διέμεναν στις εστίες.

8 Ιουλίου είναι η καταλυτική ημερομηνία. Εκείνη την μέρα θα πρέπει να έχουν παραδοθεί τα δωμάτια αλλιώς, όπως απείλησαν, θα εισβάλουν και θα κατασχέσουν τα προσωπικά αντικείμενα των φοιτητών. Μέσα σε όλους αυτούς τους φοιτητές που θέλουν να διώξουν από το «τσιφλίκι» τους είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό, που μόνη της αποφάσισε η σύγκλητος του πανεπιστήμιου, δεν δικαιούνται εστία. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές στο λειψό μυαλό τους μάλλον είναι πλούσιοι…

Σκοπός της διοικήσεως και συγκεκριμένα της πρυτάνεως Άννας Μπατιστάτου είναι να παραχωρήσει τις εστίες σε ιδιώτες και οι εστιακοί φοιτητές να πληρώνουν ενοίκιο 150-200 ευρώ όπως γίνεται και στο πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τόσο απλά καταργείται η δημόσια παιδεία για την οποία πάλεψαν οι παππούδες μας. Τόσο εύκολα θα μπορέσει η κυρία Μπατιστάτου να καταστρέψει τις σπουδές και τα όνειρα νέων παιδιών και μετά να κοιμηθεί ήρεμη μιας και οι ενοχές και οι τύψεις προϋποθέτουν και μια ανθρώπινη συνείδηση και αυτή με την σειρά της προϋποθέτει να είσαι άνθρωπος και όχι ένας αδίστακτος τεχνοκράτης.

ΥΓ. όλα αυτά λίγους μήνες μετά τις πυρκαγιές του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων που παραλίγο να υπάρξουν νεκροί καθώς το πανεπιστήμιο δεν διαθέτει σύστημα πυρασφαλείας.